Дискретните потайности на старинните пловдивски хотели


Дискретните потайности на старинните пловдивски хотели
„Куршум хан”. Акварел на Димитър Андреев - Андро, 1922 г.
26 Юни 2013, Сряда


На мястото на изгорелия театър построили „Цар Симеон”,  „Париж” посрещал с френски лукс, а в „Молле” гостувал Иван Вазов

Автор: Камен Христов

Гранд хотел „Париж”, хотел „Берлин”, „Юнион Палас” – не само имената, но и архитектурният блясък на тези сгради дали на Пловдив европейско самочувствие в началото на ХХ век. Традицията градът да дава подслон на пътници, търговци и гости на града тръгнала от прочутия „Куршум хан”, на мястото, където днес се извисяват пловдивските Централни хали.

Сградата е строена около XV век. Била с каменни стени, покрита с листове от масивно олово, откъдето дошло и името й. Само дворът заемал площ от 1155 кв. м. Ханът бил построен изцяло с пари от дарения. Но когато в Пловдив започнало строителството на нови ханове, „Куршум хан” започнал да запада и през XIX век стаите му били разпродадени за кантори на търговци и сарафи, адвокати, банкери и фабриканти. През 1911 г. градският архитект Йосиф Шнитер предложил „Куршум хан” да се възстанови. Общината обявила конкурс и свои проекти представили някои от най-прочутите български архитекти.

Общинската управа обаче се сменила и идеята била забравена. Ханът се превърнал в развалина при разрушителното земетресение от 18 април 1928 г. За сметка на това, на мястото на изгорялата до основи сграда на столичната трупа „Сълза и смях”, през 1923 г. започнал строежът на хотел „Цар Симеон” на Михаил Димитров по проект на арх. Стойко Стойков.

Година по-късно хотелът посрещнал първите си гости. През 1926 г. сградата била купена от тютюнотърговеца и благотворител Димитър Кудоглу, който решил да я превърне в Дом на благотворителността и народното здраве. Решението било гласувано за минути от Народното събрание и накрая всички депутати станали на крака и започнали да аплодират Кудоглу за благородните му намерения.
Така през 1927 г. хотелът станал храм на здравето, в който лечението било напълно безплатно. Сградата била взривена по време на социализма, при разширението на Централна поща.

Върху съборетина е бил изграден и шармантният хотел на Нейко Узунов. До 1906 г. на това място – край кръстовището на улиците „11 август” и „Д-р Вълкович”, имало порутена постройка.
Узунов купил парцела и решил да сбъдне парижката си мечта, издигайки голям и представителен хотел. Проекта изработил младият архитект Михаил Ненков, а сградата била построена за рекордно кратко време.

Откриването било на 27 септември 1909 г. Първоначално хотелът се казвал „Независимост”, но след няколко месеца собственикът го прекръстил на „Париж”. В местните вестници се появили реклами, че хотелът разполага с 40 стаи, в които се предлага парижки лукс.
През 1924 г. постройката била надстроена с още един етаж, а на върха се появила малка часовникова кула. 9 г. по-късно в двора се появил уютен ресторант с градина.
Кафе-аперитивът още е в паметта на старите пловдивчани като закусвалня „Родопи”. А пощенските картички от 20-те и 30-те години на ХХ век показват един до друг хотелите „Париж” и „Берлин”, стъпили върху мястото, където в древността се намирала арката на затрупания Римски стадион.

Един от най-прочутите пловдивски хотели от онова време бил „Молле”. Тук се уреждали и най-бляскавите тържества. Макар датите на официалните приеми в Пловдив да се уточнявали до последния момент, мястото в продължение на 40 години винаги било едно и също – хотел „Молле”. 
През 1920 г. тук приветствали Иван Вазов, пристигнал в града на своята младост, за да приеме овациите на пловдивчани. Тук давали банкети за министри и депутати, за най-височайши гости от чужбина.

Преди да се построи хотелът, мястото било почти празно. Теренът бил собственост на съпругите на доктор Гребенаров и на търговеца Андон Станев. Двете дами най-напред искали да вдигнат доходно здание с магазини. Поканили за проектант италианския архитект Мариано Пернигони.
Той им предложил друг вариант – да се построи представителна хотелска сграда с 90 стаи, а до нея – пристройка. Върху покрива на допълнителната сграда италианецът посъветвал да се направи площадка за ролкови кънки. Така зданието било вдигнато през 1910-1911 г. Било открито с пищно новогодишно тържество. Пресата отбелязала събитието с възторг и обявила, че Пловдив трябва да се гордее с новия си хотел.

Тук е бил монтиран първият асансьор в Пловдив, първото самостоятелно парно отопление в града, първият генератор за електричество. От Виена били доставени орнаментирани чугунени колони, а мебелите били по последната световна мода. След завършването сградата била наета от Димитър Молле, който дал името си на хотела и ресторанта. По времето на социализма хотелът на ул. „Княз Александър I” №39 бил преименуван на „Република”. През 90-те години обаче хотелът затвори врати и в стаите се настаниха  офиси на фирми. Ресторантът бе превърнат в магазини. Елегантните чугунени колони бяха облицовани, изящните орнаменти - скрити и старата елегантност на хотел „Молле” изчезна безвъзвратно.

Но разцветът на соца дава един от най-изящните пловдивски хотели, който е запазен и до днес. „Тримонциум” е открит в чест на Априлския пленум на БКП през 1956 г. Шест години по-късно в Пловдив идва руският летец Юрий Гагарин.
По традиция гостите на ЦК на БКП отсядат в хотел „Тримонциум“, който по онова време е част от веригата „Балкантурист”. След като Гагарин е удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив”, международната група се оттегля на терасата на пловдивския хотел на кафе.

Впечатлен от вниманието на персонала, на 23 май 1961 г. летецът пише в Книгата за похвали и оплаквания: „Много съм благодарен на българския туристически комплекс за няколкото щастливи минути, които прекарах тук. Желая Ви да имате по-здрави връзки с туристи от всички страни и континенти, а в бъдеще – с туристи и от други планети”.
Посланието му било в неизвестност дълго време и почти никой от персонала не е знаел за него. Книгата за похвали и оплаквания е стояла на рецепцията до 1998 г. Намерена е случайно от новия директор на хотела Васил Илиев, докато проучвал старите архиви на „Тримонциум”.


„Куршум хан” бил разрушен от земетресението през 1928 г. Гранд хотел „Юнион Палас” Хотел „Молле” в продължение на 40 г. бил емблемата на пловдивския елит Хотел „Цар Симеон” бил превърнат в Дом на благотворителността и народното здраве

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки