Никога повече играчки от „Джъмбо“!


Никога повече играчки от „Джъмбо“!
Натоварени с покупки от „Джъмбо“, тези жени спринтират през натовареното шосе на пътя за София, за да стигнат до заветната автобусна спирка, поставена там от неизвестен общински „гений“
20 Юни 2013, Четвъртък


Как управата на магазина вкарва умишлено клиентите в  ,,параграф 22“



Наскоро гледах репортаж по телевизия СКАТ, че пешеходци рискуват живота си, за да стигнат до магазин „Джъмбо“ в Бургас, тъй като са принудени да прескачат мантинелата в района на автобусната спирка. По простата причина, че никой не се е сетил там да направи пешеходна пътека или да измисли начин за безопасното им преминаване. По този повод ви разказвам една конкретна случка, която е много показателна за наложената порочна практика на поругаване правата на потребителите в този магазин.

Беше около някакви празници през 2012 г. Впечатлени от рекламите, със съпругата ми решихме с един тур до „Джъмбо” да уредим въпроса с подаръците и за двете ни деца (момчета), че и за децата на наши приятели.
Един хубав делничен ден, след няколко часа обикаляне сред щандовете на магазина, успяхме да изберем всекиму по нещо и доволни се върнахме у дома. След като играчките бяха раздадени, с изненада установихме, че футболната игра с въртящи се ръчки, по-известна като „джаги”, която бяхме купили на двете си момчета (на 4 и 6 години) за 40 лева, е счупена и негодна за използване.

Виждайки огорчението в очите на децата, съпругата ми реши да направи рекламация и още на следващия ден (отново делничен) отиде до „Джъмбо” с колата, за да подмени дефектната игра. Върна се ядосана от политиката на магазина, рекламации да се приемат само в събота и неделя.

Това решение на управлението на магазина доста ме изненада – не стига това, че допускайки продажба на дефектна стока губят време и увеличават разходите на клиентите си за рекламации, ами и решили да ги приемат само в почивните дни. Т.е. човек вместо да си почине, трябва да загуби единия от почивните си дни, за да отиде до магазина специално да подмени пробутаната му дефектна или нискокачествена стока.
Така или иначе обаче, играта трябваше да се подмени – бяхме обещали на децата си здрава игра. В събота взех кутията и отидох в „Джъмбо”. Рекламации се приемаха от любезна, но не особено експедитивна служителка на магазина, която оформи документите в рамките на около 10-15 минути.

С тях трябваше да отида на точно определена каса, на която единствено се правела подмяна на рекламирана стока. Взех друга кутия от същата игра и зачаках търпеливо на въпросната каса. Когато ми дойде реда, ми се издадоха нови документи, съпровождащи покупката – отново 10-15 минути с чакането.

Този път нещо ме жегна преди да изляза от магазина и реших направо да разопаковам играта на щанда за рекламации, та да не се налага отново да бия път и да понасям разходи за идване до магазина в случай на дефект. И, о – изненада – новата игра с друг дефект, отново правещ я негодна. Виждайки със собствените си очи и усещайки с ръцете си ниското качество на материалите, проекта и сглобката, реших, че покупката не си струва в никакъв случай 40-те лева и се отказах от следваща смяна, като си поисках парите обратно.

За моя голяма изненада ми бе съобщено, че политика на компанията било да не се връщат пари на клиенти. Моята възможност била да си сменя рекламирания артикул с друг от същия вид, или да си избера други стоки на същата стойност или по-висока с доплащане.
А къде е моето право?

Както и да е, приех предложението, но отново загубих около 15-20 минути в разопаковане, опаковане и оформяне на рекламацията. Поех отново към касите, където е и входът към същинската част на магазина. Бях изнервен, разочарован, възмутен. Не исках да губя повече време в едни и същи обиколки, като кираджийски кон, с натрапчивото чувство, че някой ме прави на глупак и се гаври с мен и търпението ми. Помолих служител от охраната да дойде с мен на място до щанда с тези игри и съвместно да разопаковаме кутии една след друга, докато намерим такава в изправност.
Но уви – бе ми отказано с мотива, че разопаковане на стока, преди да е заплатена на касите, е забранено и не се допуска под какъвто и да е предлог, дори от служители на магазина.

Единственият начин бил да си минавам по „надлежния” ред, по установената процедура – подмяна със същия артикул или друг/други на същата или по-висока обща стойност с доплащане от моя страна, защото пари на клиенти не се връщат!!!
Вече осезаемо усещах промяната на някои от параметрите на моето здраве като пулс, кръвно налягане, скърцане на зъби и т.н.

Настоях да отварям кутиите за проверка, преди да загубя нови 30 минути по затворения омагьосан кръг. Това можел да реши само управителят, който обаче в почивните дни си почивал... Бил на работа само от понеделник до петък!
Да, но на клиентите се дава възможност да правят рекламации и да изразяват недоволството си само в събота и неделя !!!! Параграф 22 !!! Идваш с проблем – управителят не е на работа и няма кой да вземе решение, защото другите са безгласни букви.

Управителят е на пълен работен ден, но ти вече нямаш възможност да правиш рекламация, а да правиш извънградска „екскурзия” до магазина само да отидеш на крака при управителя и да си поговориш с него, а после отново в почивните дни, за да правиш рекламация си е жива подигравка с хората и не виждам кой би се подложил на това.
Побеснях! Все пак влязох и взех друга игра. След като я платих, отново отидох на щанда за рекламации – отново дефектна. Отново 30 минути оформяне общо на този щанд и на касата. И всеки път си чаках реда на тази каса след други редовно закупуващи, неподготвени за комуникацията с този магазин жертви.

Четвъртата игра излезе без видим дефект. Внимателно, с треперещи пръсти я опаковах и се молех да я занеса на децата здрава и читава. Много се зарадваха, но огорчението не закъсня. След няколко минути игра едната от тръбичките на джагите, лагеруваща върху неподвижна ос, просто се счупи по средата и играта отново стана неизползваема.
Материалът – някаква пластмаса, която се оказа с дебелина на стената колкото сламка за пиене от чаша – т.е. неремонтопригодна – ни с лепене, ни с топене.
Да, но вече бях загубил няколко часа за цялото приключение в магазина и не исках да се връщам там, за да ме правят отново на глупак и да изпитам отново гаврата с достойнството ми.

Щеше да е смешно, ако не беше жалко, че в наши дни е възможно открито да ти се „изплюват на фасона” по този начин дори от търговски вериги с претенции. Реших да прежаля тези 40 лева – явно няма заради тях да тръгна да се жалвам в Комисия за защита на потребителите, или пък по съдебен път да си търся правата – би било необосновано и неадекватно като мярка.

Но никога повече кракът ми няма да стъпи там, а бих могъл и да предпазя много свои познати от такъв сценарий. После се замислих каква ли е била съдбата на играчките, които подарихме на други деца!?!? Удобно-неудобно, помолихме наши приятели с момче и момиче да споделят искрено какво им е мнението за играчките, подарени от нас.
Отговорът им някак си не ме изненада – децата им се зарадвали, но играчките „не изтраяха и час”, както се изразиха родителите. Впоследствие в разговори с други наши познати с деца също чухме отрицателни отзиви за всичко предлагано в „Джъмбо”. Явно в този магазин се предлагат некачествени неща на неадекватно високи цени.

Ако мога да предупредя и призова всички свои съграждани от трибуната на вестника Ви, бих извикал: „Хора-а, не се лъжете, не се поддавайте на измамата на „Джъмбо“, не позволявайте да ви крадат по този начин и да се гаврят с търпението, нервите и достойнството Ви! Не купувайте нищо от „Джъмбо“!
Изпитвам омерзение всеки път като си спомня за този магазин и както се казва, ги „благославям до девето коляно” при всеки случай. Такива търговци заслужават да отпаднат от пазара и да потънат в забвение – мисля, първо, защото така е справедливо, второ, за назидание на другите.
Антон Христов,
Бургас


В категории: Горещи новини , Трибуна

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Варна Сиса
18.05.2018 20:44:37
0
0
Аз съм доволна от покупките си в Фжъмбо - светещи лампички-сърца, шотове, сапунчета- за пътуване, тънки като лист хартия, безшевно бельо, обици, органайзер за бельо, тример за бикини линия - 5 лв струва и работи на батерии а разни консултанти иине фирми го предлгаат за 30лв и нагоре, не може човек да купува пластмаса на средна цена и да очаква здравината на стомана, да чака немско качество от китайски играчки, има много хубави стоки за дома, красива декорация -това ее първата ми мисъл за стоките в Джъмбо. Може би само играчките са несполучливи като стокаа и то тези, които са с механизъм. А и децата лесно чупят играчки. Всичко в живота има плюсове и минуси, но гледаме преЗ любовта и след това преЗ плюсовете и минусите. Ако не е така, всеки ще е нещастен и егоистично настроен към всичко и всички...
4
Боряна Котенко
20.08.2016 17:26:24
1
1
Сменям темата с друга.
Може ли някой да обясни защо в магазин Джъмбо-Варна,предлагащ предимно детски стоки, няма място за преобуване(смяна на памперси) на деца?
3
Боби
18.12.2015 10:38:00
1
1
Жалко, че не си подал сигнал в комисията за защита на потребителите, не е чак толкова страшно. Не мисля, че имат право да приемат рекламация само в определени дни. Но те много добре си знаят стоката, а тя е 100% китайска и то от най-евтината и нискокачествена. Не че в Джъмбо е евтино, просто стоката в Китай е за без пари. В Бургас магазина им сигурно не случайно е изнесен извън града - с надеждата, че по-малко хора ще се разкарват за рекламации. Иначе и аз съм взимал играчки, които след няколко часа дефектират, но с ясното съзнание, че взимам нещо некачествено. Така или иначе масово днес децата са презадоволени от играчки и след кратки занимания не обръщат повече внимание на новата придобивка. Но не дай боже да се привърже - и аз се чудя къде да се дяна...
2
Джъмбо Варна
30.12.2014 22:10:32
0
0
Пазарихме за коледа много неща от Джъмбо Варна, едно от които коледен порцеланов сувенир, Бяхме с бебето си и то изведнъж стана много нервно и трябваше веднага да платим и тръгнем. Докато момичето на касата маркираше нашите продукти, пред нас неволно счупи порцелановия сувенир, след като го бе маркирала. Управителя по случайност бе до касата, казах им, че ще изтичам да взема нов, а те ме спряха и обясниха, че трябва да го предам за рекламация и да попълня формуляри някакви. Това бе абсурдно, а и на фона на разплаканото ни дете беше нечовешко. Нямахме никаква вина, тя го счупи и всички видяха и знаеха това, но трябваше ние да попълваме формуляри и да чакаме. Разбира се веднага почнахме да оспорваме абсурда, за жалост жена ми бе платила, без да ни обяснят че не може просто да ни дадът друг на момента. Момичето си призна, но ни задължиха да пуснем рекламация и да попълваме фурмоляри. Нямам думи колко се възмутих, подаването за рекламация, подмяната с нов сувенир ни отне 20 минути, много разочарование и отвращение от така любим за нас магазин. НЕ ЗНАМ КОЙ ГИ МИСЛИ ТЕЗИ ПРАВИЛА, НО Е АБСУРДНО!
1
Фани Димитрова
24.06.2014 07:15:23
0
0
Напълно подкрепям и призовавам за същото - не се лъжете да пазаруате в този магазин. Не е имало случай, в който да отидем и да не бъдем разочаровани и най-вече детето ми и то само след максимум ден-два. Повече не бих отишла и не бих взела играчка, дори и подарък да е - отново съм сигурна, че ще е причина само за разочарование. Купих кукла за рожден ден, изумих да я пробвам веднага след покупката. Вкъщи я отворихме - разбира се дефектна, не пее, не плаче - нищо от това, което беше посочено да прави, не правеше. На другия ден отново в Джъмбо, мотаене огромно по касите - единственото сигурно нещо бе загубата на време и разходи. Поради "добре" измислената политика на магазина за прием на рекламации само в събота и неделя се принудих да купя друг подарък, защото куклата бе подарък за рожден ден и ми трябваше още същата вечер (куклата щях да рекламирам в идващата събота).. Взех играчка без никакъв механизъм, за да не се налага да се връщам и заради нея, друг е въпроса, че заради некачествения материал, от който бе направена, бе счупена само след няколко дни. И разбира се когато дойде и съботата отидох за трети път в Джъмбо, за да направя рекламация на куклата. Поисках си парите - не исках никакви играчки повече от този магазин. За съжаление се оказа, че съм принудена да избера нещо друго - няма практика да се връщат парите на клиентите! След поредната загуба на време и пари и за транспорт (не съм от София и до там всеки път се отиваше специално заради Джъмбо)взех футболна топка, която струваше много за футболна топка, но смятах, че не рискувам отново с механизми и пластмаси, за това реших топка - не трябва да свири, не може да се супи... Още същия ден със сина ми, щастлив с новата си придобивка, тръгнахме към площадката да поритаме.. От тупкането до там (разстояние, което се изминава за 5 минути пеш) топката цъфна, отдолу изкочи черната гума и стана огромен балон... Успях да успокоя момчето си, себе си не разбира се... Но не се и връщах отново до София за поредната рекламация в джъмбо - вече приличаше на история без край. Но за нас приключи. Джъмбо е магазин, който не бих посетила никога повече и по никакъв повод. Призовавам, хората тръгнали натам - не го правете, нищо от там не струва, нищо!!! Некачествени материали и нескопосана изработка за неоправдани суми - това е великия магазин Джъмбо...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки