Пъстра палитра с новини от цял свят


Пъстра палитра с новини от цял свят
14 Юни 2013, Петък


Изтребител Су-15 довел до гибелта на Юрий Гагарин
"20 години се боря да разкажа истината за гибелта на Юрий Гагарин.



В официалното заключение за инцидента е записано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, влязъл е в свредел и се е разбил. Глупости!" – заяви космонавтът генерал Алексей Леонов.
Той разказа пред медиите, че му е било разрешено да се запознае с разсекретените документи на комисията, разследвала гибелта на Гагарин. "Всъщност всичко се е случило по съвсем различен начин.

На 27 март 1968 г. по време на полета на самолет с екипаж Серьогин-Гагарин в същия район без разрешение се е оказал друг самолет Су-15, излетял от летището "Жуковски". Неговият пилот нарушил полетния план, спуснал се на височина от 450 м и, форсирайки на 10-15 м от машината на Гагарин, навлиза в облаците. При това самолетът на Гагарин губи управление, попада в свредел, по-скоро в широка спирала, при скорост от 750 км/ч., прави оборот и половина и се забива в земята", разказва Леонов и подчертава, че не става дума за версия, а за истинската причина за смъртта на Гагарин.

"Няма никакви тайни, има немарливост и нарушаване на полетния план. Но ме огорчава друго – че хората, работили в комисията, в това число и Николай Каманин, знаеха истината, но се правеха, че не е така. А бих искал и семейството на Гагарин да я научи", подчертал Леонов. На въпрос кой е пилотирал самолета, довел до гибелта на Гагарин, Леонов отговорил: "Разрешиха ми да се запозная с документите, при условие че няма да разкрия името на летеца, който в момента е над 80-годишен и е в тежко здравословно състояние. Дадох сума и ще я спазя". Леонов е първият космонавт в света, извършил излизане в открития космос.


Американският посланик в Белгия в сексскандал с малолетни

Американският посланик в Белгия Хауард Гутман е бил клиент на проститутки и е посягал на малолетни момичета в сексигри, съобщиха белгийските медии, като се позоваха на публикации на вестник "Ню Йорк пост" и телевизия Си Би Ес.
В обобщен вид данните бяха представени във вторник от говорителя на Държавния департамент Дженифър Псаки по повод установени нарушения в службата по сигурността на американската дипломация, но имена тогава не бяха уточнени.

Гутман е изпратил имейл, в който отрича обвиненията и заявява, че те целят да опетнят четирите години на службата му в Брюксел. Той обяснява, че жилището му в белгийската столица е близо до парк и това налага да преминава през района всеки ден.
Уточнението му е предизвикано от твърдението на американските медии, че Гутман се отдалечавал често от охраната си и ползвал услугите на проститутки в паркове.

Белгийските медии отбелязват, че посланикът не е отзован, както и че имунитетът му не позволява предприемането на разследване от властите в Брюксел.
Според публикациите американската дипломатическа охрана е знаела добре за поведението на посланика, а случаят с него е бил сред няколко подобни, прикрити от бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.


Венецуела потвърди избора на Мадуро

Повторното проверяване на резултатите от президентските избори на 14 април във Венецуела показа, че няма нарушения, противно на твърденията на опозицията. "През последните 30 дни проверените 4 596 432 бюлетини, или 99,98%, не показват никакви разлики с докладите от гласуването", каза председателката на Комисията Тибисай Лусена в реч, излъчена от всички аудиовизуални медии в страната. Президент на Венецуела с малка разлика стана Николас Мадуро - наследникът на Уго Чавес. Опозицията оспорва резултатите и се проведе повторно преброяване на част от тях.


Папа Франциск: Свети Петър не е имал банкова сметка

Свети Петър не е имал сметка в банка, Църквата не трябва да се стреми към обогатяване и да се държи като предприемач, каза папа Франциск по време на всекидневната си литургия в пансиона "Санта Мария" във Ватикана.
"Искаме ли да направим Църквата богата, тя се състарява, в нея няма живот. Бедността, която трябва да характеризира Църквата, ни спасява от опасността да се превърнем в организатори, предприемачи", отбеляза папата.

В ежедневните си проповеди пред шейсетина души в църквата на пансиона "Санта Марта", където живее, папата има обичай да коментира текст от евангелието за деня.
Думите му не бива да се приемат като изрична препоръка към църковните институции да закрият банковите си сметки или да не продължават многобройните си скъпоструващи дейности в областта на здравеопазването, образованието, помощта за бедните по света, казват журналисти и учени, специалисти по въпросите на Ватикана.

Франциск призна, че реформата в римската курия е трудна, говорейки за "упадъчно течение" и за съществуването на хомосексуално лоби, посочва АФП.
Реформата в курията (управлението на Църквата), подкрепена от почти всички кардинали по време на подготвителните съвещания на последния конклав, е трудно начинание, призна папата на аудиенция на 6 юни с представители на конфедерацията на вярващите от Латинска Америка и Карибите.

В курията има свети хора, наистина, но има и упадъчно течение. Говори се за гей лоби и е истина, че то съществува, казал Франциск на разговорите, продължили близо час и обобщени на 11 юни в католическия уебсайт "Размишление и освобождение".
Аз самият не мога да направя реформата, обяснил папата, споделяйки че е много неорганизиран.
Той уточнил, че това ще е работа на комисия от назначени от него осем кардинали, които ще се съберат на първото си официално съвещание в Рим през октомври.


САЩ – тайна служба бърка из сървърите по света

Американското списание „Форийн полиси“ съобщи във вторник, като се позова на източници в Агенцията за национална сигурност на САЩ, че съществува свръхсекретно подразделение за киберразузнаване на САЩ, което осъществява таен достъп до сървъри по целия свят. Според неговите данни специалната структура под името „Операции за специализиран достъп“(ТАО) успешно влиза в китайските компютърни и телекомуникационни системи от почти 15 години и по този начин е събирала най-добрата и надеждна разузнавателна информация за случващото се в КНР.

Според данните на изданието, офисът на службата е скрит в щаб-квартирата на АНС във Форт Мид, щата Мериленд. Стоманената врата се пази от въоръжена охрана, а вътре може да се попадне само след сканиране на очите и въвеждане на шестзначна парола. Така след скандала с тоталното проследяване на електронната кореспонденция в САЩ, могат да последват и нови разобличения. „Според данни на бивши сътрудници на АНС, мисията на ТАО е проста. ТАО събира разузнавателна информация от задгранични на САЩ цели като тайно хаква компютри и телекомуникационни системи, разшифрова пароли, прониква в компютърните системи за сигурност, които защитават атакувания компютър.

След това се крадат данните от твърдите дискове и се копират всички съобщения и трафика от данни на електронните пощи на атакуваните системи", пише „Форийн” полиси. Според неговата информация това позволява на САЩ и да унищожават или повреждат чуждестранни компютърни системи с помощта на кибератаки, ако това е заповядано от президента. За тези атаки отговаря Киберкомандването на САЩ, оглавявано от директора на АНС. Това е вече трето мащабно изтичане на информация за спецслужбите на страната през последната седмица. По-рано Едуард Сноудън, бивш сътрудник на ЦРУ, предаде на медиите данни за тотална проверка на мобилните позвънявания на територията на САЩ, а също и за пряк достъп на Агенцията за национална сигурност до сървърите за електронна поща, чатовете и социалните мрежи на такива големи компании като „Майкрософт”, „Гугъл”, „Епъл”, „Фейсбук”.


Бум на продажбите на "1984" на Джордж Оруел

Големият брат - метафоричният персонаж на масовото следене, както си го е представял Джордж Оруел в антиутопията си "1984", преживява нов търговски успех след неотдавнашните разкрития за създадената от правителството на САЩ гигантска програма за електронно следене, предадоха „Франс прес” и ИТАР-ТАСС.
В най-голямата онлайн книжарница - "Амазон", книгата "1984" бележи едно от петте най-бързи издигания в класацията на поръчките за последните 24 часа.
Продажбите на романа са нараснали над 70 пъти за последното денонощие, а тези на изданието му, в което е включена и повестта на Оруел "Фермата на животните" - над три пъти.
Разкритията, че американското разузнаване следи телефонните разговори и интернет комуникациите на милиони хора предизвика огромен обществен отзвук в САЩ.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки