Български театър в Одеса с първа постановка през юни


Български театър в Одеса с първа постановка през юни
Сцена от постановката „Автобус“ на Българския театър в Одеса
10 Юни 2013, Понеделник


Одеският български драматичен театър ще представи своя премиерен спектакъл на 7 и 8 юни на сцената на градския Украински театър.

Автор: Георги Ваташки

Постановката, с която нашите сънародници ще се представят пред публиката на Одеса, е трагикомедията „Автобус”, създадена по мотиви на една от най-популярните пиеси на големия български драматург Станислав Стратиев – „Рейс”.
Младият колектив от надарени актьори получи своето бойно кръщение на родна земя. На 18 май те взеха участие в Международния фестивал на любителски комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” в Тополовград. С голям успех тогава за първи път бе поставена тяхната пиеса, като за режисьор одеските българи бяха поканили народния артист и главен режисьор на Украинския театър Игор Равицки.

Журито на фестивала единодушно отсъди, че трупата на младите българи от Одеса е с много перспективи за бъдещето и най важното - талант. Актрисата от театъра Альона Пепеляшкова пък спечели награда за най-добра поддържаща женска роля.
Самият театър бе създаден през 2012 година с подкрепата на президента на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” Юрий Граматик.

„Основната ни цел е да съхраним и развием културата на бесарабските българи, така че те да се гордеят със своя произход. Ние сме напът да сбъднем  мечтата си всеки наш сънародник, живеещ в Одеса или  пристигнал да се образова и намери препитание тук, да има възможността да се наслади на постановка на родния си език в нашия театър”, споделя ръководителят на трупата Станислав Садаклиев.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки