Сарми с риба за летните вечери


Сарми с риба за летните вечери
12 Юли 2013, Петък


Нискокалорично блюдо за ценители


Продукти за 4 порции:
4 филета риба (костур, хек или др.)
400 мл сметана
3 средни глави лук
8 зелеви листа
3 яйца
2 с. л. зехтин
200 г бяло вино
500 г рибен бульон
сол
черен пипер
връзка копър

Начин на приготвяне:
Лукът се почиства и се нарязва наситно или се разбива в блендер, заедно с нарязаното на малки парчета рибно филе (без кожата). Постепенно се прибавят солта, черният пипер, белтъците на яйцата и сметаната, като непрекъснато се разбърква.
Отделно се сварява голямо количество подсолена вода, в която се пускат за десетина минути зелевите листа. Веднага щом те омекнат, се изваждат с гевгир и се оставят да се отцедят от водата, като се отстраняват твърдите части по средата им.

Листата се нарязват на две и във всяка една половина се поставя по 1 с. л. от рибната смес. Сармите се навиват във вид на малки пакети. За да не се разтворят, може да се скрепят с клечки за зъби или да се превържат с конец. 
Тенджерата или тавата, в която ще се готви, се намазва добре от вътрешната страна с масло. Сармите се нареждат на дъното й и се заливат с бульона и виното. Съдът се поставя във фурна (максимум на 180 градуса) или се вари около 20 минути на котлона.

Приготвя се бял сос, като течността, в която са готвени сармите, се прецежда и към нея се добавя сметана. После се вари на слаб огън, докато се сгъсти. След като се охлади, се добавят разбитите с малко топъл сос отделени яйчени жълтъци, като сосът се бърка енергично. Подправя се със сол и черен пипер. При поднасянето си сармите се заливат с топлия сос и се сервират с гарнитура от варени картофи или ориз. Украсяват се с клонче пресен копър.

Към блюдото по желание може да се приготви и проста заливка от малко зехтин, лимонов сок, сол и ситно нарязан копър. 
Към рибата в плънката може да се добавят скариди или други морски дарове. Получава се един празничен вариант, който е още по-нискокалоричен. Може по вкус да се използват и други подправки.


В категории: От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки