Разделихме се с Цоня Дражева


Разделихме се с Цоня Дражева
07 Юни 2013, Петък


Тя догаряше като свещичка от коварната болест, докато пламъчето на живота й не угасна завинаги в ранната сутрин на 5 юни т. г.

Автор: Десант

Но до последния си дъх голямата ни археоложка и директор на бургаския регионален исторически музей – Цоня Дражева, остана отдадена на мисията си на учен и радетел за съхранението на българските старини и археологически ценности.
Следвайки неотлъчно своето кредо, че „историята трябва да се изучава почтено, а не подмазвачески”, под нейно ръководство бяха разкрити и опазени за поколенията множество изключително стойностни обекти и артефакти от Бургаския регион.

Като доайен на бургаските археолози, с името на Цоня Дражева са свързани най-големите археологически открития в този край на България. Тя е откривател и проучвател на редица крепости, антични градове и светилища, добили благодарение на нея световна известност. През дългогодишната си работа ръководи археологическите проучвания на античния некропол в кв. „Победа” в гр. Бургас; късноантичната и средновековна крепост Голое при с. Лозарево; късноантичната и старобългарска крепост Маркели край гр. Карнобат;

проучванията на римския град Деултум; крепостните стени, епископския център, манастира „Св. Никола” и пещите за сграфито-керамика в Созопол; мегалитното тракийско светилище „Беглик таш” край  Приморско; църквата „Св. Параскева” при устието на р. Ропотамо; крепостната стена на Ахтопол; крепостта Русокастро; крепостите на п-в Форос в бургаския квартал Крайморие; манастира „Св. Йоан Кръстител” на о-в св. Иван при Созопол и др.

През последните години от живота си Цоня Дражева, въпреки че вече бе покосена от злокачествено заболяване, предприе и организира в много сериозен мащаб археологически проучвания на древния античен град Акве Калиде при Бургаските минерални бани. В резултат на нейните усилия бяха частично разкрити едни от най-големите терми на Балканския полуостров, построени в нач. на ІІ в. от римския император Траян и използвани до ден днешен. Тя е откривател и на едно уникално за Българското средновековие съкровище от златни монети на императорите Константин ІV и Юстиниян ІІ, т.е. от времето на създаването на Българската държава.

За изключителните си открития в Акве Калиде Цоня Дражева беше удостоена от Министерство на културата с отличието „Археолог на 2012 г.”, а благодарение на големите й открития на крепостите при п-в Форос и Акве Калиде през 2008 г., Регионалният исторически музей-Бургас беше награден с най-почетната награда на морския град – наградата „Димитър Бракалов”.

Именитата ни археоложка е автор и на над 30 научни статии, доклади и съобщения, публикувани на страниците на специализирани издания в България и чужбина. Нейният тесен интерес беше съсредоточен в църковната архитектура през Късната античност и Средновековието, както и в изследването на сграфито-керамиката през ХІ-ХV в.
Автор е и на над 100 научно-популярни статии в списания и вестници, включително и във в. „Десант“.

Цоня Дражева е родена на 26 юли 1954 г. Завършва висшето си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „История” с профил „Археология” и с втора специалност „Философия”. През 1978 г. започва работа в Бургаския музей първоначално като уредник, а впоследствие като научен сътрудник и директор на музея.
В периода 1999-2000 г. е директор на Центъра за музеи, галерии и изобразителни изкуства към Министерството на културата на Република България.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Yavor Bankov
10.06.2013 08:25:52
0
0
Ne zhaeh... Bog da ya uteshi v drugiya svayat!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки