Първите българи, проправили пътя към Новия свят


Първите българи, проправили пътя към Новия свят
Чикаго през 70-те години на XIX век, когато в него вече са пристигнали първите български емигранти
25 Юни 2013, Вторник


Хиляди са нашите сънародници, дръзнали да преминат Атлантика и да търсят късмета си в страната на неограничените възможности

Автор: Георги Ваташки

Славата на Америка като „страната на неограничените възможности“ е привлякла милиони хора от всички кътчета на планетата. Те се запътват към „Новия свят“ с надеждата за по-добър живот и с намерение да осъществят мечтите си. Сред тях има и много българи, като към днешна дата в САЩ живеят близо 300 хиляди наши сънародници. Кои обаче са били първите нашенци, дръзнали да преминат Атлантика?

Първото документирано пътуване на българин до Америка е дело на една от колоритните личности в родната история – Иван Добровски. Той е роден на 1 април 1812 година в Сливен. Учи последователно в родния си град, а след Руско-турската война от 1827-1829 г. бяга във Влашко, а оттам – в Русия, където работи като писар в Одеса. През 1836 година се записва да учи в известната школа на прочутия гръцки учен Теофилос Каирис на остров Андрос, най-северния от Цикладските острови. Там се преподават философия, физиология, физика, математика и астрономия по най-съвременни за времето си методи. Негови съученици са видните български възрожденци Стоян Чомаков, Иларион Макариополски и бъдещият пловдивски митрополит Паисий.

Добровски проявява необикновени способности по математика, които удивяват неведнъж неговите учители. След закриването на школата той пътува много – само за година преминава през Атина, Белград, Букурещ, Браила и Цариград. Дори пътува до остров Самос, за да се срещне с Гавраил Кръстевич, бъдещия генерал-губернатор на Източна Румелия. След дълги митарства се установява във Виена през юли 1849 г. В столицата на Австро-Унгария Добровски общува с Драган Цанков, Петър Берон, търговеца Христо Гешов, големия словенски философ Франц Миклошич и с бащата на Константин Иречек – Йозеф Иречек.

Под тяхно влияние започва да се занимава с издателска дейност. Първият брой на неговото списание „Мирозрение” излиза през септември 1850 г. Добровски обаче свършва парите за книжките и се запътва към Русия с мисълта, че там ще намери средства. По пътя написва „мемуар“ до руския император Николай I, както и до управниците на Англия, Франция и Австро-Унгария, за да им напомни, че е време вече да помогнат на българите да извоюват своята свобода.

В Петербург Добровски се среща с началника на Азиатския департамент на руското външно министерство Пьотър Любимов. Той отпуска на нашенеца финансиране, с което той заминава скоро след това за Англия. От Ливърпул се качва на кораб и в началото на 1854 г. се озовава в Ню Йорк. В „Голямата ябълка“ престоява шест месеца, а какво е правил – не пише и не съобщава никому.

Бъдещият мегаполис Добровски описва така: „Тогава Ню Йорк имаше 500 000 жители – 40 000 френци, 100 000 немци, другите ингилизи“. Узнал за смъртта на Николай I, българинът тръгва обратно за Европа. Вече в напреднала възраст, на 67 години Добровски се прибира в България и се установява в Пловдив. През 1879 г., е назначен за уредник на новосъздадената Областна библиотека. Пенсионира се със специална пенсия, отпусната му за заслуги лично от генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.

По стъпките на Добровски в Новия свят тръгва неговият съгражданин Илия Йовчев, наричан Баща и основател на Българската общност в Съединените щати. Роден през 1850 г., той получава солидно за времето образование в Одеса и в американския „Роберт колидж“ в Цариград. През 1870 г. заминава за Америка, където учи в колежа „Хамилтън“ в Саратога, с което става първият българин с университетско образование в САЩ.
Покрай следването започва да пише дописки в американски вестници Той е
първият наш журналист отвъд Океана.

Придобил самочувствие, Йовчев започва борба в тамошните вестници срещу популярните за времето си „землеописания" на репортерите на „Чикаго трибюн“ Мичел и Макнийл. В своите кореспонденции от Балканите за Османската империя те пишели за албанците, кюрдите, дори и за циганите, но не споменавали нито дума за българите. В Ню Йорк неведнъж провъзгласявали Йовчев за турчин, признава самият той в мемоарите си. В един момент започва да изпраща редовни репортажи за вестник „Македония“, издаван от Петко Славейков.

В тях той информира сънародниците си за Саратога и напредъка на учебното дело зад Океана, за управлението, социалното и икономическото развитие на страната. Не пропуска да „образова“ и американците за историята и съдбата на българската нация. Със своите статии той запознава обществото в Новия свят с преломното време на Българското възраждане и призовава Америка към съпричастие в борбата на нашия народ за свобода и независимост.

През 1879 г. Илия Йовчев се завръща в България и работи като учител в Сливенска гимназия. След Освобождението ръководи пловдивската Народна библиотека от 1883 до 1887 г. В нейния архив са запазени негови писма на английски, френски, руски и турски език. По негова инициатива от Лайпциг са закупени 500 уникални офорти на Рембранд. Това са и единствените творби на великия художник, съхранявани на Балканския полуостров.

Към края на живота си отново заминава за Америка, като през 1903 г. основава  в Чикаго първия български вестник в САЩ – „Народен глас“. Бележитият нашенец умира в столицата на Илинойс на 28 юли 1907 г.
Освен като журналисти, наши сънародници придобиват известност зад Океана и като талантливи авиопилоти. Особено популярен там е Стоян Юруков, родом от Панагюрище. Той е сред основателите на Софийското колоездачно дружество. През 1908 г. осъществява най-голямото пътуване на две колела из Европа, като преодолява разстояние от 6180 км.

През 1911 г. обаче зарязва професията си на деловодител в Министерството на правосъдието и заминава за Новия свят. Там се отдава на новата си страст – летенето. Записва се да учи в прочутата авиаторска школа на Макс Лили в Чикаго, а след завършването й става първият български пилот в Америка.
През 1915 г. Юруков се отказва от авиацията и се отдава на търговията и изобретенията. Сред най-големите открития на талантливия българин е автоматична помпа за почистване на водопроводните тръби на Чикаго, за което управата на мегаполиса го прави почетен гражданин.

Сред първите български емигранти в Новия свят има и много строители, доказали своя талант в родината си и търсещи изява в „страната на неограничените възможности“. Един от тях е Рашко Герганов – архитект с голяма слава отвъд Океана. През 1907 г. група самоуки дюлгери от дряновското село Керека тръгват към САЩ, сочат документи на Дряновския исторически музей. Сред емигрантите е и 17-годишният Рашко, син на майстор Стоян Герганов, изградил по проект на италиански архитект музея-костница в Дряновския манастир.

Младежът се установява в столицата на Мичиган – Лансинг, където дълго време работи по градските строежи. След като изучава американската архитектура и натрупва опит, нашенецът решава да добави към нея българския ген и фантазия. През 1921 г. той основава собствена строителна фирма, която бързо става водеща в щата. Компанията му изгражда стотици модерни жилищни сгради, девет от църквите на Детройт и основните кампуси на Мичиганския университет.

През последните десетилетия на XIX век в Америка пристигат и много нашенци, които постигат забележителни успехи в областта на медицината. Христо Балабанов е първият български лекар в САЩ. Той е роден в търновското село Пчелище през 1857 г. Завършва медицина в Нюйоркския университет през 1888 г., специализира във Виена, връща се в Америка и дълги години практикува в градчето Такома, в близост до Сиатъл. Местните жители се отнасят с голямо уважение към него и дори го избират за градски съветник.

Още по-успешна е лекарската кариера на ловчанлията Иван Машов. Той заминава отвъд Океана през 1878 г. Завършва семинарията в Принстън, става проповедник, но скоро се отказва и се записва да учи медицина в Чикагския университет. Следва дълга и успешна кариера като хирург и преподавател. През 1902 г. Машов вече е първият български професор по медицина в Съединените щати.

След края на Първата световна война българската общност в Америка бързо расте, като към нея се присъединяват много емигранти, бягащи от следвоенната икономическа криза в нашата страна. Нашенците търсят своят късмет в цяла Америка – от далечна Аляска, където са привлечени от „златната треска“, до киностудията на слънчева Калифорния. За тях ще ви разкажем в някой от следващите броеве на „Десант“.


Първото документирано пътуване на българин до Новия свят е на Иван Добровски Илия Йовчев – Бащата на българската диаспора в Америка Редакцията в Чикаго на най-големия български вестник в Америка „Народен глас“

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки