Спасението се казва „изкуствени стави“


Спасението се казва „изкуствени стави“
27 Юни 2013, Четвъртък


Може ли да се излекува без операция износена тазобедрена става?



Аз съм на 75 години и чувствам много силни болки при движението си. Как може да се намалят те?
Славейка Градева,
Варна

Заболяването на нашата читателка е широко разпространено във възрастовата група над 50 години, както при жените, така и при мъжете. То е известно под наименованието „остеоартроза“ и представлява хронично ставно заболяване, при което се уврежда ставният хрущял с последващо разрастване на костна тъкан, т.нар. субхондрална остеосклероза (подхрущялна склероза на костта). При остеоартрозата настъпват, за съжаление, необратими промени в ставния хрущял, в костите, изграждащи съответната става, в мембраната, която обвива ставата, и в другите й меки тъкани.

В описания случай става дума за остеартроза на тазобедрената става – т.нар. коксартроза. Това е една от най-честите локализации, която обикновено води до инвалидизиране. В около две трети от случаите тя е вторична. Дължи се на различни аномалии на тазобедрената става. В останалите случаи се касае за първично заболяване.

Главният симптом при коксартрозата е болката, която нерядко се последва от характерно накуцване. В началото тя е умерено изразена, но в хода на заболяването постепенно и прогресивно се засилва. Болката е от механичен тип. Усилва се при натоварване на тазобедрените стави. Тя се проявява при минаване от седнало в изправено положение, при изкачване на стълби и т.н. Възниква също и при раздвижване сутрин, след сън.
Болката изхожда от тазобедрената става, но обикновено се разпространява в съседните области, като води до определени функционални нарушения.

Характерен симптом е сковаността в тазобедрената става, която се проявява при продължително обездвижване. Хрущенето в ставата и внезапното блокиране на движенията се срещат по-рядко. Общото състояние на болните с коксартроза е запазено.
Обикновено коксартрозата има и прогресивен  характер. Това до голяма степен зависи от натоварването на ставата. Движенията стават все по-ограничени. Еволюцията се прекъсва от затишие, последвано от нов тласък на заболяването. Нерядко се стига до инвалидизиране. Състоянието на болните се утежнява сериозно при двустранно засягане на ставите.

Общите мерки за облекчаване състоянието на болните включват почивка, коригиране на факторите, които водят до извънредно натоварване на ставите и ползване на помощни средства: медикаментозни, хирургически, балнеолечебни.
Медикаментозното лечение включва следните групи лекарства: 1.Аналгетици. Обезболяващ ефект се постига с малки и средни дози ненаркотични аналгетици.
2. Нестероидни противовъзпалителни средства. При част от болните се появява и възпаление на околоставните обвивки. Медикаментите от тази група в този случай са за предпочитане, тъй като те притежават, освен обезболяващ, и противовъзпалителен ефект. Сериозно внимание обаче трябва да се обръща върху техните нежелани реакции, които могат да доведат до кръвоизливи от страна на стомашно-чревния тракт, хипертонични кризи и т.н.

Ето защо се предпочита тяхното локално (местно) приложение или заместването им с по-модерните т.нар. СОХ2 инхибитори, които имат значително по-малко нежелателни реакции. С тези средства се постига обаче само симптоматичен, обезболяващ ефект. Ходът на болестта не може да бъде променен. Нещо повече. Буди недоумение и тревога фактът, че контролните органи на МЗ, в лицето на Изпълнителната агенция по лекарствата, допускат безконтролното и безотговорно рекламиране на тези лекарства, отпускането им без рецепта и липсата на всякакви предупредителни мерки по отношение на пациентите. Явно принципите на безогледната комерсиализация и тук стоят над всичко!

3.Хормони на надбъбречната жлеза – кортикостероиди за локално приложение
4. Т.нар. хондропротективна терапия. Прилага се физиологичен аминомонозахарид, който има тропизъм (химиотаксис) или притегателно действие спрямо ставния хрущял, като подпомага синтезата на неговите съставки. В никакъв случай не отговарят на истината бомбастичните реклами по нашите вестници и телевизии, които напразно обещават пълно излекуване от коксартрозата.

Хирургическо лечение. Всъщност само то може да доведе до пълно излекуване посредством трансплантация на изкуствени стави. Това обаче е сериозен проблем, който при възрастни болни (какъвто е конкретният случай) се решава от авторитетен консилиум между ортопеди, кардиолози и при нужда други тесни специалисти.
Физикално лечение и рехабилитация. Съществено място при борбата с болката играят физикалните средства: балнеолечение, калолечение, лъчелечение, кинезитерапия. И тези средства обаче трябва да бъдат прилагани само от добре подготвени професионалисти.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Катерина
01.07.2013 11:00:33
0
0
Възможно ли е след като е поставена изкуствена става от най-скъпата, 6 месеца след това да се появят силни болки на това място при мъж на 65 години, диабетик!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки