В отговор на вашите въпроси


13 Юни 2013, Четвъртък


Преди време майка ми получи тежък инсулт и трайно се залежа. Купихме декубитален дюшек, но въпреки това понякога получава рани по някои места на тялото.



Какво лечение с природни средства можем да й приложим в този случай?
Геновева Владимирова,
Видин

Раните представляват механични повреди на тъканите с нарушаване целостта на кожата и лигавицата. Чистите рани, при които липсват усложнения от инфекции, се затварят по пътя на срастването на краищата си. Докато тези, които са инфектирани, заздравяват доста по-бавно чрез развитие на гранулационна тъкан и често на тяхно място остават белези.
За щастие средствата на народната медицина много успешно се прилагат с цел бързо заздравяване на различни рани, включително и на тези от залежаване.

Рецепта 1 (Добринка Петрова, Варна): Взимат се 5 пакетчета бял тамян (от църквата), 200 мл зехтин, бял восък – колкото орех, дъвка (сакъз) от аптеката, чист пчелен восък – колкото орех, и 1 средно голяма глава лук. Зехтинът се затопля леко и в него се прибавя нарязаният като за готвене лук, който се запържва до златисто. След това лукът се изважда от зехтина. В мазнината се прибавя тамянът, белият восък, пчелният восък и дъвката. Всичко трябва добре да се стопи. Разбърква се хубаво и се снема от огъня. Пресипва се в друг съд, измива се в девет води и се съхранява в хладилник. С получения крем се мажат декубиталните рани.

Рецепта 2 (при декубитос, рани след операция, подсичане, напукани пети и леки изгаряния, Цанка Димитрова, Мездра): Смесват се 1 шепа градински невен, свинска мас и млади клонки от храстовиден бъз, като кората на клонките се настъргва. Билките се изпържват в маста и се оставят да изстинат. Престояват 24 часа, след което сместа отново се подгрява и се прецежда. Към нея се добавя восък колкото кибритена кутия и се разбърква хубаво, за да стане като вазелин. Ароматизира се и с този крем се мажат болните места.

Рецепта 3 (за трудно зарастващи рани, при суха и мокра екзема и доброкачествен кожен рак, Бонка Тасева, Ловеч): Взима се парче бяла хума с големината на кокоше яйце. Слага се да се пече на силно лятно слънце около месец или сложена върху хартия, поставена върху скарата на ел. печка на не повече от 20-30 градуса, докато се напука като негасена вар. После се стрива на прах в порцеланово или дървено хаванче и се пресява. Взима се 1 прясно кокоше яйце и внимателно се отделя белтъка му. Разбива се на пяна и постепенно и по малко се прибавя хумата. Приготвя се крем, който като се сгъсти се поставя в кутийка. Болното място се накисва или върху него за 10 минути се поставя компрес със смрадлика. След това се подсушава и в него се втрива кремът на тънък слой. Върху раната се поставя чиста стерилна марля, но не се превързва. Така се преспива през нощта. На сутринта отново се прави компрес със смрадликата и се подсушава. Болните места трябва да се пазят от пряка слънчева светлина.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки