„Битов кът в моя дом“


„Битов кът в моя дом“
16 Юли 2013, Вторник


Стопани от цялата страна предпочитат българските акценти при аранжирането на двора и къщата си


Въпреки че градинските центрове днес предлагат от модерни по-модерни декоративни елементи, с които стопаните може да украсят дворното си пространство и дома, наблюдава се все по-засилваща се тенденция да се залага повече на акцентите, характерни за българите от старо време.

Всеки, пристъпил прага на семейство Стефанови в странджанското село Фазаново, отдалечено само на десетина километра от морския бряг, остава очарован от спретнатия двор, в който между цветята се подават стари стомни и делви (сн. 1). Но като че ли най-много фокусира вниманието летният бар, изпълнен изцяло в битов стил – с каменната облицовка, огнището, керамичните съдове и други декоративни елементи, характерни за тази стилистика (сн. 2).

Домакините – Руска и Стефан са изключително гостоприемни и имат много приятели, които често им гостуват. Всъщност Стефан отдавна е свикнал с вниманието към себе си – той е дългогодишен състезател по спортна борба, носител на Златния пояс на „Дан Колов“ за 1983 г., многократен медалист от европейски, световни и олимпийски турнири. Бил е балкански шампион цели десет години – от 1988 до 1998 г., а също и световен шампион за ветерани. По-известен е с името Стефан Иванов.

От неговия дом в близост до морето се пренасяме в силистренското село Калипетрово. Оттам идва и следващото предложение за нашия конкурс. Благодарение на изпратените ни снимки ще надникнем в двора на Еленка Русева, която е голям почитател на в. „Десант“ и с нетърпение очаква всяка седмица новия му брой.

Сред обикновените пластмасови саксии с мушката и люти чушлета, наредени покрай стената на къщата й, е намерила място стара делва със засаден в нея кичест чимшир (сн. 3). Сред лехите с перуники грижовната стопанка е оградила една цветна китка с бордюр от стари турски керемиди (сн. 4). Така се е получила една много ефектна декорация, която всъщност не струва никакви пари, но пък е много по-красива и естествена от всякакви други скъпи и модерни алтернативи.

И понеже така или иначе сме тръгнали да пътешестваме из страната, в един момент се озоваваме в квартал „Гипсово“ на старозагорското градче Раднево. Тук гостуваме в битовия кът на семейство Ирина и Атанас Ламбови, пред който привлича погледите малък декоративен кладенец, обсипан с пищните разноцветни багри на сакъзчета и петунии (сн. 5).

Той е подреден с много вкус и любов и, както споделят самите стопани, непрекъснато е обогатяван с нови „експонати“. В него, покрай бъклицата, менчето и битовата керамика, са намерили място и една гайда, някогашен сърп за жънене на житото, много кратунки, пъстри възглавници и дори  един плакат с безсмъртната мисъл на големия наш родолюбец и патриот Николай Хайтов: „Изтървем ли България, изтървали сме всичко“ (сн. 6).

Само че, докато има толкова българи, тачещи и милеещи на всичко родно и пазещи свято  останалото от бита на предците си, надживяло сякаш времето и оцеляло до наши дни, ще съществува и надеждата, че ще опазим страната си и ще се съхраним като нация. докато свят светува.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки