Един български виртуаз в Ню Йорк


Един български виртуаз в Ню Йорк
Виртуозът на сцената на „Карнеги хол” през 2012 г.
15 Юли 2013, Понеделник


Виолончелистът Калин Иванов се смята за най-добрия изпълнител на Брамс и жъне непрестанно успехи на световна сцена

Автор: Георги Ваташки

За него се говори, че е най-добрият изпълнител на Брамс в света, а реномираното американско списание за класическа музика Fanfare го подрежда сред най-добрите виолончелисти от последните 100 години. Тези суперлативи се отнасят за българския виртуоз Калин Иванов.

Въпреки че живее в Америка от 18 години, по световните концертни подиуми той прославя името на нашата страна. Роден е в „музикалния” Плевен, а връзката му с виолончелото датира още от шестгодишна възраст. Първият му учител в света на класическите тактове е неговият баща Христо Иванов, който е сред водещите солисти на виолончело и контрабас в Пловдивската филхармония. Решен да продължи традицията в семейството, Калин се записва да учи в музикалното училище в родния си град, след това е приет и в Софийската музикална академия. Това съвпада с трудните години на промяната след 1989 г. Финансовите проблеми не подминават и талантливия студент и това става една от причините да замине за Новия свят.

„В България имах страхотни преподаватели. Бях заобиколен от много добри музиканти и изпълнители. Причината да замина бе, че исках да се развивам, а у нас животът беше много тежък. Аз буквално си носех храна от Плевен, за да издържа на цените в София. Всичко беше много скъпо. Носех си дори хляб в една раница“, спомня си виолончелистът.
През есента на 1995 г. той пристига в Америка със 100 долара в джоба.

Началото на живота му в Ню Йорк е много трудно за нашенеца. „През първите 6 месеца живеех в тясна квартира в Бруклин и се прехранвах, като сглобявах химикалки за по 5 долара на час. Занимавах се също с реклама и лепях картончета по ъглите на Манхатън. След това взех да давам частни уроци и постепенно разбрах, че съм добър преподавател. Хората сами започнаха да ме търсят. В Ню Йорк трябва да си не само трудолюбив и амбициозен, за да пробиеш. Когато американците разберат, че имаш качества, те сами ти помагат, защото разбират, че от твоите умения те също ще има какво да спечелят“, спомня си българинът.

Парите, които изкарва, Калин влага в своето образование. Той се записва в консерваторията на Бруклинския колеж, където придобива магистърска степен по класическа музика. Сред преподавателите му е знаменитият майстор на виолончелото професор Марион Фелдман. После взима участие в майсторски класове под ръководството на едни най-известните солисти на Нюйоркската филхармония като Дейвид Сойър, Натаниел Розен и Стивън Дуейн. В колежа той се запознава с бъдещата си съпруга – варненката Красимира, която пък овладява тайните на цигулката.

В последната година от обучението си през 1999 г. Калин спечелва Бостънския конкурс за млади изпълнители C.W. Post. Следват награди от конкурсите „Чайковски“ в Москва и „Маргерите Лонг“. Тези успехи му отварят пътя към световните сцени и през следващите години той изнася десетки камерни и солови рецитали. Изпълненията му са аплодирани на концертните подиуми в Гърция, Австрия, Швейцария, Англия и Русия и, разбира се, в Америка. Изявява се като солист на световноизвестни състави като Московския камерен оркестър „Кантус Фирмус", Бруклинския симфоничен оркестър, „Манхатън виртуози" и парижкия „Ансамбл дю Монд“. Той е от малкото източноевропейци, които може да се похвалят с близо 20 солови концерта в легендарната нюйоркска зала „Карнеги хол“.

Успехите насърчават Калин и през 2004 г. той издава първия си самостоятелен диск, който се разпродава в големи тиражи. Авторитетните музикални издания в САЩ го сравняват с майстори на струните като Йо Йо Ма, Жаклин Дюпре и Мстислав Ростропович. Списанието „Ню Йорк концерт ривю“ е категорично: „В тази внушителна компания младият Иванов несъмнено е крайният победител!“

През 2007 г. той е избран за представителен изпълнител в номинирания за наградата „Еми“ документален филм „Да се учиш от най-добрите“ на телевизионния канал CUNY TV – най-голямата медия в Северна Америка, специализирана в излъчването на класически музикални творби. Но това не е единствената връзка на сънародника ни със „седмото изкуство“. През 2008 г. е ангажиран от прочутия режисьор Анг Лий да запише музикалните композиции към неговия филм „Повишено внимание“.

Въпреки международната слава, най-важни за виртуоза са изявите на родна сцена, където през последните три години е концертирал със Софийската, Варненската и Сливенската филхармонии. От 2008 г. води и майсторски класове в Пловдивското музикално училище. Освен в България, той се занимава с преподавателска дейност и в Новия свят. За трета поредна година води лекции по камерна музика в едно от най-старите висши училища в САЩ – Аделфайския университет в Лонг Айлънд.

В началото на миналата година Калин Иванов създава фондация „Български виртуози“, чиято мисия е да подпомага младите родни изпълнители в началото на кариерата им. „България предлага много силно обучение в областта на класическата музика. Аз забелязах това, когато дойдох в Ню Йорк и реших да създам организация, която да представя най-добрите млади български музиканти пред света, да им помага финансово и да организира техните изяви зад граница“, споделя маестрото. Резултатите от фондацията са вече налице. През пролетта на тази година в Ню Йорк бяха реализирани с голям успех концертите на „Струнен квартет "Форте", „Дуо БГ“ и „Български пиано-квартет“, съставени от възпитаници на музикалните училища в София и Пловдив.

Последната инициатива на Калин е уникалният музикален конкурс „Бруклин стринг компетишън 2013“ за източноевропейски млади изпълнители на класически струнни инструменти. Той започна на 28 юни и ще продължи до края на септември. Победителите в отделните категории – цигулка, виола и виолончело, ще свирят през есенния музикален сезон в Ню Йорк като солисти в Бруклинския младежки оркестър.


Калин Иванов

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки