Желиран сладкиш с черници


Желиран сладкиш с черници
07 Юни 2013, Петък


Лек и ароматен десерт за летния сезон


Продукти:

250 г брашно
4 с. л. захар
1/2 чаша растително олио
3 с. л. сметана
1 ч. л. желатин
200 г извара
1 пак. плодово желе

Начин на приготвяне:

Тестото:
Смесват се брашното и захарта (може да се добави и ванилова захар). Към тях се добавят олиото и 1/2 с. л. сметана (вместо нея може да се използва и изцедено кисело мляко). Замесва се гладко тесто, което се оформя като топка и се поставя в хладилник за 30 минути.

Плънката:
Докато тестото почива, се приготвя плънката като изварата се смесва с 1 с. л. захар и 1/2 с. л. сметана. Внимателно се разбърква (може да се разбие и в блендер, но дребните парченца от изварата, които остават при ръчното разбъркване, придават повече разкош на сладкиша).
Отделно в ¼ чаша топла вода се пуска 1 ч. л. от сухия желатин. Щом се разтвори, течността се прибавя към изварата. Така получената маса ще стане по-стегната и ще си запази лесно желаната форма.

Приготвя се пакетираното плодово желе – може да е вишнево, ягодово или др., така, както е указано на опаковката, като може да се използва стотина грама по-малко вода от препоръчаното количество. По желание вместо готово овкусено желе може да се приготви от домакинята натурално желе с добавен към него плодов сок.

Тестото се изважда от хладилника и се поставя в желаната форма за печене. По-добре е  да не се намазва предварително с мазнина, тъй като тя е в достатъчно количество в самото тесто и то няма да залепне. Самото тесто се надупчва обилно с вилица на много места и се изпича  в добре затоплена до 200 градуса фурна за 25 минути.
След това върху него се изсипва плънката с изварата, върху която се нарежда плътен слой от плодовете (вместо черници, може да се използват също ягоди, малини, вишни и пр. Или пък комбинация от няколко фрукта).

Най-отгоре се изсипва предварително приготвеното и леко стегнало се желе. За да се разстеле то равномерно и за да се заглади хубаво, се заравнява с нагорещен нож (може и той да се затопли под струя с вряла вода).

Сладкишът се охлажда в хладилника докато се стегне и се сервира с чай, кафе или лек коктейл.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки