Левски и Наталия Каравелова


Левски и Наталия Каравелова
Портрет на Димо Кьорчев, худ. Никола Маринов
18 Юли 2013, Четвъртък


Време е да се сложи край на една лъжа, която продължава да се тиражира до ден днешен

Автор: Борис Цветанов

Жълтата газета, демонстративно самонарекла се такава, но по тертипа на Тартюф в стил „не сме от тях, како Сийке” – за „Жълт труд" става дума, на първа страница на броя си от 3 юли е тръснала пред оредяващите си читатели „сензацията”: „Левски предложил отрова на Каравелов, за да го отърве от жена му”.

Дай Боже, вероятно са си мислили в редакцият, а някой Сульо и Пульо да даде, вместо за бира, един лев за многотиражката. Статията, то се знае, е от наша отдавнашна позната, плагиаторката в клиничен стадий Татяна Мачковска. Тя четвърт век само простотии преписва. Но няма да се занимаваме с нея.

Искаме да сложим точка на една измишльотина, която шества по страниците на печата в заредилите се напоследък години на свободно съчинителство. Защото всъщност Мачковска е преписала глупостите от други, които пък са ги преписали от още по-други и няма край, и няма край нашир и длъж.

Тия глупости се основават на написаното от Никола Обретенов, един не заслужаващ доверие източник. Иначе госпожата „авторка" в други свои премъдри съчиненийца е представяла Обретенов като вулгарен убиец на Христо Ботйов, но сега като едно ноктюрно двамата са звук до звук. Едва ли на нея и на другите преписвачи е известен източникът (тия „автори” са от рода на чукчата от популярния виц, в който жителят на полярните географски ширини изтъква: „чукча не читател, чукча – писател"), затова ще го посочим на читателя: списание „Пролом", редактирано от Димо Кьорчев, кн. 2-3 от 1923 година, стр. 68-70.

Веднага казваме, че сам Димо Кьорчев не е имал доверие в голяма част на написаното по негова молба от Обретенов и го е споделял в разговори със Султана Рачо Петрова. Та ето за какво става дума: „... Левски не обичаше твърде жената на Каравелова. Една вечер, когато тя (Наталия) се бе разлютила и се караше на Каравелов, Левски му каза уж на шега, когато тя беше излязла: – Защо не ми позволиш да те отърва от тази сръбкиня? Аз имам стрихнин и за нея!"

В случая имаме мемоари от ония, за които още Сервантес е искал да съдят авторите по закона за съдене фалшификаторите на пари. Защото нищо вярно няма и за да не хабим място за опровергаване, даваме думата на безспорния авторитет по биографията на Васил Левски Иван Унджиев:

„Твърдението на Никола Обретенов за отношението на Апостола към Наталия Каравелова е твърде произволно и преди всичко чуждо на Апостолския характер".
Бихме сложили точка с всичко това, но повече от 130 години Наталия Каравелова е представяна като зъл демон, а истинското й отношение към Левски е изопачено до крайност. Източници за истинските взаимоотношения между двамата не липсват, но клюката отдавна си е наложила думата. Подсилена е и от някои редове в спомените на Екатерина Каравелова, които пак в „Жълт труд” се споменават в шокиращо заглавийце:

„Сръбкинята пиела до зори". Екатерина Каравелова намирала заран на масата „кокали, чаши с вино и празни шишета, търкалящи се под масата" след редовните запои на Наталия, която Петко Каравелов прибрал в дома си в Русе след смъртта на брат си. Само дето Татяна Мачковска като че ли, за да потвърди вица за чукчетата, не чете дори себе си – малко преди това тя описва Наталия като къщовница, поддържаща в дома си „навсякъде чисто и ухаещо на билки”.

Но иначе, както другите „автори" си държи на приказката за честите скандали между нея и Любен Каравелов, за всекидневни разправии, а ние си имаме пословица, че крушката си има опашка.

В тоя дух ми се струва, че си заслужава да разкажа нещо лично. Преди 55 години, като ученик в Лом, познавах един учител – Слави Николаев. Наричаха го Слави Македонски, защото през 1941-44 г. учителствал в новите земи. Беше неуморим разказвач на забавни истории, сред които и една за Наталия Каравелова. Твърдеше, че я знае от първоизточници – познавал родственици на жената на Каравелов от село Макце, Великоградищенска околия.

Добра жена, според него, чистница и къщовница, но недостатъкът й бил все да се меси в работите на Каравелов и да му дава акъл. Та една вечер, като донесла тавата с баницата, седнала Ната (както е известна още Наталия, б. р.) до Каравелов, който си приказвал за революционни работи с Левски и взела да се меси: това така, онова инак. По едно време Каравелов не изтраял, взел тавата – и в главата на Ната: „Млъкни бе, сръбско кречетало!"
Мисля, че тоя безхитростен разказ на стария учител е доста по-вероятен от измишльотините, представящи Наталия като „зла, свадлива и неприветлива".

Но не днешните писачи са съчинили тия глупости. Имало ги е открай време и са разобличени още през 1936 година в броя от 25 август на вестник „Мир". Там адвокатът К. Захариев заявява в прав текст за тия глупости, че са „неверни и неточни".
Онова, което е вярно и точно, е описано от Константин Величков в „Повести, разкази и спомени", издадена през 1910 година. Ето какво пише той там за Наталия Каравелова:
„За никого тя не говори с такъв възторг, както за Василя Левски. Тя не го нарича другояче, освен „Сила-човек"! Бог го избрал за велика мисия – мисията на Български Христос, и дал му всичката мощ, мощта на духа и мощта на делото...

„Стои Любен прав – говори Наталия, – а Левски поотстъпи малко, па се засили, лек като перушина, бърз като сърна... Взела съм да въртя машината (печатарската) и се мъча, потя се не е лека работа; той дойде, види ме, изпъди ме и взе с една ръка да я върти..."
Това се отнася за времето, в което Левски живее в дома на Наталия и Любен Каравелови. Ето какво разказва самата тя на Михаил Греков през 1874 година, описано в „Как освобождавахме България": „Аз се запознах с него тук, в Букурещ, когато той дойде в къщата ни, връщайки се от Турско. Цял месец живя в къщата ни и ми помагаше като брат. Любко пише, а Васил ми помагаше в кухнята да правя едно-друго. Дърва, кюмюр ми купи, месо, лук, зеленчук от пазара донесе, огъня ми стъкне, накладе... пък вечер, когато Любко свърши своята работа, седнем да вечеряме и до полунощ седим и си приказваме..."

Има неясноти и по отношение как е станало пренасянето от Букурещ в Русе на сабята, пушката, униформата на Левски, както и революционни книжа. Според Никола Обретенов (в. „Зора", бр. 38571 от 14 май 1932 година) Левски му предал Устав, квитанционни кочани и други книжа, униформата, сабята и пушката му, за да ги прехвърли в България в Търново.

Багажът бил голям и той извикал майка си баба Тонка, сестра й Петрана, майката на Д. Горов, Тодорка Миразчиева, майка й баба Станка, но за пушката трябвало някой по-висок и извикали от Букурещ Наталия Каравелова като най-подходяща, защото била слаба и висока. Тя преметнала пушката през рамо, вързала с върва и сабята  и като облякла пардесю, наели каик. В каика тя стояла права, въпреки нееднократни покани на каичията да седне. Обича коконата да гледа Дунава – казала на турски баба Тонка и решила проблема...

На нас обаче ни се струва малко сложна тая работа през цялото време Наталия да стърчи като цирков акробат в люшкащия се каик. Още повече, че вече имаме едно наум като четем спомените на Обретенов. Не само за разказаното за отровата, несъответстващо на характера на Левски. Работата е там, че тая история Обретенов е писал в ръкописните си спомени в малко по-различна версия и в нея Наталия Каравелова дори не фигурира в пренасянето на вещите на Апостола.

Затова се доверяваме повече на разказаното от нея на Константин Величков във вече споменатата книга. „Госпожа Каравелова говори с видима наслада за услугата, която направила на Левски, когато той за последен път минал от Влашко в България (което става на 1 юли 1872 г.). Тя пренесла за Русчук за него сабя, пушка, револвер, фишеци и прокламации. За тая цел ходила три пъти в Русе, дето предала вещите на баба Тонка.   

Ако разказаното от Обретенов е било вярно, то няма защо вещите да бъдат предавани от Наталия на баба Тонка, нали са пътували заедно в каика ! Тъй че според нас Наталия, с чужд паспорт – на името на Йоана Николи, както разказва пак на Константин Величков самата тя, пренесла каквото трябва на три пъти с параход. Звучи много по-логично, отколкото необходимостта от циркови акробатични номера с вързани пушка и сабя под пардесюто в люшкащия се каик на някакъв си турчин...

И за да сме докрай коректни в защитата си на Ната, привеждаме думите на един от най-сериозните изследователи на делото на Левски – Любомир Дойчев: „Жена, която има отрицателно отношение към революционната дейност и специално към Васил Левски, в никой случай не би сътрудничила на дейците на освобождението..."
И това е вече всичко. Останалото е от лукавого.


Наталия Каравелова Къщата в Букурещ, в която живее Любен Каравелов и където за известно време се подслонява и Левски. Това е Солаковият хан, където е била и печатницата, в която като печатар е работил Христо Ботев Михаил Греков Книгата за Левски на Иван Унджиев

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки