България чества рождението на Васил Левски


България чества рождението на Васил Левски
Всяка година паметникът на Васил Левски в родния му град Карлово бива окичен с множество венци и цветя от признателните му днешни съграждани
18 Юли 2013, Четвъртък


Как в различните градове ще отбележат светлата 176-годишнина

Автор: Мирослав Водев

Няма по-истинска, обаятелна и жертвоготовна личност в най-новата ни история от тази на синеокия карловски дякон и апостол на българската свобода Васил Левски. Наред с историческите си заслуги, революционерът е синоним на политически морал, който ни е нужен сега повече от всякога. Макар че днес е време разделно, обединителят на нацията, радетеля за "чиста и свята република" събира в различни градове на страната патриоти и родолюбци, за да отбележат 176 години от неговото рождение.

И тази година за 19-ти пореден път "По стъпките на Апостола" от Плевен до Карлово ще тръгнат в традиционен поход  десетки българи. Тържественото начало на проявата е на 12 юни пред паметника на Васил Левски в Плевен. Шестте лъча ще се съберат в родния град на великия герой, за да се включат в тържествата на карловци, които започват на 13 юли с откриването на XXII народен събор-надпяване в парк "Водопада" в родния град на Апостола. 

За 15 юли е планирано представление на постановката на "Приказен театър" - Бургас със заглавие "Жив си ти" под режисурата и с участието на бургазлията Христо Симеонов. Камерната зала на читалище "Васил Левски - 1861" отваря врати за представянето на книгата на Светослав Цветков "Градините на всевищния". От 17 юли до 5 август гостите и жителите на Карлово могат да разгледат и да се запознаят с историята и бита на града на Апостола в тематичната изложба, подредена в художествената галерия.

Наградата на Карлово ще бъде връчена на 16 юли на специална церемония. Малката пластика, изработена от карловския художник Димитър Бакърджиев, се присъжда ежегодно на заслужили личности и дейци от страна и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града. Зрелищният спектакъл на ансамбъл "Българе" - "Това е България" ще бъде представен в самото навечерие на празника.

В деня на рождението на Апостола на свободата – 18 юли, тържествена света литургия ще събере карловци и гости в храм "Свети Николай", след което ще се извърши поклонение пред гроба на майката на героя – Гина Кунчева, който е до самата църква.  Различен поглед върху живота и делото на революционера ще направят и студенти на международния студентски семинар "Текстът Левски – прочити в свой и чужд контекст". В местното читалище ще бъдат представени и нови книги, посветени на светлата личност на националния  ни герой.

Традиционното литийно ществие по улица "Александър Стамболийски" ще завърши на площад "20 юли", където официално ще бъде открит празникът на града и денят на Левски.
В националния музей "Васил Левски" пък ще се проведе поетичен рецитал "Душа – харизана на свободата".
Кулминацията на празника, посветен на най-великия българин, ще е изнасянето на знамето на Карловския революционен комитет на площада, където честването ще завърши с митинг заря.

В село Голям Извор, община Тетевен, пред къщата-музей на Първия окръжен революционен комитет, създаден от Левски, ще бъде произнесено слово за величавия подвиг на Дякона. Честването ще продължи с песни и заря в центъра на селото.
В Габрово ще отбележат рождението на Апостола пред Морената до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Честванията тук ще завършат с постановката на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – „Българи от старо време“ в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“.

С видеовитрината „Ако спечеля, печели цял народ“, посветена на Васил Левски, ще се даде началото на честванията в Перник. Богата програма ще продължи с общоградско тържество и поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола, а в село Студена ще се направи мултимедийна презентация по повод рождението на националния герой.

В Бургас честването на празника ще започне още на 17 юли с празничен ритуал в зала 7 на Дома на народната армия, където ще бъде изнесен доклад за живота на Апостола, както свои творби, посветени на Левски, ще прочетат бургаски поети. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на революционера в Морската градина.
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски ще бъде отбелязана светлата дата и  в Стара Загора.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Fathur
17.06.2014 15:06:28
0
0
Great intgihs! That's the answer we've been looking for.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки