Вълшебният цвят на „златното дърво”


Вълшебният цвят на „златното дърво”
27 Юни 2013, Четвъртък


Освен за лекуване на настинки, липата намира и много други приложения в народната медицина

Автор: проф. Христо Мермерски

Древните славянски народи са смятали липата за свещеното дърво на богинята Лада – покровителка на красотата и любовта. Около нея те извършвали множество обреди, а старите жители на Западна Европа я засаждали на градските площади и в дворовете на замъците, като провеждали  под клоните й събрания, на които решавали общите си дела. Вергилий, Овидий и Плиний я наричат в произведенията си „златното дърво”.
Тя е много старо и изпробвано в народната медицина средство. Знае се, че едно от важните й полезни свойства е да унищожава бактериите в организма, да спомага потоотделянето, да понижава температурата и пр.

Горещият чай от нейните цветове помага при болки в пикочните пътища, за лечение на простудни заболявания, подагра и кашлица. А запарките с тях се прилагат при ревматизъм и други ставни заболявания. Настойката пък предотвратява главоболието, спазмите и трескавите състояния.
Ароматните й цветове съдържат аскорбинова киселина, каротин и много флавоноиди. В кората на дървото са открити тритерпентиновото съединение тилиадин и до 8 % етерично масло. Целебните й свойства се свързват и с наличието на кверцетин и кемпферол, които имат бактерицидно действие.

Съцветията на липата оказват меко седативно влияние на централната нервна система. От тях се приготвят и множество лекарствени препарати, които, благодарение на лечебните свойства на растението, засилват секрецията на стомашния сок, увеличават образуването на секрет от жлъчката и облекчават постъпването му в дванадесетопръстника, като подобряват дейността на храносмилателния тракт. Прилагат се и при леки нарушения на метаболизма и дори може да спомогнат за намаляването на телесното тегло. Тъй като в чая липсват всякакви калории, при условие че се пие без подслаждане, ежедневната му употреба води до „изгарянето” на килограми, а покрай това се отстраняват и всякакви признаци на стреса и депресията.

Освен това липата, и по-точно смляната на прах овъглена кора от дървото, помага при хранителни отравяния. Доказано е също, че липовият чай е много полезен за жените, тъй като съдържа фитоестрогени, близки по състав на женските полови хормони, благодарение на което нормализира месечния цикъл и облекчава неприятните му симптоми. Успоредно с това растението се прилага и за лекуване на простатит при мъжете. В случая отново се използва овъглената му кора, която се смила и се вари като кафе, като то се пие в продължение на една седмица.

Съществуват обаче и известни противопоказания за употребата на липата. Постоянното и продължително консумиране на чай от цветовете й може да доведе до намаляване на зрението – при това доста бързо и неочаквано. Затова не се препоръчва той да се пие много дълго време (в течение на няколко месеца или дори година). Но ако се наслаждава човек на златистия му цвят и упойващ аромат не много често и само при нужда, то няма начин да не благослови неговия благотворен ефект върху човешкото здраве.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки