В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
04 Юли 2013, Четвъртък


С настъпването на лятото и затопляне на времето се наблюдава неизбежно зачестяване на  случаите на ухапвания от комари, кърлежи, пчели и дори змии.



Наистина в аптеките се продават различни репелентни препарати, които предпазват хората от подобни неприятности, но те са доста скъпи, а и не винаги се оказват ефективни. Какво способи предлага народната медицина при ухапвания от различни насекоми или отровни влечуги?
Бисерка Карамфилова,
Етрополе

Рецепта 1 (при ухапвания от оса, пчела или комари, Радка Жекова): Върху чиста кърпа вечер се поставя 1 с. л. извара.  Мястото на ухапването се завързва и се оставя така през цялата нощ.

Рецепта 2 (при ухапвания от оса, пчела или комари, Радка Жекова): Смесва се 1 с. л. нишадър с 1 с. л. вода и 1 с. л. оцет. С тази смес се прави компрес, който неколкократно се налага върху ужиленото място.

Рецепта 3 (при ухапвания от оса или пчела, Любка Георгиева, Кубрат): След изваждане на жилото засегнатото място се налага със суров картоф, може да се намаже с амоняк, сок от лимон или домат, а също и с разтвор от 1 ч. л. лимонтозу, разтворено в чаша вода. Болката може да се облекчи и като засегнатият участък се намаже с кашица от сол и вода, със смес от мед и сода бикарбонат, със сок от смокиново дърво или със сок от чесън или лук.

Рецепта 4 (при ухапване от змия, Таня Колева, Атина): Изстискват се листа от ясеново дърво и сокът им се пие от ухапания. Преди това листата се попарват с вряла вода и се налагат върху ухапаното място. Сокът, който ще се пие, трябва да е около 180 мл, които следва да се приема на няколко пъти.

Рецепта 5 (при ухапвания от кърлежи): В момента на ухапването веднага се изскубва пресен корен от бъзак. Начуква се, за да пусне сок, и от него се капва върху кърлежа. От сока насекомото умира веднага без да има неприятни последици за човешкия организъм.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки