Откриха уникално за Източна Европа светилище


Откриха уникално за Източна Европа светилище
Археолозите се надяват, че ще се намерят нужните 150 000 лв. за продължаване на разкопките край Капитан Андреево
25 Юни 2013, Вторник


Екип учени на БАН, под ръководството на проф. Васил Николов и гл. ас. Виктория Петрова откриха уникално за Източна Европа светилище след три месеца упорит труд.

Автор: Христо Христов

Култовият комплекс датира около 5 000 години преди Христа. Находката е в непосредствена близост до българо-турската граница.
Светилището е от късния неолит и се намира на пътя на новостроящата се магистрала „Марица”. „Работата до тук  показва наличието на огромен археологически обект с голям хронологически обхват и изключително интересни древни останки, носещи принципно нова научна информация”. Това обясни пред журналисти проф. Николов.

Археологическата находка включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство.
Вторият етап на използване на изследваната местност е средната бронзова епоха – около 1800 – 1700 г. пр. Хр. Установени са отново няколко обредни ями, които са рядкост в българските земи.

Третият период е от ранната и късната желязна епоха – І хилядолетие пр. Хр. Проучени са няколко десетки тракийски обредни ями, някои от които с много големи размери.
Изключително интересна находка е установеното трасе от широко известния в древността и през по-късните епохи римски път Виа Диагоналис. Според учените, разкритият участък, който е с дължина около 130 м, е бил използван някъде от ІІ до VІ век.

В близост до древния път са намерени още 3 обредни ями с 4 човешки скелета, вероятно принесени в жертва през VIII-IX век след Христа. Тепърва антрополози ще установяват подробности около скелетите, единият от които е  на дете.
Проф. Николов изказа опасение, че срокът по проекта за разкопките до 3 юли няма да се окаже достатъчен на екипите му. Учените са поискали от Финансовото министерство да работят още месец.
За това обаче са нужни още 150 000 лева, които поне засега не е ясно откъде ще дойдат.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Находката
27.06.2013 22:47:33
0
0
След като се намира на магистралата, макар и трудно, би трябвало със закон в подобни ситуации да се спре строителството на магистралата и тя да се измести леко в страни от начертания път!
Но явно на никой не му пука от подобна новина, то затова и миналото ни е било безвъзвратно унищожено и продължава да се губи във времето!
После нямали сме били,ами как ще имаме, като то сега какво се прави, та после ли!
Иначе всички, от които зависи това, "уж много обичат България!"!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки