Гърците притеснени за пусковия срок на пътя Маказа


Гърците притеснени за пусковия срок на пътя Маказа
19 Юли 2013, Петък


В търсене на недостатъци, по-точно на причини, за поредното забавяне на пуска на важния международен път през Маказа (България-Гърция), високопоставени гръцки чиновници

Автор: Гергана Илиева

отново инспектираха трасето. Щателният оглед на асфалта се състоя по същото трасе, на което седмица по-рано се бяха изсипали областният управител на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис и придружаващите го.
В сряда пък по участъкът с печална слава преминаха Константинос Кацимигас, изпълнителен секретар на Янакидис във ведомството и малката му свита. Домакинът им в Кърджали Бисер Николов се зарече, че пътната отсечка от спирка Джебел до село Подкова по пътя към прохода Маказа ще бъде готова до края на септември.

„В момента се работи усилено, а мостът над река Върбица край Подкова ще бъде удължен със 120 метра, тъй като реката се е разляла и е оформила втори ръкав, който не е съществувал при проектирането. Ще бъдат изградени и осем тунела, през които  да преминават селскостопански животни”, увери областният управител на Кърджали Бисер Николов.

„Искаме да знаем какво е състоянието на пътя и това е свързано със сигурността на туристите. Не разглеждаме отсечката Комотини – Кърджали като местен, регионален път, а като шосе, което е част от пътя Комотини – Русе и се свързва с гръцката магистрала Игнатия”, коментира Константинос Кацимигас. Той подчерта, че  пътят през прохода Маказа  ще се използва за връзка със Стара Загора, Велико Търново, Бургас, Ямбол и много други градове.

Константинос Кацимигас и инж. Георгиос Кукуравис обявиха, че ги интересуват и пътните връзки на Кърджали. Първият участък от Кирково до границата е напълно готов от края на 2006 г., но гърците стартираха с процедурите по отчуждаването на земите доста по-късно. Впоследствие пък посланията от тяхна страна за значението на транспортния коридор започнаха да стават все по-противоречиви. През последните 2 години южната ни съседка многократно насрочваше дати за официалното откриване на ГКПП и за пускането на пътя, но те се проваляха обикновено заради проблеми на гръцка територия.
Последната обявена дата 28 юли отново се оказа невярна и церемонията се отлага пак за неизвестно време.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки