Как да опазим дивите места по Черноморието


Как да опазим дивите места по Черноморието
17 Юли 2013, Сряда


Плажовете на ЗМ „Камчийски пясъци” бяха превърнати по документи в гора и чрез заменки бяха раздадени на частни фирми, за да може върху тях да се построи нов  мегакомплекс



Отдавна трябваше да бъдат обявени защитените зони край морския бряг. Предишните правителства вече два пъти удължават срока за това 
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ категорично настоява в следващите два месеца да бъдат публикувани заповедите за черноморските защитени зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000” и едва след това да се процедира тяхното „обединяване” под шапката на един национален или природен парк.

Решението от началото на юли за възлагане на документацията за парк „Българско Черноморие“ засяга действие, което трябва да се извърши от изпълнителната власт. По същото това време стана ясно, че изпълнителната власт в лицето на Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще обжалва решението на тричленен състав на Върховния административен съд за отмяна на Общия устройствен план на община Царево.

Този план предвиждаше застрояване на цялото крайбрежие на Природен парк „Странджа“, с изключение на малкото защитени местности, където това изрично е забранено. С други думи, преди десетина дни изпълнителната власт заяви, че подкрепя застрояването на две трети от един вече съществуващ природен парк по Черноморието.
Най-бързата и адекватна защита на тази част от българската природа може да се осъществи чрез спешното обявяване на 19 заповеди за защитени зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000” по Директивата за местообитанията.

Те трябваше да бъдат обявени досега, но предишните правителства на два пъти удължаваха срока.
Защитените зони включват всички диви места по Черноморието независимо от тяхната собственост – държавна, общинска и публична. Частни собственици на земи и гори могат да бъдат компенсирани за пропуснати ползи от въведените в тях ограничения чрез европейски програми.

Идеята за обединяване на защитените територии и зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000” в голяма защитена територия по черноморското крайбрежие (например природен или национален парк) дойде вследствие скандала с дюните в Несебър. Но за да се създаде голяма защитена територия, която да опазва най-съхранените и представителни екосистеми на Черноморския биогеографски район по българското крайбрежие, държавата трябва да възстанови собствеността си върху някои територии, които по закон са били държавна собственост, но са били незаконосъобразно приватизирани или заменени.

Такива са например дюните на Камчийски пясъци, Несебър, Ропотамо, Корал, земи в археологическия резерват Яйлата и др. Този процес би могъл да продължи много дълго и да обезсмисли цялото начинание. В България има множество започнати и противозаконно незавършени процедури за обявяване на нови природни паркове и други защитени територии.

Коалицията „За да остане природа в България“ предупреждава, че вместо граждански организации в този дебат участва „сивият кардинал“ Михаил Михайлов, директор на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Екоминистерството, който е ожесточен противник на създаването на нови защитени територии и е пряко отговорен за ставащото в националните паркове Рила и Пирин.

Още през януари 2013 г. от коалицията „За да остане природа в България“ направихме шест предложения за опазване на Черноморието. Те включват налагането на мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд и върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа „Натура 2000” по черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитието на района; отпадане на изключенията за застрояване на дюните в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (параграф 5) и в закона за устройство на територията и т. н.

Много е важно земеделското министерство и прокуратурата спешно да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки с държавни имоти, сключени след 1 януари 2008 г., в които попадат дюни. 


Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки