Не валяй дурака, он управляет


Не валяй дурака, он управляет
Евгения Харитонова смайва с експертните си прозрения и признания за взаимовръзката между цената на светлото и топлото
10 Юни 2013, Понеделник


Ако цената на тока падне, трябва да поскъпне парното, твърди шефката на ДКЕВР, репликирана от омбудсмана: Ако „Топлофикация-София” изгори, няма да пламне държавата

Автор: Анна Александрова

Не валяй дурака! е чисто руски съвет за по-спокоен и дълъг живот. Смисълът е, че ако се занимаваш с глупака, само ще си навредиш. А образно обяснено, съветът се свързва с прословутите руски кукли-неваляшки – едни такива – с крушообразна снага, в която има тежест. И като наведеш такава кукла има голяма опасност да те перне по носа, когато я пуснеш. Освен това неваляшка по гръб не пада…

Буквално преди дни колоритната като предшествениците си шефка на ДКЕВР Евгения Харитонова сякаш се превърна в една съща неваляшка с експертните си прозрения и признания за взаимовръзката между цената на светлото и топлото.
Преди поредното открито (прах в очите, числа в ушите) заседание на ДКЕВР от устата на Харитонова се отрониха думи като бисери.

„Цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва да бъде, но ако падне, трябва да се увеличи цената на парното. Независимо от формулите, такава е връзката”, рече наследницата на Шушулов и Семерджиев, която през зимата плащаше по 18 лева за ток.
Самата Харитонова не вижда особен парадокс в българската енергетика, която, както е известно, е пред дръпване на шалтера заради свръхмощности и блокиран износ. Госпожата, която е бивш дългогодишен зам.-министър на енергетиката, препрати „топката” далеч от ДКЕВР като заяви, че тези формули за изчисляване на цените се оформят от министерството.

Тя коментира и дадената във вторник препоръка от омбудсмана Константин Пенчев гражданите да сключват индивидуални договори с доставчиците на парно и топла вода. Според Евгения Харитонова, за да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите трябва да се промени Законът за етажната собственост, защото „тези индивидуални договори малко или повече отиват и към този закон”.

Последва нов далечен пас към министерство на икономиката и енергетиката, този път по повод на огласеното становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за дискриминация на гражданите от производителите и доставчиците на топлинна енергия. Харитонова отбеляза, че това заключение на КЗК касае наредбата за топлоснабдяване, която се издава от Министерството на икономиката и енергетиката.
„Всички говорим, че искаме пазар, свободен избор. Вярно е, че има някои услуги, които имат малко или повече монополен характер”, призна тя.
След всичко казано възниква въпросът какво дири тази жена в ДКЕВР и на кой господ се кланя.

Няма да има пожар, ако изгори „Топлофикация-София”

Ако не ви е известно – време е да го научите. „Топлофикация-София” е свещената крава на не едно правителство и столична управа през последните 20 години. Дружеството дължи стотици милиони и държи в капан стотици хиляди свои абонати, които на практика никога и при никакви обстоятелства не могат да се откажат изцяло от услугите на монополиста, щом живеят в топлофицирана сграда.

И като капак на всичко, независимо от управлението на хора като Вальо Топлото, упомената топлофикация бива бутана от година в година, прехвърляна от общината на държавата и връщана обратно на Столична община като безценен колос на глинени крака.
Е, протестите на столичани през зимата стигнаха поне до ушите на кметицата Фандъкова, както и до експертите на Комисията за защита на конкуренцията.
Именно те казаха преди дни на глас и написаха черно на бяло това, което всички – от министрите до гражданите на София - знаят от години: Компанията лишава клиентите си от право на избор, ограничава правата им, не отчита коректно сметките за топла вода и т.н., и т.н.

И понеже всъщност законите са писани за упомената топлофикация; и тъй като още има хора, като червения общински съветник Жельо Бойчев, които твърдят, че няма как и не може да се позволи на „парното” да фалира; и тъй като хора като Евгения Харитонова говорят, че все нещо трябва да е непоносимо скъпо и ако поевтинее токът ще поскъпне парното, то се наложи да се намеси омбудсманът Константин Пенчев.
Ако има кой да го чуе, разбира се! 

Тоталитаризъм в действие

”Ако фалира "Топлофикация-София", ще се появи нещо друго на нейно място, което ще е в ръцете на по-предприемчиви хора. Това ще е от полза на гражданите, рече общественият защитник.
Обръщам се към депутатите – внесете здрав разум в отношенията монополи-граждани, настоя Пенчев. Предсрочните парламентарни избори станаха факт, защото хората излязоха на улицата срещу монополите и срещу тази несправедливост, припомни още омбудсманът на републиката.

„Да се говори за конкуренция в "Топлофикация" е все едно да говорим за свобода на словото в тоталитарна държава. Има административно-тоталитарен метод, наложен от Закона за енергетиката. Няма какво да се лъжем. Този метод е налаган в продължение на годините в една посока – да спасим "Топлофикация" от фалит, да защитим правата на "Топлофикация" без да мислим за правата на гражданите“, изтъкна пак той. Според него в "Топлофикация-София" е батак.

Дайте да освободим гражданите от този гнет и да има някаква справедливост и здрав разум, да минем на чисти пазарни отношения. Да знам какво плащам и защо плащам, призова отново омбудсманът.
Дали има и друг път? Има, разбира се! Нарича се приватизация, демонополизация, конкуренция, равноправни и взаимоизгодни отношения. Има и пример в лицето на частната „Топлофикация-Бургас”, където цените на енергията и сметките на гражданите от години намаляват, а качеството на услугите расте. И всичко това, въпреки управлението на държавната машина от хора като Борисов, Харитонова и Делян Добрев. 

-------------
Междувременно, докато подготвяхме броя за печат, председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова подаде оставка. Очаква се правителството на Пламен Орешарски не просто да назначи нов председател на ДКЕВР, а да бъде сменен целят състав на държавната комисия.
Само преди ден Евгения Харитонова заяви, че ако цената на електроенергията поевтинее, това ще доведе до поскъпване на парното, защото такава била взаимовръзката между двете услуги, изкарали през февруари и март българите на протест срещу монополите и свалили правителството.


Да се говори за конкуренция в И какво, ако фалира „Топлафикация – София“, попита омбудсманът на Републиката

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
11.06.2013 03:59:38
0
0
Спасението е локално парно или на отделното жилище или на блока.Така се плаща само цената на горивото.Централно топлоснабдяване има оправдание само когато се използва за гориво въглища,при газово гориво е скъпо струваща отживелица.При топлопренасянето има огромни загуби + подържане на топлопреносната мрежа + огромна бюрокрация + кражби = на ощетяване на крайният потребител.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки