Новата власт гарантира монопола на хазартния бос Васил Божков


Новата власт гарантира монопола на хазартния бос Васил Божков
Васил Божков
14 Юни 2013, Петък


Още при гласуването на кабинета на Пламен Орешарски, народът му измисли прякора „Олигарски“ – заради скандалните министерски назначения,

Автор: Георги Ваташки

които обслужват интересите на олигарсите. Премиерът не се опита и да опровергае обществото, даже напротив.
Първата работа на Държавната комисия по хазарта (ДХК) бе да обслужи един от покровителите на министър-председателя – сочения за най-богат българин Васил Божков.
Във вторник ДХК обяви забранителен списък с 22 домейна за спортни залагания, достъпът до които скоро трябва да бъде ограничен. Като причина е посочена липсата на лиценз за дейността им в България.

В списъка попадат едни от най-популярните букмейкъри по света като Ladbrokes, BetFair и Betathome. Нека припомним, че единствените лицензирани да предлагат залози върху спортни събития у нас са три компании - държавният Български спортен тотализатор и частните „Еврофутбол“ и „Евробет“, като последните две са собственост на Божков.
Съгласно решението на ДХК, ако чуждестранните сайтове за хазарт не се откажат доброволно от дейността си в страната, Софийския градски съд ще задължи интернет доставчиците да блокират достъпа до техните сайтовете за залози. Това обаче няма да попречи на технически грамотните любители на хазартната тръпка да заобиколят забраната чрез така наречените прокси сървъри.

Изискването за лиценз беше въведено с новия Закон за хазарта, приет от предишния парламент, като там беше записано, че оборотите в бранша ще се облагат с 15 на сто данък върху направените залози. Това стана причина много компании да не кандидатстват изобщо за лиценз.

Освен това онлайн операторите са поставени в ситуация на параграф 22. ДХК все още не е приела последната наредба за прилагане на закона, която указва как точно да се изпълняват условията от тези, които искат да извършват хазартна дейност в мрежата. Без този документ лицензирането е невъзможно, но въпреки това достъпът до сайтовете се прекратява именно заради липсата на разрешително. В същото време в закона много услужливо е пропуснато да се определи срок, в който въпросната наредба трябва да е готова.

Прави впечатление, че в ограничителния списък сега са включени само букмейкърски страници. Неясно защо в него не е попаднал сайт, който предлага само покер например. Именно онлайн казината се радват на най-голям интерес в момента и приходите им растат най-бързо, а те също нямат издадени лицензи, въпреки че се изискват по закон. Не е ясно и друго - защо се ограничава достъпът до най-големите сайтове за спортни залагания. Така стотици по-малко популярни онлайн букмейкъри ще продължат да приемат залози от България.

Комисията си противоречи сама, защото сред мотивите за решението й е и защитата на потребителите от хакери и интернет измамници. Впрочем, каквато и причина да посочат от ДХК, тя ще е само формална, защото всеки непредубеден наблюдател би достигнал до извода, че забраната цели само едно – тотален монопол на фирмите на Божков.
След години на лобизъм в негова полза, той вече е напът да отстрани окончателно конкуренцията, благодарение на своите хора по висшите етажи на властта. През 2003 г. сегашният премиер Орешарски бе отстранен като кандидат-кмет на София от СДС, а впоследствие и от синята партия, когато стана известно, че се срещал тайно именно с Божков само седмица преди вота.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки