В пловдивското гето замириса на море


В пловдивското гето замириса на море
19 Юли 2013, Петък


Общинската служба за чистота в Пловдив изми старателно улиците на „Столипиново“ с шампоан и добави към традиционния за гетото аромат нотки на море и южни плажове.

Автор: Камен Христов

В другите райони на града обикновено за миене се използват ароматите на зелена ябълка и кокос, уточниха от дружеството.
„Щом махалата не може да иде на море, морето идва в махалата”, зарадваха се на акцията ентусиазираните жители на квартала. Други пък веднага ги изби на мисълта за предизборни кебапчета и допуснаха: „А бе, да не би да идва бате Бойко?”. Фирма „Чистота” специално  покани репортери, за да покаже как точно се грижи за хигиената на „Столипиново“.

Директорът на предприятието Иван Стоянов разказа, че от началото на активния сезон улиците в тази част на район „Източен" се мият с шампоан веднъж в месеца, а с вода се търкат кажи-речи всеки ден. Една цистерна се зарежда с два литра шампоан и се изразходва за близо час. Ароматната пенлива течност е българска и струва 1,16 лева за литър, побърза да обясни Иван Стоянов.

Докато той се хвалеше с европейските мерки за хигиена, заблуден жител на ромския квартал изкара козите си току до цистерните на „Чистота”, които пръскаха водни струи в района. Човекът изобщо не знаел за акцията, но тя и не го интересувала. Гледал си хайваните, защото те му давали храна.
Друга ромка от махалата - Стела Русева, обаче изобличи Стоянов като каза, че живее в гетото от 22 години, но за пръв път вижда подобна офанзива. Съкварталка я контрира, че от месец насам улиците се мият редовно, но пък възнегодува, че нямало достатъчни контейнери за изхвърляне на боклук в района на училище „Димчо Дебелянов".

Шефът на „Чистота” заяви, че нивото на хигиената в „Столипиново“ вече било много по-високо, защото се повишило самосъзнанието на жителите на квартала. В рамките на няколко месеца двама метачи били преквалифицирани в събирачи на отпадъци. Те обикаляли около контейнерите и с лопати събирали изхвърленото отвън. Дейността им тутакси предизвикала ефект на превъзпитание сред мургавите обитатели и те станали примерни, с патос обясняваше Иван Стоянов.

„Новият метод на почистване вече е възможен, защото принципът „отношението поражда отношение" работи в квартал „Столипиново”, добави той. Сапунисването на столипинските потайности с шампоан с дъх на море ще се прави редовно, зарече се шефът на общинската фирма. Той се кълне, че миенето на улиците в гетото щяло да струва на общината само по 50-60 лв. на сеанс.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки