Българчетата отбелязаха 24 май в Украйна


Българчетата отбелязаха 24 май в Украйна
10 Юни 2013, Понеделник


В края на учебната си година те се поздравиха с много успехи и демонстрираха отлични познания в областта на родната история и култура

Автор: Георги Ваташки

В последната неделя на май българчетата - възпитаници на 47-мо основно училище в Одеса, имаха двоен повод за празник. Те отбелязаха тържествено края на учебната година, като не забравиха да почетат и делото на създателите на славянската азбука светите братя Кирил и Методий. Организатор на празненствата за пета поредна година бе просветно-културният център „Аз, буки, веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Празничният ден започна в двора на школото с изпълнението на двата държавни химна -българския и украинския. В своето приветствено слово президентът на „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик изтъкна:  „24 май е повод да си припомним колко важно е да бъдат създадени условия за изучаване и развитие на българския език и култура, защото това гарантира запазване на националния дух.
Един ден, когато нашите ученици ще заведат своите деца в българско училище, предавайки по този начин националната памет и самосъзнание, тогава ще можем да кажем, че мисията ни е изпълнена“.

На импровизираната сцена учениците се представиха с рецитал на стихотворения на наши класици и пяха възрожденски песни. Изпълнението им ентусиазира участниците в тържеството да си спретнат импровизиран конкурс-надпяване, посветен на славянските първоучители. Най-много аплодисменти заслужи най-малката участничка Олга Граматик, която с плам изпя химна на родната азбука „Върви, народе възродени“.

След това децата демонстрираха своите познания по българска история и литература в конкурс-викторина, като за победителите бяха предвидени плакати и книги за награди.
Българският празник в Одеса нямаше да е пълен без изпълненията на младежките състави от „Аз, буки, веди“. Фолклорните групи „Български сърца“, „Бисери“ и вокалната група „Здравец“ от Българския младежки клуб „Актив“ бяха дълго аплодирани от малки и големи.

Сънародниците ни останаха впечатлени от талантите на вокалистите Наталия Неткова, Виталий Зеленков, Елена Янкова и дуета Виктория Неткова и Людмила Граматик.
Най-малките ученички пък показаха как се танцува „Право хоро“, а осмокласниците зарадваха присъстващите с прекрасно изпълнение на „Джиновско хоро“.

В края на тържеството директорката на 47-мо училище Вера Пискун припомни постиженията на културно-просветния център в неговата кратка история. Той е създаден през 2008 г. по идея на Екатерина Гержик и днес работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград. Учениците са предимно бесарабски българчета, на които им се предоставя възможност да запазят връзката си със своята прародина чрез изучаване на български език и литература, история и география на България. Отделно внимание се обръща на усвояването на народните традиции и обичаи. Към центъра са създадени и редица танцови, вокални и художествени формации.

Изминалата учебна година също бе богата на успехи, като много от възпитаниците на „Аз, буки, веди“ станаха носители на първите награди в литературни и творчески конкурси. Децата взеха активно участие в множество концерти, изложби, литературни вечери. Дори се снимаха в документален филм за нашата общност в Украйна, озаглавен „Пратете поздрави на България“, като неговата премиера на родна територия ще се състои през септември. През изминалите месеци учениците успяха да посетят много градове, населени с наши сънародници, като Болград, Измаил, Арциз. Скъп спомен остави у българчетата и гостуването им в прочутото село Задунаевка, където е бил учител великият Христо Ботев.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки