Не питайте мен за Медресето, а областния управител!


Не питайте мен за Медресето, а областния управител!
След Безистена в Ямбол, Главно мюфтийство поиска и сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали
02 Юли 2013, Вторник


Така се измъкна министърът на културата Петър Стоянович от въпроса на хората в Кърджали, ще допусне ли държавата Главно мюфтийство да сложи ръка върху сградата на Регионалния музей

Автор: Здравка Христова

Ще се раздели ли община Кърджали със сградата на Историческия музей и ще допусне ли кабинетът на Пламен Орешарски зданието да премине в ръцете на Главното мюфтийство на мюсюлманите у нас? Това искаха да разберат хората в родопския град от новия министър на културата Петър Стоянович.

Както „Десант“ вече писа, мюфтийството претендира за право на собственост, като се позовава на документ от времето на Османската империя, че това бил някогашен вакъфски имот. Идентични са случаите с търговския център „Безистена“ в Ямбол и джамията в Кюстендил, все паметници на културата, изключителна държавна собственост. Вместо да хвърли яснота по въпроса Стоянович предпочете да запази многозначително мълчание и да се концентрира единствено върху фестивала на изкуствата „Перперикон“, който бе официално открит миналата седмица.

Казусът с Регионалния исторически музей влиза в съда, като ответник по делото е Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
„Министерството на културата не може да се ангажира като страна в делото за Медресето, както е известна сградата на Историческия музей. Страна по делото трябва да бъде областната администрация в Кърджали, тъй като сградата е държавна собственост”, подчерта Стоянович, което хвърли в смут журналистите. Все пак, областните управители са на подчинение на правителството, в състава на което влиза и самият Стоянович...

„Прегледът на т.нар. наследство не е окончателен, има доста голяма група първостепенни и още повече второстепенни проекти и намерения, част от които вече са стартирали и трябва да се запозная както финансово, така и по същество. По основните от тях работим, но има претенции на гилдии, институции и др.”, оправда се Стоянович.
Той обясни, че в национален и регионален план имало обекти, които са важни особено заради тяхното опазване. Като пример той посочи разкопките край Капитан Андреево и подчерта нуждата от спешни спасителни мерки за уникалните открития от европейско значение.

Стоянович уточни, че до няколко месеца ще може окончателно и официално да представи състоянието на Министерството на културата, след като в самото начало се е натъкнал на сериозни проблеми. Ако ви кажа, че днес имам достатъчен анализ за нещата след по-малко от месец работа, би било престъпление, аз имам друг начин на работа, подчерта той.
Според него, в страна като нашата с огромно културно-историческо наследство и с набор от таланти и възможности, парите никога нямало да бъдат достатъчни.
Трябва да започнем от възможния бюджет, т.е. да изпълним максимално предвидения за тази година, после да заложим във възможно най-висока степен следващия бюджет, както и шансовете за европейско финансиране, каза той.

През тази седмица регионалните звена на министерството трябвало да му докладват за всичките си проекти, намерения и очаквания, за да може да бъдат обобщени.
След това ще се изготви каталог на изпълнимото в кратко- и средносрочен план. „Разбира се, паралелно с това ще се наложи да спасяваме и наследени, и оборотни „пожари”. За жалост, ситуацията, в която сме принудени да работим в министерството, не е нито спокойна, нито изпълнена с оптимизъм. Но аз съм доволен и на малкото, да можем заедно с екипа да върнем влака на културата на релсите, от които той в немалка степен е излязъл”, посочи още Петър Стоянович.

В съботната пълнолунна вечер в 21,30 ч. министърът на културата откри 13-ия международен фестивал на изкуствата „Перперикон-2013” на природния феномен „Каменната сватба” край Кърджали.
Най-малко 1000 зрители насядаха на отсрещния хълм, където под открито небе се игра спектакълът „Самодивска сватба”. Минути след това обаче те бяха принудени да преминат рисковано по козя пътека, да заобиколят мястото на официалното откриване и накрая да се застопорят пред импровизираната сцена.

Уникалното представление с участието на 25 артисти беше съпроводено от пищни светлинни и звукови ефекти. Само за костюмите на артистите са използвани 650 светлодиода, 350 метра кабели и 20 000 мъниста.
Спектакълът е копродукция на Драматично-куклен театър "Димитър Димов" – Кърджали, сдружение "Окаста" и МФИ „Перперикон”, осъществен е с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Можеха просто да оживят легендата за вкаменената сватба и да ни я покажат в танци, музика и светлина, коментираха разочаровани зрители, превзели баира и тесните пътечки по ронливите скали.
Освен министър Петър Стоянович край „Каменната сватба” бяха и двамата му заместници Велислава Кръстева и Васил Василев.
Мнозина негодуваха заради лошата организация за зрителите, липсата на осветление по пътеките за проходимост, както и на фризер с минерална вода.

Въпреки стартовите неуредици, програмата на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон” продължава с пълна сила до края на седмицата.


Петър Стоянович Разочаровани, зрителите превзеха баира и тесните пътечки по ронливите скали, за да успеят да видят поне нещо от спектакъла „Самодивска сватба“

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Жеко
02.07.2013 20:46:08
0
0
П. Стоянович защо си взе за свой заместник пиарката на Ахмед Доган и на ДПС?? Това патриотично ли е??
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки