Цената на розовото масло достига до 6000 евро за кг


Цената на розовото масло достига до 6000 евро за кг
Японски туристи разглеждат с интерес розовите градини край Карлово
11 Юни 2013, Вторник


Карлово посрещна японци и холандци на ликьор и конфитюр от рози


Около 6000 евро е очаквана цена за 1 килограм розово масло тази година. Тя е близка до миналогодишната, но този сезон рандеманът ще е по-нисък, прогнозират производители.
„Обикновено килограм розово масло се получава от 3,5 тона рози. Но в година като тази, без дъжд, ще ни трябват поне 4 тона", смята Емил Василев, който гледа градини с роза дамасцена в с. Розино.

Заради жегите, тази година кампанията по прибирането на розите стартира между 13 и 15 май, докато обичайното време за бране на цвета е около 28 май. По тази причина съдържанието на масло в цвета е по-ниско.
Стопаните от друга страна са доволни, тъй като изкупните цени тази година са високи - 3 лева за килограм. "В предишни години е било много по-слабо, до 1,50 лв./кг", казва Василев.

Надницата на берачите е като миналогодишната - 70 стотинки на набран килограм. Засега няма недостиг на работна ръка.
Около 36 хиляди на брой са градините с рози у нас, съобщи директорът на Института по розата в Казанлък Наташа Ковачева. Очаква се от тях да бъде произведено 1,5 тона розово масло - количество, което е напълно достатъчно за задоволяване на нуждите на международния пазар.

Печалбата на розоварните ще се движи около 500 евро.
Десетки японски и холандски туристи опитаха ароматния ликьор и конфитюр от листенца на роза дамасцена на традиционния празник на маслодайното цвете преди дни  в Карлово.
Местни майстори им показаха нагледно как се приготвя розовата вода и маслото - в казани, по вековна българска традиция. Чужденците нагазиха рано сутринта в розовите градини по пътя за село Васил Левски и докато едни пълнеха торбички с ароматен розов цвят, други, обути в сини калцуни, се снимаха за спомен насред масивите.

Десетки кукери размахаха хлопки и чанове на градския площад в Карлово. Мъжете от Дъбене, Баня и Климент предвещаха с танците си плодородие и добра реколта от маслодайна роза.
Ансамбъл "Розова долина" спря дъха на всички гости с дивен танц, който пресъздава розобера и варенето на розовото масло. Девойките танцуваха с пълни с розов цвят кошници, а мъжете играха с мускали, колкото човешки бой.

Пред публиката се появи тазгодишната Царица на розата - Златка Чомакова, която получи от кмета Емил Кабаиванов Златната роза. Призът е изработен през 1984 г. и всяка година се предава на новата Царица "Роза".
Фолклорната атмосфера бе разнообразена от мажоретни състави от Карлово и Сопот, които танцуваха на фона на музика, изпълнявана от военен духов оркестър.
Местният исторически музей покани всички гости на чаша ликьор и конфитюр от рози. Освен нагледните уроци, чужденците се сдобиха и с рецептата за добиване на розова вода. 

10 кг розов цвят се накисват в 70 л вода, казанът се запечатва и се слага на слаб огън. Завира след около час и половина.
Парата се охлажда в дъбова каца и накрая потича чиста розова вода. За да се получи безценното розово масло, розовата вода се вари отново. На повърхността се отлагат жълти капчици етерично масло, които се събират на ръка.


Технология на изваряването на розова вода

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
03.03.2015 20:16:09
0
0
1
Сидито
11.06.2013 14:49:48
0
0
Нищо обаче не спомевате затова,че ЕС иска да спре от производство розовото масло и каква е реакцията по този въпрос от нашите политици.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки