Ясна поляна събира майстори на длетото


Ясна поляна събира майстори на длетото
Голяма част от творбите, сътворени през годините по време на симпозиума за скулптура в дърво, остават да красят обществените пространства в селото, домакин на проявата
15 Юли 2013, Понеделник


Юбилейният традиционен симпозиум превръща приморското село в ателие на открито под небето на Странджа

Автор: Яна Славянска

В продължение на двадесет дни странджанското село Ясна поляна ще се превърне в едно голямо ателие на открито, в което петима скулптори ще дялкат с длето от 12 до 31 юли своите творби в рамките на Националния симпозиум по скулптура в дърво „Ясна поляна 2013“.

Тази година с право на участие в традиционния авторитетен форум, след предварително проведен  конкурс, се сдобиха Андей Москов, Момчил Мирчев, Никола Диков, Снежана Симеонова и гостът от Македония – Гоце Евтимов. Честта да представят своето майсторство под небето на Странджа добива още по-ценни измерения, като се има предвид, че тази година е юбилейна и в нея симпозиумът отбелязва 30 години от началото на своето съществуване в културния календар на страната ни. Самото му издание това лято е 24-то, тъй като съществуваха периоди, в които беше пропуснато провеждането на този форум.

Началото му сега ще бъде дадено с откриване на изложба в читалище „Лев Н. Толстой – 1926“. Тя ще представи рисунките на децата, взели участие в живописен пленер, организиран за втора поредна година от община Приморско и читалище „Лев Н. Толстой – 1926". Той се провежда също в Ясна поляна и започна на 6 юли, като окончателно ще приключи в деня на откриването на симпозиума по дървена скулптура.

В тази проява се включиха освен много от малките жители на селото, така и възпитаници на школата по стъклопис, титулуваща се „Детско ателие „Калейдоскоп", към Младежки културен център – Бургас. Общо 25 малки художници рисуваха селския бит и природата на Странджа под ръководството на художничката Мария Шурелова. Техните картини ще останат изложени и след събитието в  салона на местния културен дом.

Идеята да се направи такъв симпозиум е на Съюза на българските художници. А прощъпулникът му е направен през 1983 г., обаче в царевското село Кости. Но това населено място за първи и за последен път тогава е негов домакин.  През 1991 г., той се провежда на територията на Международния младежки център в Приморско, след което изявите му спират до 1998 г. Оттогава до днес домакин на възобновения форум е Ясна поляна и той става неразделна част живота на селото, което въпреки че е скътано в диплите на планината, в същото време отстои на по-малко от десетина километра от морския бряг.

За първи път международно участие в артистичната проява е регистрирано през 2004 г., когато Франка Фрители от Италия размахва длетото си на яснополянски терен. Досега тук са гостували множество чуждестранни майстори на дървени фигури и композиции от най-различни държави по света като Македония, Италия, Латвия, Румъния. През годините общо над 100 скулптора от България и чужбина с вещина и майсторство са извайвали чудновати форми от дърво право пред погледа на любопитната публика от местни жители и техните гости. А през лятото селото традиционно се оживява от посетители, които идват тук, за да се насладят на красотата и спокойствието му, съчетавайки почивката си сред чистия му планински въздух с морски бани на плажа в близкия град Приморско и съседните му курорти.

Всъщност, може би най-голямата атракция на Ясна поляна са именно скулптурите, сътворени на пленера, голяма част от които остават да красят различни обществени пространства на селото. Няколко от монументалните дървени фигури, рожба на талантливите участници в симпозиума – някои от които са с доста внушителни размери, може да бъдат видени и край алеите на Международния младежки център край Приморско. Изработената от Маргарита Иванова по време на 21-то издание на форума уникална дървена пластика „Щъркел“ пък  извисява своите близо 3 метра в двора на яснополянския Дом за възрастни хора с физически увреждания.


Изваяният през 2010 г. от Маргарита Иванова „Щъркел“ днес е „кацнал“ в двора на Дома за стари хора в Ясна поляна

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки