Добруджански фолклор огласи гората край Славната канара


Добруджански фолклор огласи гората край Славната канара
Изпълненията на самодейците събраха многобройна публика край някогашното хайдушко сборище
16 Юли 2013, Вторник


Традиционният фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, провеждащ се край добричкото село Дебрене, привлече за 45-и пореден път любители

Автор: Пламен Николов

на добруджанските ритми в гористата местност Славната канара. Фолклорни състави и индивидуални изпълнители от над 120 читалища, пенсионерски клубове и училища от Добричка, Силистренска, Варненска, Шуменска, Русенска, Ловешка и Врачанска област огласиха на 29 юни гората. В проявата се включи и фолклорен ансамбъл на сънародниците ни от Твърдица, Молдова.

Пренесли през вековете традициите на дедите, на сцените един след друг излизаха певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи. Те за пореден път доказаха, че автентичният добруджански фолклор е жив, а многобройната публика посрещна изпълненията им с неугасваща любов към българското.

Участниците в традиционния фолклорен събор пяха и танцуваха на пет открити естради в гористата местност. Традиционната проява е част от мероприятията, с които се чества празникът на община Добрич, която е най-голямата по площ в страната и обединява цели 60 села. 
Самата местност Славната канара край с. Дебрене пък е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.

Фолклорният събор, провеждан на това място, възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от село Стожер и съседните населени места през 1968 година. За шеста поредна година той е включен и в Националния културен календар на България.


В категории: Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки