Кметовете на Великотърновско недоволни от изборните принтери


Кметовете на Великотърновско недоволни от изборните принтери
Държавата прехвърли отговорността за стопанисването на техниката от Избори 2013 на местната власт
24 Юни 2013, Понеделник


Ще трябва да ги ползват и да плащат за поддръжката им, за да ги върнат изправни за следващия вот

Автор: Здравка Христова

Общините се превърнаха в кошчета за непотребния боклук на държавата, недоволстват кметовете на десетте общини във Великотърновска област. Градоначалниците са от различни партии, но роптаят срещу това, че трябва да стопанисват безсмислената и скъпа техника, закупена за отминалите преди малко повече от месец парламентарни избори.
Цели 412 копирни устройства са предоставени безвъзмездно на областния управител на Великотърновска област със заповед на премиера Пламен Орешарски. От негова страна техниката е дадена на общините и е зачислена на... тяхната съвест.

Първоначално кметовете на Златарица Пенчо Чанев, на Стражица Детелина Борисова, на Полски Тръмбеш Георги Чакъров, на Павликени Емануил Манолов и на Елена Дилян Млъзев решили да оставят мастиленоструйните принтери в кашоните, тъй като на всекиго е известно, че тяхната поддръжка излиза скъпо – консумативите за тях струват едва ли не колкото самите устройства.

Оказало се обаче, че са си направили криво сметките да държат харизаната им техника на склад. За да поддържат в изправност размножително-копирните уреди, се налага поне веднъж месечно те да бъдат изваждани от кашоните и пускани в употреба, па макар и само да се изкара поне едно копие от тях. В противен случай мастилото  засъхва по чарковете им и те ще станат негодни за ползване по-нататък. Следствие на тези регулярно провеждани упражнения, то е ясно, че в един момент мастилото им ще свърши и кметовете ще трябва да се бръкнат в мизерния си бюджет, за да закупят нови касети, които, както вече изтъкнахме, хич не са евтини.

Другата бомба със закъснител, която правителствата на Борисов и Орешарски им завещаха с този жест е... гаранцията на принтерите. Когато човек й хвърли едно око, вижда, че те имат само едногодишен гаранционен срок. И ако не се промени Избирателният кодекс в тази му част, свързана с използването им, ще се наложи за евровота догодина кметовете и на най-малките населени места (защото този проблем засяга абсолютно всички местни управници у нас, сполетени от подобен „благодат“) да изтупат от прахоляка предоставената им техника и да я предадат в пълна изправност обратно в избирателните секции. Но докато дойде време да я пристегнат и оборудват с нови консумативи, гаранцията й ще е изтекла и естествено подготовката й за втора употреба ще трябва да стане с общински пари.

Същите изисквания се отнасят и до директорите на детски градини във Велико Търново и Горна Оряховица, на които също са раздадени за ползване от „изборните“ устройства. Те впрочем са мултифункционални и, освен принтер, включват в себе си също скенер и копирна машина. От областната управа ги разпределиха така, че всяка община получи такъв брой от техниката, колкото са избирателните секции на нейната територия.
Местните градоначалници в старопрестолния край са категорични, че да се прави такава  инвестиция от държавата, каквато се наложи за тези избори, е недалновидно решение и разпиля на вятъра пари, които можеше да се използват за далеч по-смислени и наистина полезни за хората неща.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки