Традиционните накити в Добруджанския край


Традиционните накити в Добруджанския край
Добруджанка в народна носия
06 Юли 2013, Събота


Обработването на благородни метали има хилядолетна традиция по българските земи. Златарският занаят в Добруджа се развива в градовете Добрич,


Силистра, Тутракан, Кюстенджа, Тулча и др. Основните материали са злато, сребро, метални сплави, емайл, скъпоценни камъни. Характерните златарски техники на изчукване и коване, отливане, филигран и гранулация се осъществяват чрез специфичен и сложен инструментариум от наковални, пили, клещи, калеми, чукчета и др. Локалната специфика на отделните златарски центрове се проявява повече в разнообразието от форми и украса, отколкото в технологичните процеси. Достигналите до нас произведения на златарското изкуство показват ярка оригиналност и високо художествено майсторство.

Носенето на украшения е познато още от древността. Изработени от метал, синци, кожа, кост, глина, всички накити са били първоначално предмет с апотропейна функция. Те са се носели по откритите и уязвими според езическите представи части на тялото – главата, ръцете, ушите и пазвата и са служели за предпазване от болести, против „лоши очи” и зли сили. По-късно накитите задоволяват вече и определени естетически нужди и стават израз на творческата фантазия, умение и усет към красивото на българина, свидетелство за приемственост в развитието на една многовековна традиция.

Превратната историческа съдба на Добруджа и големите миграционни движения обуславят изключителното разнообразие от етнографски групи, които в продължение на няколко века съжителстват в условията на активен културен обмен и взаимодействие. В резултат на това те създават единна материална и духовна култура, характерна само за тази част на България, като съхраняват до късно и регионалните традиции, пренесени от Тракия, Балкана и Северна Добруджа.

Етническото единство и регионалното многообразие намират своята ярка проява в традиционното облекло и в изработените с изключително художествено и технологично майсторство накити. Създадени в домашни условия или в ателиетата на изкусни майстори златари, накитите са не само допълнителен декоративен елемент към традиционната носия, но и израз на възрастов, семеен и социален статус, белег на регионална и национална принадлежност. Разнообразни по форма и предназначение, начин на изработка и материал, те присъстват в ежедневния и празничен бит на българина и разкриват следи от древно изкуство и мироглед.

Продължение на древна прабългарска традиция и характерна за женския костюм e коланната украса. Много разпространени в Добруджа са и синчаните колани. Те са изработени от тясна ивица дебел вълнен плат, върху който са нашити пъстроцветни мъниста. Художественият ефект е постигнат чрез умело съчетание на форми и цветове. Забележителни със своята красота и разнообразие са пафтите, прикачвани към тъкан, сърмен или синчан колан. Лети, ковани, филигранни, украсени със седефена апликация и стилизирани геометрични и растителни орнаменти, религиозни сцени, те впечатляват с изящна изработка и богата орнаментика.

Любим накит за глава са косичниците, състоящи се от няколко подвижно скачени плочки и многобройни синджирчета, звънтящи пластинки и декорация от емайл и пъстроцветни камъни. Характерни за годенишкото и невестинското облекло са аскиите, изработени от централна триъгълна плочка и завързани към нея звънтящи висулки. Към накитите за глава се отнасят и иглите. Те представляват изработена от сребърна сплав ажурна топка, украсена с различни висулки. Старинни украшения за глава са и различните висулки, наричани „трепка-треперушка". Те са изработени от метал или стъклени мъниста и се поставят отстрани на главата, върху забрадката.

Едни от най-старинните накити за ръце са гривните „кубелии" – масивни, отворени, изработени от сребро или бронзова сплав. Характерни за периода след Освобождението са гривните „ентишии", състоящи се от различни по големина плочки, съединени с многобройни подвижни верижки, украсени с филигран. Носени и от мъже, и от жени са пръстените. Широко разпространение имат т. н. „столовати", отливани от сребърна или бронзова сплав, украсени с релефни розети и цветен емайл. Пръстените „паралии" са с голяма кръгла плочка с позлата и поставен в центъра стъклен камък.

Бележка на редакцията: Под наслов „Сребро се ляло, ляло и ковало” на 1 юли във варненския Археологически музей бе открита изложба, която представя традиционни накити от фонда на РИМ – Добрич. В нея са показани разнообразни по предназначение и начин на изработка накити, битували в Добруджа в периода XVII-XIX в., които са били естествено допълнение към облеклото на добруджанката и придават завършеност и красота на народната й носия.


Патриотичен календар

7 юли 1835 г. — Роден е големият просветител и революционер Бачо Киро

7 юли 1877 г. — Предният отряд на руската армия, начело с генерал Гурко влиза в Търново

7 юли 1879 г.  — Създават се първите контролнопропускателни пунктове и митници по границите на Княжество България. С Указ № 23 на княз Александър І от 17 юли 1879 г. се определят структурите на 6-те регламентирани от конституцията министерства. Във финансовото се създава Отделение за митниците, което да подготвя законовите и подзаконовите нормативни актове и да ръководи митническата администрация.
Според статистиката за търговията на Княжество България за 1883-1884 г. по това време митниците са 25 на брой: на Черно море – Варна и Балчик, на Дунав – Видин, Лом, Никопол, Рахово, Русе, Свищов, Силистра и Тутракан, на границата с Източна Румелия – Буйново, Вакарел, Габрово, Пирдоп, Самоков, Тича (Чатак), Троян и Трявна, със Сърбия – Дъсчено-Кладенец, Кула и Цариброд, с Турция – Кочериново и Кюстендил, в Добруджа – Чифут-Кьой и вътрешна митница София.

9 юли 1850 г. — Роден е Патриархът на българската литература Иван Вазов 

11 юли 1829 г. — Руски отряди овладяват Месемврия (дн. Несебър) и Анхиало (дн. Поморие)


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки