Танцуващите с прокуратурата


Танцуващите с прокуратурата
И Сергей Станишев стана клиент на прокуратурата заради... изгубени документи
14 Юни 2013, Петък


Станишев има своята закачка с държавното обвинение, както и основания да си даде имунитета, защото знае, че не могат да му накривят шапката

Автор: Ани Петрова

Да се чуди човек прокуратурата ли направи луд Цветан Цветанов с разкарването му от „Черковна” до „Алабин”, или Цветанов и прокуратурата (в дует?) направиха луди един автобус репортери, очакващи от разпита на Цветанов чудо, съпоставимо поне с непорочното зачатие?
Но всичко това – за сметка на Цветанов, който знае, че няма лоша реклама; вече си дава сметка, че е поредната жертва на тефлоновия Борисов и много добре знае, че каквото и да се случи – все ще мине „по тънката лайсна”.

Не защото си има приказка с прокуратурата или пък защото Ася Петрова (не) е негов човек, или поради липсата на доказателства, че е нареждал незаконни подслушвания, а заради един неписан, но желязно спазван принцип на българския преход.
Не прекалявай с боя над падналия управник; не го прави свой смъртен враг; никога не го вкарвай зад решетките!

Дори и да звучи прекалено християнски, всъщност става дума за политически прагматизъм, негласна сделка и откровена застраховка в личен план.
Така че на този етап залозите, че Цветанов няма да влезе зад решетките са поне 5:1.

Момчето с папките

Става дума за Станишев, когото всички слагат в списъка с поне 5 депутати от новото, 42-ро обикновено Народно събрание, чийто имунитет вероятно ще бъде поискан от държавното обвинение.
Хайде да броим от едно до пет.
Цветан Цветанов (1), Петър Ангелов от ДПС (2), Сергей Станишев (3), Бойко Борисов, заради полета на „Бистришките тигри” и не само (4), Борислав Гуцанов от БСП (5), а защо не и Волен Сидеров (6).

На този етап Цветанов и Ангелов вече са клиенти на прокуратурата. Борисов продължава да изглежда като имунизиран за подобни „закачки”. На дневен ред е Станишев и той вече не крие, че знае това, което другите само подозират.

Неслучайно във вторник, на редовната седмична пресконференция на 120-годишната мандатоносителка, Станишев дипломатично рече: „Винаги съм на разположение на закона. В предишния парламент по моя инициатива свалих имунитета си. Имам намерение при постъпване на подобно искане от прокуратурата, незабавно да действам по същия начин. Няма да бавя нито с един ден. Едно от нещата, в които хората трябва да бъдат убедени, е върховенството на закона".

Което ни дава повод да си спомним нещо повече за онези седем папки (по-скоро документа, полегнали в папки), едната от които е нещо като кутията на Пандора.

Когато Алексей шепнеше на ухото Борисово

На 24 октомври 2009 година богоравният по онова време Борисов съобщи, че бившият съветник в ДАНС Алексей Петров му е занесъл доклад-справка от 30 страници с гриф "поверително" за корупция в правителството на Сергей Станишев. Това обяви самият Борисов на извънреден брифинг, свикан специално за случая в събота. Петров донесъл на крака доклада в "качеството си на лоялен гражданин".

Борисов описа накратко въпросния документ. Той бил изготвен на 8 октомври 2008 г. в пет екземпляра, като първият се съхранявал в ДАНС, вторият бил изпратен на премиера Станишев, а останалите копия - на председателя на Народното събрание, на президента и на главния прокурор.

Премиерът обясни, че в секретното деловодство на Министерския съвет въпросният доклад е бил заведен като получен, но когато Станишев напускал поста, той вече липсвал и това не било отбелязано. Екземплярът, който сега получил, бил липсващият от Министерския съвет.
"Това показва, че няма държава и няма специални служби и всичко, което се пише или работи от самите създатели на доклада, бива давано да се чете и съответно - да се предупредят съответните лица и кръгове", коментира Борисов.

Той посочи още, че след като получил от Алексей Петров доклада, веднага написал резолюция, която е заведена в секретното деловодство на Министерски съвет, обадил се е по телефона и незабавно на ръка препоръчано е изпратил до главния прокурор с резолюция и молба да се направи незабавна проверка относно автентичността на доклада и реда, по който е излязъл от държавните структури.

Така започна дългата закачка на Борисов със Станишев, по време на която лидерът на ГЕРБ на моменти се държеше като доброто ченге, а в други моменти – като лошото; нерядко използваше Станишев като виртуален боксов чувал; подиграваше го, че не е ходил войник и затова не може да пази тайни. И не на последно място хвърли „лоялният гражданин” Алексей Петров на Цветанов, а той го превърна от съветник в ДАНС в глава на Октопода.

На сцената се появява Цветлин Йовчев

Станишев не само, че не се уплаши, но дори предложи на Борисов да изтанцуват заедно поне едно танго.
Поканата, отправена от пресцентъра на БСП в същия този ден – 24 октомври 2009 година - звучеше така:

"Сергей Станишев се надява заедно със сегашния премиер (Бойко Борисов) да предприемат необходимите действия, за да бъдат изяснени всички съмнения и подозрения около мними или явни доклади за злоупотреби", продължава съобщението и завършва с предупреждението, че "напоследък зачестяват случаите, в които се заиграва със "секретна" информация, което насажда излишна истеричност в обществото". Според БСП "т. нар. доклад за корупция на бивши министри се оказа отчет за текущата работа на ДАНС".
И от прессекретариата на тогавашния държавен глава Георги Първанов реагираха с краткото изявление, че „президентът остро възразява срещу всички опити за дискредитиране на ДАНС, независимо от това - откъде идват те“.

Хе, хе – Уйкилийкс ряпа да яде

Помните ли – бившото пресаташе на ДАНС Зоя Димитрова изведнъж стана главен редактор на вестник, кръстен „Галерия” по името на секретна операция за подслушване на журналисти и бащински покровителстван от бившия лоялен гражданин и новопокръстен октопод Алексей Петров.

След което в същия този седмичник се появиха обширни пасажи от изчезналия доклад-справка, а Зоя Димитрова бе привикана в бившата си месторабота ДАНС да даде обяснение откъде вестникът се е сдобил с документа. Тя така и не отговори, но обясни, че копие от него е изпратила на Бойко Борисов и на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Така или иначе Станишев стана клиент на прокуратурата. След което доброволно или зорлем се отказа от депутатския си имунитет. Подир което го разпитваха в Националната следствена служба, макар и повече от година след оня съботен брифинг на премиера Борисов – на 15 ноември 2010 година. А пък от пресцентъра на БСП „уредиха” репортерите да бъдат пуснати в двора на НСлС, щото иначе имаше опасност само да изгледат излизането на бронираното БМВ, с което пристигна експремиерът, неумеещ да чете и пази секретни документи…

Невинен до доказване на противното

Искам делото срещу мен да бъде прекратено, няма никакви доказателства документите, за които ме обвиняват, да липсват. Това заяви след двучасов престой в националната следствена служба Сергей Станишев. По думите му, „в материалите, които ни бяха представени, няма нито едно доказателство за това, че е загубен който и да било от тези 7 документа, за които става дума. Интересно е, че те са част от повече от 3 хил. материала с класифицирана информация, които са минали през мен в рамките на четири години", обясни Станишев. Това правило едва 0,2 процента от всички тайни документи.
Материалите са изгубени в периода 2005 - 2009 г. Става дума за три документа от ДАНС, два от МВР, един от Министерство на отбраната и един от НАТО.

Авторът на дописката от онези вече позабравени времена ни информира, че лидерът на БСП е бил „във видимо добро настроение, през цялото време се усмихваше и подканяше репортерите да му задават още въпроси”. Така без да го питат излишно, журналистите научили, че Станишев продължава да смята, че обвиненията и разследването срещу него имат подчертано политически характер.
"Смятам, че е редно, след като един бивш министър-председател се съди по същество като деловодител, обществото да знае за какво става дума. Над някои от документите се смях от сърце, ще искаме открит процес", каза Станишев в двора на НСлС на 15 ноември 2010 година.

Миролюбивата прокуратура

След близо две години разследване срещу бившия премиер Сергей Станишев, магистратите очаквано внесоха в съда предложение той да бъде освободен от наказателна отговорност. Това се случи на 17 август 2011 година.
В съобщението на държавното обвинение се припомня, че става дума за 7 секретни документа, изгубени в периода 2005 - 2009 г.: три документа от ДАНС, два от МВР, един от Министерство на отбраната и един от НАТО.

Станишев бе обвинен, че е загубил тези седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление. За подобна простъпка законът предвижда до 2 г. затвор или пробация.
Заради чисто съдебно минало обаче и затова, че законът предвижда само до 2 г. затвор за подобно престъпление, обвиняемият задължително се освобождава от наказателна отговорност и може да бъде наказан само с глоба от 1000 до 5000 лева.
Разследването се проточи, защото дълго време не се намираха експерти, които да дадат становище дали действително информацията в изгубените документи представлява държавна тайна.

За хронологията и въпреки нея

Чисто хипотетично Сергей Станишев може да стане третият български премиер, сядал на подсъдимата скамейка след края на управлението си.
През 1992 г. Андрей Луканов беше арестуван и съден по обвинения за неправомерно отпускани кредити на бизнесмени, както и за даване на пари от държавната хазна на страни от Третия свят.

Бившият служебен министър-председател Стефан Софиянски бе съден и оправдан по няколко дела за действията си като кмет на София.
Станишев може да бъде съден – и това е доста вероятно, но може и да не се стигне до повдигане на ново обвинение. Мнозина смятат, че решението на прокуратурата ще бъде от една страна – чисто политическо, а от друга – нещо подобно на решенията на футболен рефер, който, след като е изгонил футболист от единия отбор, показва червен картон и на играч от другия.

Със съдържанието на повдигнатото срещу Цветан Цветанов обвинение прокуратурата показа, че е рано да бъде героизирана или изваждана от чисто политическия контекст на събитията. Мнозина, в това число и партия ГЕРБ, биха прибавили в списъка с аргументите и действията на държавното обвинение в деня за размисъл.
Що се касае до Станишев – той не е преставал да бъде потенциален клиент на прокуратурата. Достатъчно е да си спомним многото временни анкетни комисии в предишния парламент – например комисията „Хохегер”.
А останалото ще видим вероятно не много далеч във времето.


След дълго разтакаване по прокуратурите най-после в сряда на Цветанов бе повдигнато обвинение за неупражнен контрол над използването на СРС-та Много е вероятно да бъде поискан и имунитетът на Борислав Гуцанов А и на Бойко Борисов може да не се разминат близките срещи с държавното обвинение и то не само заради полетите на „Бистришките тигри”

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки