В Босилеград почетоха паметта на български офицери


В Босилеград почетоха паметта на български офицери
08 Юли 2013, Понеделник


В рамките на отбелязването на 100 години от Балканската война, Културно-информационният център „Босилеград”, Демократичният съюз на българите,

Автор: Георги Ваташки

гражданско сдружение „Глас” и представители на различни организации от Кюстендил и Сливен, както и множество граждани на Босилеград почетоха паметта и положиха цветя на разстреляните на 28 юни 1913 г. от сръбската армия пленени български офицери: полковник Иларион Танев, командир на 6 кавалерийски полк; поручик Стефан Стефанов, интендант на същия полк; санитарен поручик Стефан Котев, ветеринарен лекар на същия полк; кавалерийски подофицер Христо Владев, старши тръбач; и поручик Асен Бинков от 11 полк на Нейно Имперско Височество Великата княгиня Мария Павловна.

Според български исторически данни от 28 юни до 18 юли 1913 г. на територията на Босилеградско се водят жестоки бойни действия между българската и сръбската армия, в които са загинали 443 български войници и офицери. За броя на сръбските жертви няма публикувани данни. Вандали са счупили и унищожили надгробните паметници на българските офицери, един от гробовете е разрушен като в него е погребан друг покойник.

След поклонението в салона на КИЦ „Босилеград” бе проведен час по история, в който председателят на КИЦ Иван Николов и историкът д-р Ангел Джонев подробно говориха за значението на откриването и опазването на историческата истина за бойните действия в Босилеградско през лятото на 1913 година. Присъстващите се обединиха около мнението, че трябва да бъде установена историческата истина и да бъде повдигнат общ паметник или паметна плоча на разстреляните български офицери, както и да бъдат издирени и отбелязани българските и сръбски военни гробища на територията на Босилеградска община.

Генералният консул на Р България в Ниш Атанас Кръстин подкрепи идеята и обеща помощ и съдействие от страна на българската държава като подчерта, че отбелязването и почитането на военните гробища е наш национален дълг, но и част от европейския проект за мир.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки