Пъстра палитра с новини от цял свят


Пъстра палитра с новини от цял свят
21 Юни 2013, Петък


в. "Известия": "Турският въпрос постави под заплаха съдбата на правителството на България"


Под заглавие "Турският въпрос постави под заплаха съдбата на правителството на България" руският вестник "Известия" публикува статия за събитията от последните дни в българската политика и общество.
Правителството бързо разбра грешката си в случая с назначаването на Делян Пеевски от ДПС на ключов пост в силовите структури, но беше вече късно, пише изданието и описва накратко продължаващите в страната протести.

В подзаглавието вестникът нарича Пеевски българския Гусински - руски медиен магнат, обвинен в пране на пари и измами, ощетили Русия с 250 млн. долара.
"Известия" цитира мнението на руския експерт по етнополитически конфликти Павел Кандел, според когото, въпреки че в момента отношенията между България и Турция са нормални, по традиция българите се отнасят с недоверие към турците. Затова те явно не биха искали да видят представител на ДПС за ръководител на ДАНС, казва Кандел и прави връзка между "подема на националистическите настроения" и тежката социално-икономическа криза в България.

Директорът на руския Център за политическа конюнктура Сергей Михеев изказва пред "Известия" подобна теза. Тук са засегнати въпросите за етническия баланс в обществото, които се възприемат доста остро, твърди експертът. Според него "българите възприемат турците като окупатори" заради многовековното робство и затова болезнено реагират на нарастването на мюсюлманската турска общност и още повече назначаването на хора от нея на ключови държавни постове.

"Известия" припомня накратко възродителния процес по време на режима на Тодор Живков и посочва, че създаването на ДПС след падането на режима е част от отстъпките спрямо турското малцинство.
След това ДПС стана твърде влиятелна партия на българската политическа сцена, пише вестникът.

Към края на статията "Известия" посочва, че освен етническия елемент в настоящия скандал има и корупционен фактор. Пеевски контролира голяма част от българските медии и към него често се отправят обвинения в корупция. Изигра роля и това, че на ръководния пост в ключова силова структура бе издигнат човек без никакъв опит в дадената сфера, пише вестникът и цитира становищата на бившия премиер Бойко Борисов, и на председателя на обществения форум "България-Русия" Светлана Шаренкова. 


Дилма Русеф: „Протестите – енергията на нашата демокрация“

Бразилската президентка Дилма Русеф се опита да успокои масовото протестно движение, което залива страната, като призна необходимостта от по-добри обществени услуги и по-отговорно управление на всички равнища, предаде „Ройтерс”.
В реч в столицата Бразилия, предавана по телевизията, Русеф заяви, че нейното правителство остава ангажирано със социалните промени и се вслушва внимателно в неволите на бразилците - от призивите за по-големи разходи за образование и здравеопазване до по-добър и достъпен обществен транспорт.

"Бразилия се събуди по-силна днес - заяви Русеф. - Мащабът на демонстрациите показва енергията на нашата демокрация, силата на гласа на улицата и учтивостта на нашето население".
Русеф, която е била лява партизанка на младини и е лежала в затвора заради борбата й срещу военната хунта, сподели, че гледката на толкова много млади бразилци, демонстриращи за правата си, я е разчувствала.

"Онези, които вчера излязоха по улиците, изпратиха ясно послание до цялото ни общество, най-вече до политическите лидери на всички равнища на управлението," каза тя.
Някои политици изглежда се вслушаха в тези призиви, като в сряда отстъпиха пред ключово искане на протестното движение. Местните власти в южния град Порто Алегре и в северозападния Ресифе обявиха, че ще намалят цените на автобусните билети.
От няколко дни бразилците протестират в цялата страна срещу повишаването на цените на транспорта и високите разходи за организирането на Световното първенство по футбол през 2014. В понеделник по улиците излязоха над 250 хил. души, предимно млади хора. Стигна се до сблъсъци с полицията.

Това са най-масовите социални протести от 1992 г. насам.
Правителството обаче е твърдо решено да не допусне протестите да провалят Купата на конфедерациите, която е нещо като генерална репетиция за Световното по футбол. В събота полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу мирно протестиращи пред стадиона в Бразилия.


Джон Ф. Кенеди се е възхищавал на нацизма?

Това твърди нова книга. "Джон Кенеди сред германците" излиза по повод 50-годишнината от историческата визита на Кенеди в Западен Берлин през 1963 г.
Възгледите, които имал някога един от най-уважаваните американски президенти, спечелил сърцата на жителите на града с репликата си "Аз съм берлинчанин" (Ich bin ein Berliner), са описани в дневници и писма, които Кенеди написал при три свои посещения в Германия през 1937,1939 и 1945 г.

След пътуване по река Рейн през 1937 г. Кенеди пише: "Много красиво, защото има много замъци по пътя. Градовете са очарователни, което показва, че северните раси изглежда наистина са по-висши спрямо латинските. Германците наистина са прекалено добри, поради това хората заговорничат срещу тях, те го правят, за да се защитят".
Две седмици по-рано Кенеди, който обикалял страната с приятеля си Лем Билингс, пише в дневника си: "Стигнах до заключението, че фашизмът е подходящ за Германия и Италия. Какви са злините на фашизма, сравнени с тези на комунизма?". По-късно Билинг си спомня, че Кенеди бил "напълно погълнат от интереса си към движението на Хитлер" по време на пътуването.

Писмата на Кенеди не разкриват дали той е бил повлиян от своя баща антисемит и пронацист Джоузеф, който бил посланик на САЩ в Лондон в края на 30-те години на миналия век и бил възприеман от нацистите като "най-добрия приятел на Германия в Лондон".
Президентът Рузвелт уволнява Кенеди-старши през 1940 г., след като той коментирал по време на Битката за Великобритания, че "с демокрацията в Англия е свършено" и потърсил преговори с Хитлер, за да предотврати влизане на САЩ във Втората световна война.
Но дори след поражението на Германия през 1945 г., когато всички разбират за холокоста, Джон Кенеди изглежда запазва необичайния си прехлас към Хитлер.

Като морски офицер той придружава американския министър на военноморските сили Джеймс Форестал при визитата му в Германия през август. След като посетил Бергхоф, разрушената от бомбите резиденция на Хитлер в Бавария, и планинската му вила в Орлово гнездо, Кенеди пише в дневника си: "Всеки, който е посещавал тези места, може да си представи как за няколко години Хитлер ще излезе от омразата, която сега го обгражда, и ще бъде смятан за една от най-значимите фигури, живели някога".
"Има нещо мистериозно в начина, по който живя и почина, което ще го надживее и ще продължи да разцъфтява", допълва Кенеди.

Оливър Улбрих, който издава откъсите от дневника, заяви, че не вярва Кенеди да се е възхищавал на Хитлер, а само е бил заслепен от него.
Кенеди опитвал да разбере заслепението, което все още заобикаляло Хитлер, казва издателят.


Сноудън: Не съм китайски шпионин

Истината няма да може да бъде спряна, заяви Едуард Сноудън, който направи разкрития за строго секретни американски програми за следене на интернет.
29-годишният Сноудън, който от 20 май е потърсил убежище в Хонконг, заяви, че не са изненада нападките срещу него, че бил китайски шпионин.
Очаквах това още преди да излязат наяве, заяви бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност в пряк разговор с интернет потребители в сайта на британския вестник "Гардиън".

"Запитайте се: ако бях китайски шпионин, защо не избягах направо в Пекин? Нямам никакви контакти с китайското правителство. Работя само с журналисти", заяви Сноудън.
Пекин също отрече Сноудън да работи за Китай.
В излъчено в неделя интервю за "Фокс нюз" бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни изрази "дълбокото си подозрение" от бягството на Сноудън на китайска територия и го нарече предател.

Да бъдеш наречен предател от Дик Чейни е най-голямата чест, която може да се окаже на един американец, заяви Сноудън и увери, че бившият вицепрезидент на Джордж У. Буш е участвал в създаването на системите за следене на електронните комуникации.
"Американското правителство няма да може да потули този случай като ме хвърли в затвора или ме убие. Истината няма да може да бъде спряна", добави Сноудън.
На въпрос защо е избягал в Хонконг преди разкритията си, той обясни, че не очаквал справедлив процес в САЩ.

"Американското правителство, както вече е правило при други разобличители, незабавно и очаквано отне всякаква възможност за справедлив процес в моята страна като публично ме обяви за виновен в измяна", отбеляза Сноудън.
"Напускането на САЩ представляваше огромен риск, тъй като служителите на АНС трябва да обявят всякакво пътуване в чужбина 30 дни предварително и са следени.

Трябваше да отида, без предварителна резервация, в страна, чиято културна и съдебна рамка ми позволява да работя, без да бъда незабавно задържан", обясни той.
Сноудън обеща да съобщи повече подробности за начина, по който Агенцията за национална сигурност може да има пряк достъп до лични данни в интернет.
Той отбеляза, че американските агенти имат достъп до частни имейли и история на посетените уебсайтове.


Джон Кенеди Едуард Сноудън

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки