Средновековни рицари кръстосаха мечове на панаир над Асеновград


Средновековни рицари кръстосаха мечове на панаир над Асеновград
Средновековен воин показва умението да се стреля с лък
17 Юни 2013, Понеделник


Медовина, стара рецепта за леща чорба, ризници и направа на хартия показаха велможи и боляри

Автор: Камен Христов

Битки с мечове и боздуган, майсторство по изплитане на ризници, древни рецепти за направа на хартия и забъркване на медовина показаха облечени като средновековни рицари и велможи, участници във втория Средновековен панаир в края на миналата седмица. И тази година той се проведе в местността Свети Трифон над Асеновград през уикенда. В продължение на три дни на поляната край едноименния параклис ентусиасти пресъздадоха Второто българско царство между 1185 и 1420 г. Първите демонстрации започнаха в петък, 7 юни, с рицарска битка, стрелба с лък и музей на открито.
В боя влязоха и рицари от сръбския клуб „Св. Теодор Стратилат“, Молдовската асоциация „Исторический клуб Ensifer”, 18-и етърски полк, Чигот и други свободни възстановчици от цялата страна. Студенти от специалността „Църковна живопис” в AMТИИ-Пловдив показаха техники по иконопис.
Аромат на медовина, стара хартия и средновековна чорба от леща се разнесе над поляната в събота. Председателят на великотърновския клуб "Традиция" Върбан Минев демонстрира древна рецепта за направа на папирус от дървесна целулоза.
„Ние избрахме за материал бор и ела, с повече смола. С древния инструмент "рокан" се настъргват стърготини, накисват се за около 3 седмици, докато не станат на каша. За формата на листа, върху който ще се пише накрая, се ползват сита, каквито е имало и навремето. Разкиснатата каша се отлага равномерно върху ситото, водата се отцежда и остава само целулозата. Хартията може да се оцвети – за да стане розова, която е най-търсената за любовни писма, се добавя череша. Следващият етап е полагането й върху платно - памучно, ленено или конопено, и вече имаме лист”, обяснява Минев.
След това, за да се изглади, листът се шлайфа с фин пясък, после се стърже с креда с кече и накрая с най-ситния абразив - мраморен прах. После се пресова на винтова преса, която е измислена още преди 2000 години.
Най-бавната операция е съхненето на листа.Това зависи от времето - на слънце за 5 часа, на по-влажно място за 24 часа.
Направата на хартия е по стара китайска технология от I в.
България е шестата държава в света, където може да се види демонстрация на древния метод.
Средновековни велможи предлагаха на гостите на панаира медовина - слабоалкохолна напитка, която се приготвя от мед, вода, мая и билки. Има сладък вкус и често е наричана вино от мед. Но докато виното се получава при ферментация на плодове, медовината се получава при ферментация на пчелен мед.
Славяните например събирали меда на пчелите и го смесвали с вино. Получената напитка била традиционна за трапезата на техните князе. Медовината има и лечебна сила – тя действа добре на имунната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. От векове се смята за афродизиак, затова я наричат напитката на любовта.
Готвачи, пременени в средновековни роби, раздадоха на гостите на панаира леща, сготвена по средновековна рецепта. Те разказаха, че по българските земи лещата е позната от най-дълбока древност. Овъглени зърна са открити в различни праисторически селища още в неолитни и халколитни пластове.
Самата дума "леща" е със старобългарски корен. През Средновековието тя често се споменава като основна храна на много монаси, които с нейните варени зърна извършвали своя пост. Сред най-големите атракции на панаира обаче бе изплитането на метална ризница. Според майстора Петър, една се прави за няколко месеца неуморен труд и тежи до 6-7 килограма.
На друг край на поляната пък "средновековни“ майстори показваха изкусно сечене на монети и леене на свещи, тъкане, изработка на дървени прибори за хранене, които от едната страна са лъжици, а от другата - вилици.
Истинска битка се разигра между българи и сърби на демонстрацията по двубой със саби и боздуган, като мишената беше зелка. Средновековен воин предаваше умението да се стреля с лък на всеки желаещ да се научи.
Най-очаровани от събитието останаха децата, които, освен с оригинални играчки и сувенири, си тръгнаха от историческия панаир с много знания за древните хора по нашите земи.


Изкуството да се воюва с боздуган Българи и сърби се включиха в средновековните битки Свещеник разглежда изложбата от икони Прибори за хранене, които едновременно може да се ползват като вилица и лъжица Върбан Минев (вляво) показва как се прави хартия Демонстрации по везане Една ризница се прави за 4-5 месеца неуморен труд Техника за изливане на свещи

В категории: Средновековие , Туристически обекти , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки