Училище „Дунав” представи родната култура в Линц


Училище „Дунав” представи родната култура в Линц
На Фестивала на културите в австрийския град Линц страната ни представиха децата от тамошното българско училище „Дунав“
02 Юли 2013, Вторник


Ученици от българското училище „Дунав“ представиха нашата страна във Фестивала на културите, състоял се в австрийския град Линц.

Автор: Георги Ваташки

Той се проведе на 15 юни и събра многобройни участници от различни държави на едно незабравимо празненство на традиционни за отделните националности изкуства.
Фестивалът се провежда на всеки две години, като води началото си от 1985 г. Неговата цел е етническите общности в Австрия да живеят съвместно чрез уважение към културните си различия. На три големи сцени, разположени на централния площад „Хауптплац“, бяха представени танци и обичаи от Полша, България, Словакия, Турция, Бразилия и дори екзотична Индия.

Училище „Дунав“, в което се обучават българчета от цяла Горна Австрия, започна своята програма със стихотворения на съвременни наши автори, преведени специално за целта на немски език. Децата предизвикаха възхищението на публиката като рецитираха едновременно и на двата езика, демонстрирайки че владеят перфектно не само австрийската, но и родната реч.
Българското представяне продължи с изпълненията на квартета „Коко и приятели“.

Младите музиканти Петър Андреев, Аня Хулан и Александра Франц забавляваха зрителите с класически нашенски рок и поп хитове. Дошлите на празника наши сънародници останаха особено развълнувани, когато формацията изпълни вечните хитове на Емил Димитров „Моя страна“ и „Ако си дал“.
„Коко и приятели“ е създадена през 2009 г. с финансовата помощ на българското училище в Линц. Четири години по-късно групата се радва на широка известност и голям интерес сред живеещите в алпийската държава нашенци.

След музикантите на сцената се качиха децата от фолклорния състав към училище „Дунав“. Облечени в красиви народни носии, те смаяха зрителите с красотата на българските народни танци. Наред с тях, бурни аплодисменти заслужи и техният ръководител Елеонора Тодорова, която успя за много кратко време да подготви своите възпитаници за голямата сцена. Така те успяха да покажат не само огромния си талант и умения, но и представиха достойно своята родина.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки