Лекарства и слънце


Лекарства и слънце
11 Юли 2013, Четвъртък


Неотдавна ми се наложи продължително време да пия бисептол. По същото време правех и слънчеви бани. Не след дълго получих кожна алергия, и то доста силна.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Има ли връзка между приема на лекарството и излагането ми на слънце или причината за обривите се крие в нещо друго?
Виолета Михайлова,
София

Лекарствените средства влияят върху начина, по който кожата понася и реагира на слънчевите лъчи. Промените могат да бъдат в две посоки.
Някои лекарства оказват т. нар.фототоксично действие. То се изразява в рязко повишаване чувствителността на кожата към ултравиолетовата светлина. В този случай дори нормалното, не особено активно излагане на слънце, може да доведе до тежки изгаряния.
Характерно за този тип увреждания е, че те се локализират само върху онези части на тялото, които са били облъчени. От подобни увреждания са застрашени почти всички хора, които приемат фототоксични лекарства и в същото време се излагат на ултравиолетова светлина.

Доказано фототоксично действие имат някои широко използвани в ежедневната практика антибиотици като тетрациклин, доксациклин и други.Както и фенотиазиновите невролептици (успокояващи), които се прилагат при невротични състояния и психични разстройства: хлоразин, прометазин и други.

Другата група е на лекарствените средства, които имат т. нар. фотосенсибилизиращ ефект. Ако приемаме от тези лекарства по време на интензивно слънчево облъчване, рискуваме да получим кожни увреждания от алергичен характер – уртикария, копривна треска и т.н. Характерното в случая е, че обривът се разпространява не само по изложените на слънце части, а и по други места, които нямат контакт със слънчевата светлина.

Фотосенсибилизиращо действие притежават някои широкоизползвани средства като сулфонамидите (в посочения от читателката случай – бисептол). Подобна структура имат и някои препарати за лечение на диабета, които се приемат през устата. Съществуват и диуретични средства с подобна структура и с фотосенсибилизиращо действие, като препаратите хидрохлоротиазид (дехидратин нео), салуретин и други, които се използват за лечение на хипертонична болест, отоци и други.

Широко прилагани лекарства, които променят чувствителността на кожата към слънчевите лъчи, са пероралните противозачатъчни средства. Жени, които вземат подобни медикаменти, не трябва да се излагат продължително време на слънце или трябва да правят това крайно внимателно и още при първите симптоми, които говорят за увреждане на кожата, да се консултират с лекар.

Има и лекарства с ограничено приложение, предписвани само от тесни специалисти, които могат да предизвикат появата на нежелани кожни реакции. Такива са някои антиракови лекарства, както и редица съвременни антимикробни химиотерапевтици като ципрофлоксацин например.

Лечението на уврежданията на кожата, получени в резултат на едновременното приемане на определени лекарства и продължителното излагане на слънчева светлина, е различно. То зависи от механизма на възникване на конкретното увреждане, ето защо към него трябва да се пристъпва само след консултация със специалист. Във всички случаи обаче първата и най-важната мярка е да прекратим слънчевите бани.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки