Откриха мемориал на Христо Фотев в Равадиново


Откриха мемориал на Христо Фотев в Равадиново
Изглед от днешно Равадиново
01 Юли 2013, Понеделник


Събитието съвпадна със 100-годишния юбилей на созополското село, в което поетът живя и твори дълги години

Автор: Янко Георгиев

Денят 21 юни жителите на созополското село Равадиново посрещнаха с два тържествени повода за гордост. На тази дата те едновременно отбелязаха 100 години от основаването на населеното място и откриха паметен знак на един от най-легендарните бургаски поети – Христо Фотев.

В един свой стих той приживе разкри: „Приемам възхитителния риск/ да бъда жив, не някакъв излишен/ и мъртъв Христо Фотев да съм аз:/ Роден в Истанбул. Тридесетгодишен./ Но българин. И жител на Бургас...”
Поетът наистина се ражда в Истанбул – точно на Богоявление, 25 март 1934 г. Но едва 6-годишен става „жител на Бургас“. Тогава като бежанци семейството му се премества в морския град и се настанява в коджакафалийската махала. Животът му тук слага дълбок отпечатък върху творчеството му, в което основни теми стават любовта, свободата, морето и Бургас!

И понеже словото му откровено отразява действителността около него, а чувствата, които бликат от поезията му, са болезнено истински, още с издаването на първите му стихосбирки не закъснява и признанието, подплатено с множество престижни отличия и награди.
Само преди броени дни отново стана въпрос да бъде включено в учебниците неговото стихотворение „Колко си хубава“, превърнало се в най-култовия български любовен химн (то вече е било помествано в учебник по български език, б. р.). И дано покрай скандалите, разразили се във вързка с новата учебна програма, все пак да му бъде оказана тази чест! А защо да не бъдат изучавани и някои от другите му емблематични стихове като „Морето живите обича“ или „Пристанище“.

Сега, след като на 3 септември 2007 г. в Морската градина на Бургас най-после бе поставен паметник на поета с неподражаем самороден талант, вече стана факт още един мемориален знак в негова памет – този, който бе открит точно в деня на Свети Дух в Равадиново, в рамките на тридневното честване на неговия едновековен юбилей.
Селото е едно от свещените места, тясно свързани с живота и творчеството на Христо Ботев. Редом с Бургас, то играе за него важна роля – най-вече в последните години от живота му. Тук през далечната 1979 г. с парите, които взима за една своя стихосбирка, поетът си купува къща. Тогава тя се е намирала в покрайнините на разположеното между морето и планината Странджа населено място. А днес неговата вила е почти в центъра на селището, все повече добиващо популярност като екзотично курортно място.

Но във времето, когато Фотев прекарва голяма част от живота си в него, цари идилично спокойствие и онази невъзмутима тишина, каквато не може да се „чуе“ в урбанизираните полиси. И тъкмо заради тази хармония лирикът се премества да живее тук – при „пещерните сечива“ и „домашните духове“, „и тая нощна стража – седем кучета разлаяни“, както самият той отбелязва в своята т. нар. „Елегия Равадиньоти“. За да сътвори едни от най-великолепните образци в творчеството си. Защото точно в това кътче от родината  „най-после звуците наситиха душата ми...“

Днес Равадиново вече може да се похвали със 100-годишна история. Селището е връстник на Междусъюзническата война, известна още и като Втора Балканска война, която всъщност е и причината за неговото създаване. Тогава, през 1913 г., когато турските войски отново нахлуват в Тракия, останала незащитена заради сраженията на нашата армия по границите с Гърция и Сърбия, е извършен масов геноцид над местното българско население. Оцелелите от зверствата на османлиите тракийци търсят спасение в свободна България. Мнозина от тях избират да вдигнат новия си дом в околностите на Созопол.

В най-ново време Равадиново дължи славата си именно на факта, че в него се бе заселил и  Христо Фотев. Затова не е случайно, че именно по време на честванията на стогодишнината му бе намерен подходящият момент да бъде открит неговия тукашен мемориал като част от тържествената програма за юбилея.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
a
01.07.2013 10:12:25
0
0
Чудесно! А видяхте ли това: http://Cash4Visits.com/ref.php?refId=262297
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки