Червената буржоазия брои зъбите на бедните


Червената буржоазия брои зъбите на бедните
Георги Гергов (до Борисов, вдясно на снимката) бе неприкосновен и по времето на гербаджийското управление
05 Юли 2013, Петък


Как олигархът Георги Гергов превърна Пловдив в Герговград

Автор: Велизар Енчев

Някои още вярват в притчата, че Великата френска революция избухнала заради изпуснатата от кралица Мария Антоанета реплика към бедните "Като нямат хляб, да ядат пасти". Историците са категорични, че такива слова нито са изричани, нито точно те са подпалили страстите на парижкия плебс, мразещ монархията и аристокрацията заради убийствения глад. В историята обаче често остават митовете, които с времето се прераждат в легенди.

Като любител на парите, а не на дебелите книги, най-богатият човек в Пловдив допусна грешката на оялите се парижки аристократи. По странно стечение на обстоятелствата лицето на пловдивската буржоазия е областният лидер на БСП. Името му е Георги Гергов, а биографията му е поучителен летопис на израждането на БСП от социална в партия на едрия капитал.

В разгара на гражданските протести срещу правителството на БСП, ДПС и АТАКА лидерът на БСП в Пловдив заяви, че протестите са платени, а в първите редици на недоволните в града са "без зъби, отявлени алкохолици и стари седесари". Ето как звучи одата на буржоазната ненавист към пролетариата: „Някой финансира протестите, но паричките му ще свършат. Еуфорията е лош съветник...Кабинетът „Орешарски” се готви да управлява не една година, а пълен мандат и това е шансът на България. Няма да коментирам така наречените протести в Пловдив, но само като видите кои са отпред – едни са без зъби, други са отявлени алкохолици, трети са стари седесари, с които ние сме приключили, защото битките може да сме загубили, но сме спечелили войната в Пловдив".

Хубавото тук е, че новата тройна коалиция лъсна, а олигархът Гергов и коалиционният партньор на БСП Сидеров са рамо до рамо на уличната барикада.
От другата страна на барикадата е народът, ограбен от червения капитал и грозно измамен от самообявилия се за "новия Левски". Понеже по страст към властта и парите е сиамски близнак на пловдивския богаташ, Апостолът на измамата нарече протестиращите в София "алкохолици и наркомани", заплаши ги с граждански арести и предупреди, че ще налага закона на Орлов мост.

Слушам наглите откровения на Гергов и се питам: Защо пловдивчани не се разбунтуват срещу човека, който ги обижда по такъв отвратителен начин?
Нима бедните и болните, лишени от пари и здраве, са ампутирани  и от достойнството си? Нима останалите без зъби от безпаричие и пропилите се от отчаяние не съзнават, че са докарани до просешка тояга точно от такива алчни персони?

Понеже ценим поуките от историята, ще проследим историята на  преуспелия бизнесмен.
Бъдещият капиталист е роден в пловдивското село Джурилово, където започва работа в ТКЗС-то. Въпреки че се издига до почетната полева длъжност "бригадир", той не е доволен от кариерното си развитие и заминава за село Маноле, където през 1975 г. започва работа в свинекомплекса. 11 години по-късно става негов директор. През историческата 1989 година в свинекомплекса избухва скандал за "изпарили се" 300 000 лева, но в мътните месеци на Горбачовата перестройка случаят е потулен.

В края на 1991 г. Гергов напуска комбината и става съветник в Министерството на земеделието, а две години по-късно започва търговия със зърно. Като своеобразен реванш, през 1995 г. купува свинекомплекса в Маноле и три фуражни завода.
След пет години Гергов приключва със земеделския бизнес, като го продава почти изцяло. Насочва се към туризма и след скандална приватизация получава пловдивския хотел "Санкт Петербург" (бившият "Ленинград") срещу смешните 1,35 милиона лева.
1999-а е изключително успешна за бизнесмена, защото придобива 55 процента от курортен комплекс Слънчев ден за още по-смешните 8 млн. лева. Знайно е, че апетитът идва с яденето, поради което през 2004 г. той купува ЦУМ за 30 милиона евро.

Така един от символите на София се приватизира от един от символите на новата капиталистическа класа.  Като капак на всичко Гергов слага ръка и на Пловдивския панаир.
Почти незабелязано за медиите, през цялото това време на приватизационен патос Гергов расте и в йерархията на БСП, покровителстван от президента Георги Първанов. Освен че е собственик на кабеларката "Евроком", злите езици приписват на пловдивския социалист собствеността върху "Пътища АД - Пловдив", Захарен комбинат - Пловдив, Фуражни заводи и животновъдни комплекси.

Същите езици го вкарват в местната масонска ложа, редом до съдия Сотир Цацаров. За да сме уважителни към фактите, ще се позовем на публикация на сайта "Биволь" (29 ноември 2012 г.), в която четем:
"Годината е 2009. ГЕРБ току-що са дошли на власт, със заявка да разчистят авгиевите обори на корупцията и зависимостите, наследени от Тройната коалиция.  В началото на ноември 2009 в МВР и при главния прокурор постъпва сигнал от полицай от Икономическа полиция в Пловдив (входящ номер 188-59 / 04.11.09 г.) В справка от 5 страници най-подробно е описана престъпна схема на видния пловдивски бизнесмен Георги Гергов за ощетяване на държавата.

Ключов момент в схемата е завишаването в десетки пъти на стойността на активите, апортирани от Гергов в смесени дружества с държавата. Това става с активното съдействие на Пловдивския окръжен съд, чийто шеф Сотир Цацаров сега е кандидат за главен прокурор.
Именно в този съд в изключително кратки срокове са одобрени експертните оценки на имотите на Гергов, като са пренебрегнати куп груби нарушения на законите - назначаване на експерти, поименно посочени от Гергов, апортиране на недовършени обекти и на имоти с тежести (ипотекирани или заложени), апортиране на чужда собственост, стократно завишаване на цените на земята и др.

В сигнала са изнесени и данни за използване на документи с невярно съдържание. По този начин държавата губи стотици милиони.
Разследването е толкова прецизно, че по него веднага може да се започне писане на обвинителен акт. Нищо подобно обаче не се случва. Сигналът е смачкан от Цветан Цветанов. Полицаят, дръзнал да тръгне срещу Гергов, е уволнен, а по-късно получава заплахи за живота си.

Вместо логичната прокурорска проверка и възбуждане на наказателно преследване срещу Гергов и съучастниците му за корупция и финансови измами, държавата симулира активност чрез търговско дело за собствеността на Пловдивския панаир. Потулените от МВР доказателства за престъпленията създават предпоставки съдебната битка в крайна сметка да бъде загубена окончателно от държавата във ВКС.

Защо се случва всичко това? Кандидатурата на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор дава друг прочит на събитията. През 2009 г. Цацаров още не е заплют от Цветанов и Борисов за бъдещ главен прокурор. Очевидно е, че Гергов не би могъл да обсеби такива активи без помощта на съда, който одобрява завишените експертизи. Едно разследване би разкрило престъпления против правосъдието, извършвани в подопечния на Цацаров съд.

Пловдивският бизнесмен Петър Станчев не се притеснява да говори за генезиса на зависимостите в Пловдив, довели до заграбването на държавни активи от Гергов. Според него тези зависимости се формират в псевдомасонска ложа с име "Слънце-Ориент", организирана от бившия президент Първанов. Ложата е замислена като център за икономическо и властово влияние по оста Свиленград - Пловдив. Такава ложа наистина е регистрирана като сдружение в Пловдивския окръжен съд през 2005 г."...

х    х    х
Ако написаното дотук се отнасяше за един от стотиците "честни частници" на криминалния преход, едва ли някой би се възмутил. За четвърт век публичен грабеж сетивата ни претръпнаха за злото, което стана законна норма, доброто - срамно изключение, а моралът - куха фраза.

Но отнесено към местен лидер на лявата БСП, изреченото придобива други измерения и отвращението от въпиющата несправедливост изригва като дълго заспал вулкан.
Защото каква по-голяма мерзост от тази да подиграваш ограбените от теб и ги виниш за погубения им от теб живот?

Анализирай това
Като любител на парите, а не на дебелите книги, най-богатият човек в Пловдив допусна грешката на оялите се парижки аристократи. По странно стечение на обстоятелствата лицето на пловдивската буржоазия е областният лидер на БСП. Името му е Георги Гергов, а биографията му е поучителен летопис на израждането на БСП от социална в партия на едрия капитал.


В категории: Анализи , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
dido
09.07.2013 11:23:32
0
0
към бившия почитател, истината боли много нали, ако искаш се заинтересувай и за далаверите на славчо под крилото на гергов и на още много други пловдивски герои.
1
бивш почитател
08.07.2013 09:50:44
0
0
И как да се абонира човек за този вестник, моля ви се? Като само омраза илъжи се сипят от устите ви.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки