Българи от Украйна се преклониха пред Ботев


Българи от Украйна се преклониха пред Ботев
Десетки наши сънародници от цяла Украйна се поклониха пред паметника
17 Юни 2013, Понеделник


На 2 юни – деня, в който българският народ отбелязва 137 години от гибелта на един от най-великите българи Христо Ботев, пред неговата саможертва

Автор: Георги Ваташки

и пред паметта на всички, дали живота си за свободата на Отечеството, се преклониха и сънародниците ни в Украйна.
Десетки нашенци от Одеса – представители на български дружества, младежи, ученици, дипломати и журналисти, поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на гениалния поет, издигнат на площад „Прохоровски“ в центъра на града.

След като присъстващите сведоха глава за минута мълчание в памет на героите, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик се обърна към сънародниците ни с думите: „Христо Ботев е не само даровит и многостранен в своите интереси и дела. Той надскача граници, за да се нареди до големите поети, революционери и политически дейци на своето време.

Превъзмогвайки ограниченията на една епоха, чудовищно изостанала в своето развитие, той успя както никой друг да прозре в утрешния ден и с готовност даде живота си в името на святата цел – свободата на Родината. За българската общност в Украйна е голяма чест, че Ботев е живял и учил в Одеса.“
Революционерът е бил ученик в Одеската гимназия от 1863 до 1865 г., а през 1866 г. работи като учител в село Задунаевка в Арцизки район.

Ученици от просветния център „Аз, буки, веди“ бяха подготвили кратка културна програма с  рецитал по безсмъртните стихове на Ботев и изпълнения на възрожденски патриотични песни.
Участие взе и танцовият състав „Лудо-младо“ към български младежки клуб „Актив“.
Главният редактор на областния вестник „Одесские известия“ Евгений Блинов също декламира стиховете на Ботев, при това на руски език, с което доказа, че не само на българите е свидно и ценно наследството на великия поет.

Журналистката Антонина Узун пък отбеляза, че една от най добрите му творби – стихотворението „Майце си“, е преработено като народна песен, която е станала любима за жителите на българските села в Бесарабия.
Паметникът на поета е открит на 13 ноември 2009 година по инициатива на Юрий Граматик, като мемориалът е дело на гражданите на Одеса – скулптора Таисия Судбина и архитекта Владимир Глазирин .


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки