В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Врабчови чревца
20 Юни 2013, Четвъртък


Откакто надхвърлих 70-годишна възраст, редовно получавам нощно време болезнени схващания в стъпалата и прасеца.



Пих от широко рекламираните таблетки с магнезий срещу тези спазми, но не получих никакво облекчение. Предвижда ли народната медицина някакви начини за лечение с природни средства на тези състояния?
Божидара Найденова,
Бургас

Нощните мускулни спазми в краката, и по-специално в прасците, наистина са много болезнени. Те не се лекуват, но има неща, които може да се направят, за да се предотврати и облекчи силната болка.
Какво представляват т. нар. „крампи“? Това са болезнени спазми, които ни връхлитат внезапно без предупреждение Тези неволеви мускулни контракции траят от няколко секунди до няколко минути. Като цяло са безобидни, но могат да бъдат сигнал и за по-сериозен медицински проблем.

Малко се знае за причините за възникването им, защо се появяват така внезапно и защо това става предимно нощно време. Но е забелязано, че честотата им се засилва с възрастта, макар бременните жени също да са предразположени в голям процент към проявяването им.

Предполага се, че те са признак за недостиг на калций в организма. Този важен микроелемент не само пази здрави костите и зъбите на човека, но и поддържа нормалния сърдечен ритъм и участва в работата на мускулите. Неговата наналичност в достатъчни количества предотвратява появата на рахит, остеопороза, артрит и т. нар. синдром на „уморените крака“.

Рецепта 1 (при спазми на кръвоносните съдове, Стела Желязкова): Смила се 200 г чесън и се залива с 0,5 л водка. Така престоява 2 седмици на тъмно място, след което се прецежда. Към настойката се добавя сока на 5 лимона. От получената лековита смес се взима по 1 с. л. 2-3 пъти дневно преди ядене.

Рецепта 2: Сутрин и вечер стъпалата се намазват с прясно изстискан лимонов сок. Оставят се на изсъхнат и веднага след това се обуват чорапи.

Рецепта 3 (при детски гърчове и спазми, Марийка Гунчева, Белослав, Варненско): В тези случаи се използват врабчови чревца. Този плевел се среща по поляните в цялата страна през цялата година, та чак до първите слани. Той е най-доброто лекарство срещу детските гърчове. Няколко отвари с пресни или сушени растения са достатъчно могъщи, за да излекуват окончателно неприятното заболяване. А отделно врабчовите чревца оказват тонизиращо въздействие върху сърцето.

Рецепта 4 (Ирина Кърналова, Брацигово): Още при първите симптоми на схващане и крампи болният трябва да вземе в ръцете си парче червен восък. Ако не разполага с него, следва да се хване за нещо желязно – ножица, нож и пр. Само след минути болките ще утихнат и изчезнат.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки