Сенатът като нов политически модел на управление


Сенатът като нов политически модел на управление
Сенатът е една от най-сполучливите форми на граждански контрол върху властта
17 Юли 2013, Сряда


Ситуацията в България напълно потвърждава тази максима. Установената у нас след Освобождението котерийна политическа система на управление не проработи за националните интереси на страната.



Накъде всъщност върви България без национална доктрина?
Това води до системното нарушение и на Конституцията на България от 1991 година на най-високо държавно ниво. Така например не се спазва чл.1 (ал.2), който повелява: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени от тази Конституция“.

С този текст законодателят възлага на българския народ като работодател върховното конституционно право непосредствено, т. е. сам, и то пряко, да определя правилата на своя живот и историческата си съдба.
На представителните органи е определено второто място – задължително да изпълняват волята на българския народ като му служат вярно. А за целта е необходима пряка и постоянна  връзка между народа и управляващите.

Но в България изцяло е погазено върховното конституционно право на българския народ – непосредствено участие в управлението на собствената му държава.
Още Паисий Хилендарски в своята  „История славянобългарска“ проявява дълбок интерес към съдбата на народа, представяйки го като активен участник в историята: „Народът сваля свои владетели, които са се провинили срещу неговите интереси“, отбелязва Петър Динеков в своя студия, посветена на Паисиевия труд. 

Изводът от всичко това е, че на България е необходим не постоянно действащ парламент, а постоянно действащ сенат над избраните държавни институции, защото в момента те са безконтролни и безотговорни.
Иначе как да си обясним факта, че от Освобождението до днес (с малки изключения) България няма приета и отстоявана национална доктрина. Работи се на парче или се използват чужди национални  доктрини. А това ни отклонява от прогресивния исторически път на развитие. Крайно време е страната ни да се сдобие с достойна за нея национална доктрина, за да бъде равнопоставена на останалите балкански и европейски държави.

Българският народ е достатъчно цивилизован, за да определя и ръководи сам историческата си съдба. Следователно учредяването на сенат е предизвикано от крещящата нужда от върховен обществен орган, който да стои над всички държавни институции и същевременно най-близо до народа. На исторически ход е гражданското общество, което трябва незабавно да смени опороченото конституционно статукво.
Сенатът чрез законодателна инициатива, граждански контрол, отзоваване, референдуми, национални конкурси и други демократични актове ще установи нова конфигурация на политическия модел на управление в България. Съставът му следва да е от безпартийни експерти.

Изработването на основните държавни документи е задача на научния център за българска национална стратегия към БАН. Проектите трябва да бъдат обнародвани и дебатирани в обществото. А окончателните проекти да се приемат задължително с референдум от всички български граждани. Узаконяването им следва да се извършва от народното събрание, съставено от ограничен брой безпартийни експерти и свиквано само на сесии.
Йорданка Бъчварова,
Велико Търново


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки