Защо синдикатите оглушаха за протеста на народа?


Защо синдикатите оглушаха за протеста на народа?
Лидерите на Подкрепа и КНСБ - Тренчев и Димитров
05 Юли 2013, Петък


Не сте ли се запитвали защо синдикатите, уж призвани да защитават правата на работниците, толкова отчетливо липсват от протестите на членската им маса?

Автор: Георги Ваташки

Отговорът е лесен – защото не могат и не искат да се опълчат на управляващите, които ги захранват с огромни финансови средства. Разследване на сайта Offnews повдига завесата за поредното скандално намерение на новата тройна коалиция.
Национално представените социални партньори прибират близо по 8 милиона лева от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР).

Договорите на повечето от тях са подписани още по времето на кабинета на Сергей Станишев, въз основа на „директно предоставяне“ без конкурс. Настоящето правителство пък се готви с парите за заетост от националния бюджет да покрие непризнати от Европейската комисия разходи, извършени от синдикални и работодателски организации по проектите им, финансирани от ОП РЧР.

Това се предвижда да стане чрез предложението за изменения в Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), внесено от червения депутат Антон Кутев на 28 юни. Скандалните поправки се изразяват в добавяне на няколко думи, но те ще костват милиони от бюджета, предвиден за безработните у нас.
През 2007 г., пак по времето на Тройната коалиция, социалният министър Емилия Масларова измисли схема, по която директно се отпускат пари на шестте официално признати социални партньори.

В това число, освен двата синдиката „Подкрепа“ и „КНСБ“, влизат и четири работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско промишлена палата (БТПП). По техните проекти те получват огромни суми в милиони. Половината от средствата обаче не бяха признати от Европейската комисия, а в последствие ЕК им наложи и тежки санкции.

За пример ще посочим само някои от по-фрапиращите нарушения. Под предлог, че работи по проект за „Развитие на пазара на труда и борба със сивата икономика“, АИКБ е наела апартамент за офис от фирма, създадена малко преди старта на програмата и вероятно точно с тази цел. Наемът е толкова висок, че изплаща цената на апартамента само за година и половина.

“Подкрепа” пък са се пробвали да „усвоят“ част от европарите през “комуникационна стратегия”, но са го направили по такъв начин, че ЕК постановява средствата да бъдат върнати и им наложи солени глоби. На КНСБ пък не й са признати близо милион и половина, изхарчени уж за „офис оборудване“.

Всичките тези средства трябва да бъдат възстановени, следователно синдикатите и работодателите трябва да ги извадят от собствения си джоб.
За да не се охарчат обаче, на помощ им идва законопроектът на Кутев. С предложената поправка в ЗНЗ разходите ще бъдат възстановени от държавния бюджет, независимо че са недопустими за Европа.

По сегашните правила, непризнати от Брюксел разходи по европейски проекти се покриваха от държавния бюджет, само когато нарушителят е бюджетна организация. В бъдеще такава привилегия ще имат вече и олигарси като Огнян Донев, който оглавява КРИБ, и Сашо Дончев, който е начело на БСК. Облагодетелствана ще бъде и групировката ТИМ, която пък контролира АИКБ.

Ето така управляващите си купуват подкрепата на синдикатите и бизнеса, като им дават ясен сигнал, че раздаването на купища европари ще продължи, но само ако „внимават в час“. Да вземе да им хрумне да се противопоставят на знаменития „социален пакет” на БСП и за промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени лично от Станишев.
Поправките на Кутев отварят и други вратички за източване на милиони левове.

Според ЗНЗ има четири вида обучение за безработни. Първите три са ограмотяване, придобиване на професионална квалификация и курсове по чужди езици. Всеки, записан в програмите, получава получава пари за квартира, транспорт и стипендия.
Има обаче и още един метод, наречен  „мотивационно обучение“. В какво се състои то? Отива безработният циганин в обучителната организация. Няколко дни „мъдър“ учител му говори, че трябва да се труди, за да може да яде. Накрая той излиза силно „мотивиран“ да си намери работа.

За тази нелепица досега не се изплащаха стипендии, но след готвените промени такива ще има, като е малко вероятно те да достигат до самите безработни. Поправките са изцяло в интерес на синдикатите и най вече на фирмите на Евгени Евгениев, приближен до лидера на „Подкрепа“ Константин Тренчев. Той бе абониран за парите, давани за „мотивационно обучение“ по времето на бившия социален министър от ГЕРБ Тотю Младенов.
Важно е да се знае, че Кутев е само физическият вносител на промените. Те всъщност са дело на Росица Стелиянова, шеф на Агенцията по заетостта по време на кабинета „Станишев“ и оставена на поста от ГЕРБ. В края на юни т.г., вече под името Росица Янкова, тя бе назначена за заместник-министър на труда с ресор - борба с безработицата.

В промеждутъка между двата държавни поста, тя работи не къде да е, а в... КНСБ. Дамата е и съпруга на личния бодигард на Сергей Станишев по времето, когато той бе министър-председател. Само няколко дни след идването на власт на правителството на Пламен Орешарски, съпругът на Янкова беше върнат на същата длъжност в НСО.
За финал нека да обобщим коя е причината синдикатите да липсват от сегашните протести, но и от народните недоволства през последните години. Кабинетът на Станишев им измисли процедурата за директно предоставяне на средства от Европа. ГЕРБ им дадоха нови схеми за усвояване на средства от националния бюджет чрез програмите за заетост. Новата тройна коалиция пък се готви да им да замете следите и да им отвори нови възможности за източване на държавни средства.


Огнян Донев Антон Кутев Сашо Дончев Росица Стилянова

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки