Стройната калина като лечителка


Стройната калина като лечителка
20 Юни 2013, Четвъртък


Известна още като офика, тя е не само красиво дърво, но и много полезно растение

Автор: проф. Христо Мермерски

Древните славяни са приписвали на калината магически свойства и затова никога не са отсичали такова дърво. Клонките й се използвали за украса на дома, а плодовете и листата служили като надежден амулет.
Тя е не само красиво растение, но и много полезен дар на природата. Узрелите й плодове съдържат витамин С в много по-големи количества, отколкото лимоните например, а желязото в нея е повече, отколкото в ябълките.

Затова и калината (офиката) се включва към ценните плодове. Като за най-голямо нейно достойнство се смята силното й лечебно действие по отношение на различни форми на рак. Отделно тя нормализира кръвосъсирването и обмяната на веществата.
Сокът от зрелите й плодове пък се отличава с огромна енергийна ценност.
Настойка от растението се използва при повишена киселинност и язва на стомаха, а също и при гастрит. Противопоказна е обаче при тромбофлебит и варикозни разширени вени. Плодовете й не бива да се употребяват след прекаран инсулт или инфаркт.

Благодарение на съдържащите се в нея дъбилни вещества нейните яркочервени гроздове спират маточните кръвотечения. По принцип народната медицина я използва за усилване на маточния тонус и при кръвоизливи от матката, особено в климактерния период.
Плодът усилва сърдечните съкращения и увеличава диурезата. Това се дължи главно на гликозидите вибурнин (съдържащ се основно в кората на дървото) и на танините. Установено е също, че притежават антисептично и болкоуспокоително действие.
Според д-р Валерия Евтимова сред лечебните й свойства се нареждат още и противоревматичният, диуретичният, капиляротоничният и пр. ефект.

Много е ефикасна и при заболявания на щитовидната жлеза. Понижава холестерола и кръвното налягане. Прилага се и при проблеми с жлъчката, камъни в бъбреците и пикочния мехур, старческа атрофия на дебелото и тънките черва, хемороиди, атеросклероза и др.
Офиката расте из горите и храсталаците навсякъде из нашата страна – най-вече по паркове и градини, като е разпространена до 2000 м надморска височина, и то във всички наши планини.

Лечебни части на растението са не само узрелите плодове, но също и цветовете и кората й, събрани рано напролет. Много рядко в употреба влизат и листата на дървото.
Макар калината да узрява в края на лятото, тя следва да се бере едва след като паднат първите мразове. В този период плодовете й стават много сладки и загубват горчивината си.
Сушат се в добре вентилирано място или в сушилня. А най-добре се запазват в дървени съдини.

По същия начин се изсушават и цветовете й, от които се приготвя настойка, притежаваща потогонно действие и лекуваща простудни заболявания.
Освен като целебно средство от плодовете може да се приготвят и различни желета и конфитюри, сироп или пестил. А медът от това растение се отличава със специфичен аромат и червеникъв оттенък и може да се използва като великолепно средство за укрепване на имунната система.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки