Как да се лекуваме с липов чай


Как да се лекуваме с липов чай
27 Юни 2013, Четвъртък


Рецепта 1 (при повишена киселинност на стомашния сок): Смесват се по 20 г цветове от липа, ленено семе, сладък корен, корен от блатен аир, листа от мента и семена от резене.


От забъркания микс се взима 10 г и се заливат с чаша гореща вода. Настойката се държи в захлупен емайлиран съд на водна баня в течение на 30 минути. После се охлажда за десетина минути, прецежда се и след като билките се отстранят, обемът й се допълва до първоначалния с гореща вода. Пие се по 2/3-3/4 чаша 3 пъти на ден половин час преди хранене.

Рецепта 2 (при простуда, бронхит, кашлица, главоболие): Приготвя се настойка от 1 с. л. липов цвят, който се поставя в чаша гореща вода. Престоява 40 минути и се прецежда. Пие се гореща по 1 чаша 3-4 пъти дневно. При ангина може да се използва за гаргара.

Рецепта 3 (при стомашни колики): Препоръчва се да се взимат вани, в които се слага настойка, приготвена от 8-9 шепи липов цвят, които се варят в 1 литър вода, докато течността кипне. Оставя се да престои малко и се изсипва в горещата вана. Продължителността на банята трябва да е не повече от 15 минути.

Рецепта 4 (при възпалителни процеси в устната кухина и гърлото): Приготвя се смес от 2 части липов цвят и 3 части цвят от лайка.От сместа се взима 1 с. л. и се залива с чаша гореща вода. Съдът се завива с някаква тъкан и се оставя да престои 30 минути, след което съдържанието му се прецежда. С получената течност се прави гаргара няколко пъти на ден.

Рецепта 5 (при рак на стомашно-чревния тракт): Взима се 1 с. л. семена от липа и се заливат с 1 чаша гореща вода. Вари се 15 минути. Прецежда се и се пие по 1/3 чаша 3 пъти дневно.

Рецепта 6 (при ревматизъм, грип и простуда): Взимат се равни части липов цвят и  плодове червено френско грозде. 2 с. л. от тази смес се заливат с 2 чаши гореща вода. Течността се подгрява 5-10 минути и се прецежда. Пие се гореща вечерно време по 1-2 чашки.

Рецепта 7 (при натравяне): Пие се прах от овъглена липова дървесина по 1 ч. л. 3 пъти на ден.

Рецепта 8 (при намалена жлъчна секреция): Заливат се 2 с. л. липов цвят с 1 чаша гореща вода и се нагрява на слаб огън за 15 минути. Охлажда се на стайна температура за 45 минути и се прецежда. Запарката се пие гореща по 1-2 чаши 2-3 пъти на ден след хранене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки