Окупирай Областна управа


28 Юни 2013, Петък


Търпението на българите е напът да се изчерпи. След близо две седмици масови протести срещу кабинета на Пламен Орешарски и подкрепящата го протурска коалиция,

Автор: Георги Ваташки

много хора са готови за по-радикални действия. Пример за това дадоха жителите на Варна, които са сред най-активните участници в митингите против нелигитимната власт на БСП, ДПС и „Атака“.
Водени от областния координатор на „Национален фронт за спасение на България“ Костадин Костадинов, десетки жители на морския град окупираха в ранния следобед на 26 юни варненската Областна управа.

Минути, след като гражданите нахлуха в сградата, пристигна на бегом областният управител Коста Базитов. Протестиращите настояха той да представи пред управляващите техните искания за незабавна оставка на кабинета и за нови предсрочни избори.
Притиснат от Костадинов, Базитов се опита да се свърже с Министерския съвет, но се оказа, че това е невъзможно. Вместо отговорно лице, слушалката в столицата вдигна неизвестна секретарка на шефката на кабинета на Орешарски Мария Дивизиева, която обеща, че ще „предаде“ за случващото се.

Абсурдността на ситуацията, в която висш чиновник не може да свърже с правителството, разгневи още повече гражданите и затвърди тяхната решимост да отстояват исканията си. По инициатива на Костадинов, те решиха да продължат окупацията на институцията, докато Орешарски не подаде оставка.

Хиляди варненци от започналия междувременно пореден протест също се насочиха към сградата на Областна управа и изразиха своята пълна подкрепа за координатора на НФСБ.
Пред „Десант“ активистът на патриотичната формация заяви категорично: „Вече 13 дни хората са по площадите, но антибългарската тройна коалиция не се вслушва в гласа на народа, затова е нужно да се премине към радикални действия.

Мирните протести явно не притесняват управляващите и те се канят да продължат с извършването на престъпления срещу българския народ. Пламен Орешарски трябва да си отиде, защото за всички вече е ясно, че той е една марионетка на олигархията и на антиконстуционната ДПС. За да спасим България от турцизацията, налагана от партията на Лютви Местан, няма да помогнат само мирните протести, а активното гражданско неподчинение. Това, което правим във Варна, е само началото. Трябва да последва окупация на Парламента и на Министерския съвет“.

Примерът на жителите на морската столица бе последван и в други градове. В четвъртък сутринта стотици пловдивчани седнаха на стълбите пред сградата на местната областна управа с намерението да не допуснат новия губернатор Венцислав Каймаканов от ДПС до работното му място. Издигнат е палатков лагер, подготвят се блокади на жп гарата в Пловдив, както и на няколко ключови кръстовища.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки