Из тайните на неврологията


Из тайните на неврологията
27 Юни 2013, Четвъртък


Бих искала да разкажете подробно какво представлява т. нар. болест на Фишер.



Какви са нейните симптоми и лечение?
Желязка Йорданова,
Добрич

В Кабинет „Десант“ разкриваме една по една тайните на редица заболявания, за да задоволим изключително високата любознателност на нашите читатели. В този брой става дума за една рядко срещана съвкупност от различни болестни процеси. Това е т.нар. Синдром на Фишер (Fischer).

Според американската неврологична школа, това е първично възпаление на периферната нервна система, при което се увреждат множество периферни нервни (т.нар. полиневропатия) с техните двигателни, сетивни или автономни влакна. В някои от случаите могат да се засегнат и черепномозъчни нерви. Успоредно с това се наблюдава двустранна парализа на няколко разклонения на очедвигателния нерв, която е залегнала в основата на потискането на собствения рефлекс, свързано с парализа на очните мускули, т.е. става дума за т.нар. двустранна офталмоплегия. В синдрома е включена още т.нар. атаксия – разстройство на координацията на произволните движения. В световната литература синдромът е известен още като офталмоплегия – атаксия – арефлексия синдром.
В зависимост от вида на засегнатите нервни влакна се различават чисто сетивна, двигателна (моторна), сетивно-моторна и автономна полиневропатия. Най-честата клинична форма е тази на симетрична дистална (периферна) сетивно-моторна полиневропатия. Съществуват остро и подостро протичащи полиневропатии, както и такива с хроничен характер. При най-често срещаната дистална сетивно-моторна полиневропатия се регистрират дистални засилващи се сетивни промени, които са симетрични и се съчетават с периферни парези с отслабване на мускулния тонус и загуба на рефлексите (арефлексия). При повечето случаи краката са по-тежко засегнатите крайници.
Международната класификация разделя полиневропатиите на: остра възпалителна демиелинизираща полирадикулоневропатия – синдром на Гийен-Бар (duillain-Barre), (за който писахме неотдавна); токсични полиневропатии; алкохолни полиневропатии; метаболитни (диабетни) полиневропатии и наследствени.
Лечението на полиневропатиите трябва да започне своевременно, и то в квалифицирани болнични заведения. Само по този начин при 80% от пациентите може да се постигне пълно възстановяване. В режима на тези болни трябва задължително да влезе спирането на алкохолната консумация и осигуряването на диета, богата на белтъчини и въглехидрати, както и на храни, съдържащи витамини от групата В и никотинова киселина.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки