Баклата може да замени месото


Баклата може да замени месото
04 Юли 2013, Четвъртък


Тази бобова култура е ниско калорична и богата на много белтъчини и незаменими аминокиселини

Автор: проф. Христо Мермерски

Бобовите култури са използвани от човека в продължение на цялата му история. Археологическите разкопки потвърждават, че са били познати на хората още в прастари времена. В Древен Египет те са били толкова много ценени, че се смятали за свещени растения.

Един от видовете, които е по-малко популярен и не толкова масово използван, е баклата. Може би защото тя не е така повсеместно разпространена, а се среща най-вече по Средиземноморието, което се явява нейна родина. Днес тя е важен хранителен продукт в страните от средиземноморския басейн, но в миналото е била твърде подценявана. Нещо повече – древните гърци я смятали за „нечиста”, а по-суеверните считали, че в нея се крият душите на починалите. Затова Питагор дори забранил употребата й. На римските жреци пък било забранено даже да я поглеждат и да я споменават. Но времената се менят, нравите – също.

Сега в много страни баклата е много почитана и заради големите си полезни свойства се утвърждава все повече като символ на богатство и плодородие.
От всички бобови култури тя е най-ниско калорична. Нейните плодове са много богати на протеини, целулоза и минерални соли.

Семената на растението съдържат до 35 % белтъчини, 55 % въглехидрати, от 0,8 до 1,5 % мазнини. Те са богати на витамините А, РР, С, В1, В2, В6 и Е както и на различни ензими, а също и на микроелементи – предимно фосфор, калий и желязо. Има и много сяра, която е необходима при чревни инфекции, ревматизъм, заболявания на бронхите и кожата. 
Никой друг зеленчук не може да се сравнява с високата хранителна стойност на баклата, дължаща се на това, че белтъчините в нея се усвояват изключително леко от човешкия организъм – в рамките на 70-80 %, което я прави отличен заместител на месото. Освен това много от аминокиселините, които съдържа, не се синтезират от организма, а са абсолютно необходими за метаболизма на белтъчините.

Не случайно на английски език баклата е известна като хлебен боб (bread bean). Тя се радва на широко разпространение в кухнята не само на българите, но и на датчаните, белгийците, холандците, англичаните, а и в много арабски страни – Ливан и Египет, както и в азиатските държави Китай и Тайланд.
За лечебни цели се използват нейните цветове, семена и бобови шушулки. Цветовете се събират през май-юни, а семената и шушулките – в периода август-септември.

Бобчетата се отличават със силно противовъзпалително и диуретично действие. Настойката и отварата от шушулките пък е полезна при захарен диабет, което се дължи на молибдена, който има свойството да намалява захарта в кръвта.
С брашно от бобовете на баклата може да се лекува кашлица. Те може да се използват като профилактично средство срещу заболявания на черния дроб, бъбреците,  стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система. За тази цел може да се използват и стритите на каша сварени зърна, които просто се консумират в тези случаи като храна. Системната им употреба води до понижаване нивото на холестерина в кръвта.

Сварени в мляко, а след това добре намачкани, с бобовете се правят компреси при гнойни абцеси и възпаления по кожата, което ускорява заздравяването им.
Народните лечители препоръчват при сърбежи и възпаления по лицето то да се измива с отвара или настойка от цветовете на растението. Освен това, семената съдържат много манган, който прави косите блестящи и гъсти.
Консумацията на бакла трябва да се ограничи и да се избягва при наличието на такива стомашно-чревни заболявания, които са съпроводени от запек и метеоризъм. От нея трябва да се откажат и хората, които страдат от подагра и хепатит.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки