Диетичната тайна на Клеопатра


Диетичната тайна на Клеопатра
17 Юли 2013, Сряда


Макар да е подценявана, бамята е един изключително диетичен и полезен зеленчук

Автор: проф. Христо Мермерски

Историците твърдят, че много знаменити красавици от древността, сред които дори египетската Клеопатра, обичали да похапват бамя. И това е напълно разбираемо, като се има предвид, че мъхнатият зеленчук е идеален избор за тези, които мечтаят да отслабнат, без да нанасят вреда върху здравето си.

Но това екзотично растение помага не само за вталяване. Известно е, че екстракт от него, добавен в козметичните кремове, предпазва кожата от загрубяване и появата на досадни пъпки. За заздравяване на косата и придаването й на ослепителен блясък е достатъчно редовно да се използва балсам, приготвен от нарязана на тънки лентички по дължината си бамя, която после се вари, докато течността стане максимално слизеста, след което се охлажда и към нея се добавят няколко капки лимонов сок.

Освен за тези козметични цели и за приготвянето на вкусни ястия, този зеленчук може да се похвали и с много полезни за здравето свойства, които са обусловени от богатия му химически състав.
Бамята съдържа ценни хранителни вещества като витамините A, C, K, В1, B6, а също и калций, желязо, калий, фосфор, както и безценната за бременните жени фолиева киселина.
Растителната слуз и диетичните влакна в нея регулират нивото на захарта в кръвта. Слузта, която се отделя в изобилие, впрочем представлява разтворени влакна. Тези слизести вещества са много полезни за стомашно-чревния тракт и дихателните пътища.

Освен това плодовете на растението „измиват” излишния холестерин, метаболитните токсини и свръх отделения жлъчен сок, предотвратяват появата на запек и надуването на корема, като в същото време лекуват стомашните язви. Много положително качество на бамята е и нейната способност да спомага растежа на полезните бактерии в тънките черва, наричани пробиотици и помагащи за синтеза на витамин В.

Отделно, зеленчукът е много полезен за хората, страдащи от депресия и хронична умора. Той помага в борбата срещу белодробните възпаления и ангината, а още и за запазването на подвижността на ставите. Интересно е да отбележим, че заради високата си концентрация на антиоксиданти бамята намалява астматичните пристъпи.
Плюс всичко останало – тя укрепва стените на капилярите и е много подходяща за включване в диетичното меню на болни от атеросклероза.

Редица научни изследвания са потвърдили, че плодовете на това растение успешно предотвратяват развитието на някои видове рак, по-специално на правото черво, като успоредно с това намалява риска от възникване на катаракт и диабет.
Спектърът на полезните свойства на бамята е толкова голям, че учените са започнали всестранни проучвания на този зеленчук и вече провеждат редица успешни експерименти за замяна на кръвната плазма с активни компоненти, извлечени от неговите яркозелени слизести плодове.

Впрочем, много от положителните им качества са били известни още на древните лечители и те широко се използват и до днес в Аюрведа като тонизираща храна.
Любопитно е, че и семената на бамята също са много полезни. Запържени, в някои страни те се използват за приготвяне на напитка, подобна на кафето. Освен това те съдържат голямо количество масла, сходни по хранителна ценност на зехтина.

Следва да се изтъкне още нещо, което потвърждава ценността на растението – практически не съществуват противопоказания за неговата употреба. И е чудно защо то не се радва на голяма популярност у нас, макар че по принцип едва ли някой може да си представи класическия гювеч, приготвен без бамя. А по принцип всички ястия, в които тя взима участие като продукт, помагат на човек по-бързо да се възстанови след тежко заболяване, изтощителен физически труд или продължително напрежение.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки