Протести на фермери раздират страната


Протести на фермери раздират страната
10 Юли 2013, Сряда


След животновъдите скочиха производители на зеленчуци, дини и пъпеши, тютюн


Цяла седмица страната ни се тресе от протести и на български фермери. Най-напред заради ниските изкупни цени се вдигнаха производители на зеленчуци, след тях животновъдите, а накрая блокади и гражданско неподчинение предприеха земеделци от цялата страна. Хората настояват за държавна подкрепа и за субсидиране на сектори като производството на тютюн, рози, пчеларство, свиневъдство и птицевъдство. Протестът на животновъдите преди седмица бе рехав, но хората се оплакаха от бездействието на правителството относно плащанията на национални и европейски субсидии за сектора, дължими през октомври.

"Омръзна ни да получаваме по 40 лв. за овца, а съседните на нас страни - по 80 евро", каза председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.
От министерството пък им заявиха, че средствата за национални доплащания в бранша са съгласувани отдавна с Европейската комисия. За кампания 2013 парите за отглеждане на животни са 144 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече спрямо миналата година. Производители на зеленчуци от района на Петрич и Сандански блокираха пътя край борсата в Кърналово и изхвърлиха тонове продукция. Така те протестираха срещу ниската изкупна цена на зеленчуците.

Със спечелените пари не можем дори да си покрием разходите, оплакват се хората. Цената на доматите от борсата до магазините и пазарите скача няколко пъти и стига до 3,40-4,40 лева, а на краставиците – от 0,60 лв. до 1,60 лв.
“Това е убийствено. Страдат и потребителите, и производителите”, коментира Костадин Каменов. Юлия Златкова разказа, че е произвела 5 т домати и прекарва по 16 часа на ден в оранжерията при температура от 40 градуса. „И накрая продаваме доматите си на 20 стотинки,” посочи тя.

Стопани от Любимец изхвърлиха на пътя край зеленчуковата борса дини, домати и пъпеши в знак на протест срещу ниските изкупни цени. “Гледам дини и пъпеши на 50 декара. Миналата година изкупната цена беше 42 ст. за килограм, а тази падна между 18 и 20 ст.”, оплака се Елена Терзиева, която е изчислила, че с това едва ще покрие разходите си.
Според нея, нормалната изкупна цена е 30-33 ст./кг. Същата е и ситуацията при пъпешите. Те се изкупуват по 40-70 ст., но въпреки това търговията не върви, разказват Радка Тенева и съпругът й, които изхвърлят голяма част от продукцията си.

Производители на домати от пловдивското Ново село блокираха във вторник с изсипани 10 т домати по обяд пътя Пловдив-Пещера, недоволни от парите, които взимат за зеленчука. 80 на сто от хората в Ново село се прехранват от отглеждане на краставици, домати, пипер и др. Това лято обаче изкупните цени са много ниски и хората масово фалират. За първо качество стопаните получават 20 ст./кг, с които те не могат да покрият дори разходите си за семена. Производителите очакват държавата да им гарантира минимална изкупна цена от 60 стотинки за килограм домати, при положение че крайната им цена е над 1 лев.

Зеленчукопроизводителите са гневни и за това, че по границите няма никакъв контрол. Те настояха за проверки от НАП и фитосанитарните власти. Междувременно Българската агенция по безопасност на храните, Гранична полиция и фитосанитарните специалисти започнаха проверки на вноса на плодове и зеленчуци през пунктовете Капитан Петко войвода и Капитан Андреево.
Засечени са много нарушения, съобщи аграрният министър Димитър Греков. Той предлага мобилни екипи да проверяват вноса на зеленчуци и плодове от Турция, Гърция и Македония.

Тютюнопроизводителите също подготвят протестни действия, тъй като секторът е отрязан от подпомагане в Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-202 г.
Списъкът за допустими за подпомагане култури не предвижда субсидии и за птицевъди, свиневъди, пчелари и производители на рози. Това решение е дискриминационно, заявява председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.
Земеделският министър Димитър Греков увери, че ще се търси национално финансиране за ощетените отрасли, които не са предвидени за подпомагане. За пчеларството например ще се търсят механизми за директно субсидиране, като основният критерий ще е качеството.



В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки