Как може да се промени вече одобрен кадастър


Как може да се промени вече одобрен кадастър
04 Юли 2013, Четвъртък


През 1975 г. с решение на Районния съд – Самоков аз и моите съседи (които са ми братовчеди) разделихме общото ни наследено дворно място.


Автор: Християн Митев юрисконсулт

Родителите ни имаха нотариални актове с едно и също съдържание: ние, техните наследници, да си разделим по ½ идеална част.
През 1976 г. по изпълнително дело аз бях въведен във владение от съдия-изпълнител. Но през 1981 г. братовчедите ми заведоха срещу мен гражданско дело за това, че била допусната грешка в кадастралната основа по плана от 1978 г. За съда бе предоставена и скица от вещо лице, според която за имотна граница трябвало да се счита линията, означена с числото 1 и 2. По тази скица аз бях осъден, макар към този момент да не знаех, че се води такова дело.

На 16 декември 1981 г. от същото вещо лице е изготвен констативен акт за непълноти и грешки в одобрения кадастрален план от 1978 г. В него е записано, че границата на имота с планоснимачен номер 381 (тяхното място) бил материализирана с бетонови колове и мрежа, което е пълна лъжа и заблуда, поднесена на съда и на управление „Архитектура и благоустройство” към Софийския общински народен съвет (СОНС).

На гърба на този констативен акт е нанесена скица на общото ни дворно място, а покрай разделителната линия са отбелязани стопанските ни сгради, като не съществуват никакви бетонови колове и мрежа. Освен това върху този документ са сложени само подписите на братовчедите в качеството им на заявители, а нашите подписи – на мен и  брат ми като заинтересовани съседи, липсват.

На 31 май 1982 г.  СОНС издава заповед по чл. 32, за която научих едва през 2011 г. Притежавам скица, която е презаверена на 26 септември 1986 г., тоест цели 4 години след излизането на въпросната заповед, върху която е записано: „Промяна на дворната и улична регулация по плана на с. Ковачевци за кв. 45, парцел VІ (моя), няма“. Не мога да си обясня защо от техническата служба при Община Самоков са крили въпросната заповед цели 4 години.

През 2010 г. поисках да ми издадат нова скица и чак когато я получих, разбрах, че срещу мен е водено дело, че съм  бил осъден и че е изчезнала заповедта от 1982 г. На следващата година  аз заведох гражданско дело на основание чл. 53 от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), но Районният съд в решението си от 26 ноември 2012 г. отхвърли моя иск, тъй като вече имало решение на съда по гражданско дело от 1981 г., и поради това не го обжалвах.

Сега обаче в ръцете си притежавам протокол от 20 юни 2011 г. за трасиране, означаване и координиране на поземлен имот, издаден на съседа ми, и от окомерната скица към него разбирам, че техническата служба на Община Самоков е ощетила мен и брат ми с 80,70 кв. м.

Тази измама установих благодарение на това, че върху всички страни на парцела са нанесени линейните метри от трасировъчния карнет и числата 1 и 2 (анонимните и строго секретните, които със сигурност и на съда не са били разбираеми, но пък са удовлетворили вещото лице по гражданско дело от 1981 г.) са заменени.
Имам ли някакво правно основание да поискам тези 80,70 кв. м да ми бъдат върнати?      
      
Кирил Христов,
с. Ковачевци, общ. Самоков


Правилно сте се ориентирали, че във вашия случай приложение ще намери чл. 53 от ЗКИР. Съгласно ал. 1 на този законов текст одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри могат да се изменят:

1. когато съдържат непълноти или грешки;
2. когато са одобрени при нарушение на закона;
3. когато се нанасят допълнителни кадастрални данни.

Непълнотите или грешките на основните данни в кадастралната карта и кадастралните регистри се допълват или поправят по молба на заинтересуваното лице. Когато непълнотите или грешките са свързани със спор за материално право, те се отстраняват след решаването му по съдебен ред.
Непълнотите и грешките се установяват на самото място от службата по геодезия, картография и кадастър с акт, който се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересуваните собственици.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки