„Рила ни гледа“ връща нашенци в България


„Рила ни гледа“ връща нашенци в България
Сцена от миналогодишното издание на „Рила ни гледа“
18 Юни 2013, Вторник


Изданието събира на надиграване с автентични народни танци множество ансамбли от страната и чужбина

Автор: Мирослав Водев

България е известна в цял свят с богатата си фолклорна съкровищница, значителна част от която заемат българските народни танци. Тяхната разнообразна и пъстра палитра намира изяви във все повече форуми, които осъществяват приемствеността между поколенията в областта на това пластично изкуство.

В предстоящите почивни дни (на 15 и 16 юни) Дупница за четвърти пореден път ще стане домакин на Националния фестивал за обработени народни хора „Рила ни гледа". Началото му е поставено през 2010 година по идея на дупнишкото читалище „Зора 1858". Това е  първият фестивал с конкурсен характер, който акцентира върху представянето на фолклорни танци с авторска хореография.

В своеобразна танцова сцена ще се превърне градският парк „Рила", който е връстник на фестивала (открит е в годината на неговата премиера). Амбициите на организаторите са тази година не само да повторят постигнатия досега успех, но и да се разшири статутът на този форум като ревностен пазител на българщината. В тази връзка за първи път у нас в неговите рамки ще бъде показано как съхраняват и развиват уникалните ни български народни хора и родния ни фолклор нашите сънародници, живеещи извън пределите на родината.

Наравно с българските ансамбли от нашата страна, на фестивалната сцена ще мерят сили и танцови  колективи от различните краища на света. Честта на родолюбивите нашенци, идващи от странство, ще защитават два състава от Украйна, два от Сърбия и по един от Молдова и Румъния.

Те ще трябва да очароват публиката с хореографията на народни хора, като е необходимо да подчертаят автентичността, стила и характера на танците от региона, който представят. Колкото по-артистично, по-емоционално и по-атрактивно е изпълнението на хорото, толкова и съставът, който го изпълнява, има по-голям шанс да спечели някоя от призовите награди. Ще има отличия и за най-оригинално автентично хоро; най-добра обработка на фолклорно хоро, а също и за цялостно представяне.

За гостите от чужбина фестивалът ще продължи от 14 до 18 юни, което ще им даде възможност да се насладят на красивата природа на величествената Рила, която ще „гледа“ на живо техните изпълнения по време на състезателните прояви. По традиция абсолютно всички танцови трупи ще се изкачат до Седемте рилски езера, където ги очакват зашеметяващи планински гледки и изненадваща за юнските дни живителна прохлада.
„Чужденците“ ще могат да се докоснат и до една от светините на България – Рилския манастир. Ще се разходят и до Благоевград, а също и до природния феномен Стобските пирамиди. Няма да пропуснат да посетят и българската столица, която също ще ги изуми с богатото си културно-историческо наследство.

Парк „Рила“ край Дупница, където се провежда уникалният фестивал, е най-новият и модерен парк у нас, който отваря врати през 2010 г.
Разположен е върху площ от 280 дка, дължината му е 2 км и е прорязан от 8 км каменни алеи. Този зелен оазис се намира на 1,5 км от центъра на града, като до него е изградена специална велоалея с дължина от 0,2 км. В него са обособени езеро с водни колела, футболно игрище, волейболно игрище, тенис кортове, баскетболно игрище, басейн с олимпийски размери, детски басейн, зоокът, театрални сцени и още много интересни кътове.

През неговата територия преминава живописната река Бистрица, над която са изградени 38 моста, които свързват двата й бряга. Недалеч се намира параклисът „Света Петка“. А на мястото, където по време на изграждането на парка бе открит чудотворен камък с изобразени върху него образи на света Богородица, света Петка и свети Мина, е издигнат и друг малък християнски храм.


Изглед към парк „Рила“ в Дупница, където се провеждат фестивалните дни Параклисът „Св. Петка“ над Дупница е едно от многото поклоннически места в околността

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки